Kreftforskning og medierapportering | Kortinnlegg

En gruppe forskere ved Karolinska institutet har fått godkjent en forskningsartikkel i International Journal of Cancer om sammenhengen mellom bukspyttkjertelkreft og røyking: «Use of moist oral snuff (snus) and pancreatic cancer: Pooled analysis of nine prospective observational studies»

Den nye studien omfatter 424 152 personer som ble fulgt opp i helseregistre for forekomst av bukspyttkjertelkreft. Forfatterne skriver i artikkelens abstract:

Compared to never snus use, current snus use was not associated with risk of pancreatic cancer (HR 0.96, 95% CI 0.83 – 1.11) after adjustment for smoking. Swedish snus use does not appear to be implicated in the development of pancreatic cancer in men.

Denne studien gir et godt utgangspunkt for to case-eksempler på medier som dekket den på vidt forskjellige måter.

Avisenes Nyhetsbyrå lagde en notis om saken som ble sendt ut til og gjennom flere medier (jeg leste den i Nordlys). Overskriften er «Ny forskning: Snus fører ikke til kreft» (noe som gjentas i bildeteksten). De tre personene som intervjues i teksten er Geir Hammer, administrerende direktør i Swedish Match og Lars Erik Rutqvist, som er visepresident i det samme selskapet. Som produsent av snus er selvsagt studien høyinteressant for Swedish Match. Den tredje som intervjues er Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. Ingen forskere eller ansatte i helsevesenet intervjues, selv om visepresident Rutqvist for eksmpel sier at «Nå viser det seg at helserisikoen knyttet til snus snarere bør sammenliknes med nikotinpreparater som tyggegummi og plaster«.

NRK lagde en artikkel senere i kveld, med overskriften «Ny forskning: Snus øker ikke risiko for kreft i bukspyttkjertelen«. NRK poengterte at dette dreide seg om en spesifikk kreftform, og siterte både direktør ved Kreftregisteret, Giske Ursin, og Cecilia Magnusson ved Karolinska institutet, en av artikkelforfatterne (Magnusson via en sak i svenske avisen Expressen). NRK hadde ikke fått kommentar fra Helsedirektoratet da artikkelen kom ut. Ingen politikere eller representanter fra tobakkindustrien ble sitert i artikkelen.

For min del liker jeg sistnevnte type artikkel best. Man kan ikke slå fast at noe ikke fører til kreft bare fordi man har målt mot én kreftform, når tidligere kunnskapsoppsummeringer har pekt på at snus kan fremkalle flere typer kreft. Og jeg liker artikler bedre når de beskriver vitenskapen på en forståelig måte, enn når vinklingen er på nivå med «Se, nå bekrefter forskningen det vi som selger disse stoffene har sagt hele tiden!» uten å faktisk spørre forskere selv.

Heller nøkternt enn sensasjonalistisk.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s