Valg i Schleswig-Holstein | 4/5/2017

Om to uker er det valg igjen i Tyskland. Det er fremdeles fem måneder igjen til det største valget, forbundsdagsvalget 24. september. Før det kommer to delstatsvalg i mai.

Schleswig-Holstein er den andre delstaten som velger delstatsparlament (Landtag) denne våren. Saarland var den første i mars, mens uka etter går velgerne i Nordrhein-Westfalen til urnene. Mye av søkelyset i tysk politikk om dagen handler om Nordrhein-Westfalen (også forkortet NRW). Det er der SPDs kanslerkandidat Martin Schulz stiller som kandidat til Forbundsdagen fra delstaten, og det er der SPD har sin kanskje mest fremtredende ministerpresident i Hannelore Kraft. Det er der det gamle Vest-Tyskland hadde sin hovedstad (Bonn), og det er Tysklands mest folkerike delstat med 18 millioner innbyggere.

Schleswig-Holstein kan bare skryte av å ha 2,8 millioner innbyggere og ligger lengst i nord, grensende til Danmark. Her finner vi byer som Lübeck og Flensburg, og delstatshovedstaden er Kiel. De som reiser med Kielferga vil på innløpet mot byen, innerst i Kielfjorden, finne parlamentsbygningen på vestsiden av fjorden. Her møtes de 69 representantene og den rød-grønne delstatsregjeringen.

Etter 2. verdenskrig holdt CDU på makten sammenhengende fra 1950 til 1987. I år er det 30 år siden valget i 1987 og det som for ettertiden har blitt kalt «Barschel-affæren». Der Spiegel rapporterte like før valget at CDU anført av ministerpresident Uwe Barschel hadde hyret inn en privatdetektiv for å avlytte opposisjonsleder Björn Engholm og drive en manipulerende taktikk for å beseire SPD. Barschel tilbakeviste alle anklager, og ga borgerne sitt æresord. En uke senere varslet han derimot sin avgang etter ytterligere medierapportering. Ni dager etter hans avgang ble Barschel funnet død på sitt hotell i Genève (omstendighetene rundt hans død er fremdeles uavklarte, sveitsisk politi har ikke utelukket at dødsfallet skyldes en straffbar handling). Etter nyvalg i 1988 tok Engholm og SPD over makten. Fem år senere måtte Engholm selv gå av under skandaleartede former da han erkjente at han kjente til privatdetektivens aktiviteter før valget og medieavsløringene, og at han hadde avgitt falsk forklaring for en parlamentarisk undersøkelseskommisjonen. I ettertid har særlig Der Spiegels rolle blitt kritisert, blant annet fordi de betalte et stort honorar til privatdetektiven for å gi informasjon. Barschels rolle i saken har også vært omdiskutert.

Årets valg er faktisk det første ordinære valget siden 2005. Både i 2009 og 2012 ble det avholdt nyvalg før mandatperioden utløp. I 2009 fordi spenningene internt i storkoalisjonen ble for store og regjeringen brøt sammen (CDU og FDP vant det påfølgende valget), i 2012 fordi delstatens høyesterett annullerte 2009-valget som følge av feil ved valgloven og den etterfølgende stadfestingen av valget.

Utgangsresultatet er at delstaten styres av en «rød-grønn-blå» regjering, der sosialdemokrater og grønne styrer sammen med det dansk-frisiske minoritetspartiet SSW. Partiene snakker selv gjerne om «kystkoalisjonen» (Küsten-Koalition), mens begrepet Dänen-Ampel også brukes (Ampel er vanligvis betegnelsen på en rød-grønn-gul regjering, som har samme farger som trafikklys).

I 1920 var det folkeavstemning i det gamle hertugdømmet Slesvig om landområdet skulle tilhøre Danmark eller Tyskland. Nordslesvig stemte for Danmark, mens Mellomslesvig stemte for Tyskland (skjønt 20 % stemte for Danmark). Etter 2. verdenskrig avga den danske og tyske regjeringen erklæringer om å sikre minoritetsrettigheter på tvers av den dansk-tyske grensen. Et av tiltakene på tysk side var å gi mindretallspartier unntak fra sperregrensen på 5 %, slik at SSW er representert i delstatsparlamentet selv med en oppslytning på under 5 %. Det er ikke ukontroversielt, men det er ikke politisk flertall for å fjerne unntaket.

Enkelte politikkområder har vært mye fremme i valgkampen: Skole, energi, og samferdsel. To begreper har vært mye omtalt på skolefeltet: G8 og G9. Mens Norge har en tiårig grunnskole og deretter videregående opplæring, har Tyskland en kortere (oftest fireårig) grunnskole og deretter en sekundærskole som varierer fra delstat til delstat. G8 og G9 handler om når en gymnaselev skal ta avsluttende eksamen, etter åtte eller ni år på gymnas. Schleswig-Holstein hadde G9, men er i ferd med å gå ned til G8 (første eksamenskull går ut i vår). CDU vil gå tilbake til G9, men møter motbør både fra regjeringspartiene og de mulige samarbeidspartnerne i FDP.

I energipolitikken har det vært satset stort på utbygging av vindmøller, i tråd med Energiewende. Som A-magasinet forleden rapporterte om lokalbefolkningens kritikk mot nye vindprosjekter i Norge, har mange i Schleswig-Holstein samme følelser. Etter at den styrende koalisjonens vindmølleplan ble forkastet av en forvaltningsdomstol, fikk saken enda en dimensjon. Nå pågår en bred høringsprosess, men opposisjonen anført av CDU anklager regjeringen for å lytte for lite til de berørte innbyggerne. Og i samferdselspolitikken er alle enige om at det må investeres mer, men opposisjonen mener at regjeringen har latt vedlikeholdsbehovet øke uten å sette inn tiltak.

Under den avsluttende TV-debatten til NDR anklaget en kvinne i publikum CDUs toppkandidat Daniel Günther for å ha kalt henne «ver.di-Schlampe«. I ettertid viste det seg både at hun ikke kunne dokumentere at ukvemsordet hadde blitt ytret, og at kvinnen var lokal tillitsvalgt for SPD. Kristendemokratene har krevd at SPD unnskylder seg, mens sosialdemokratene tilbakeviser noen innblanding i det hele. Kan episoden føre til velgerendringer i innspurten? Kanskje.

Mellom de to ministerpresident-kandidatene Torsten Albig (SPD) og Daniel Günther (CDU) ligger Albig foran både på popularitet og kjennskap blant velgerne. CDU er nå på sin fjerde delstatsleder siden sist valg, og så sent som i oktober trakk seg Günthers forgjenger på grunn av dårlig oppslutning på målingene. Samtidig bærer ikke valgkampen deres preg av å ligge bakpå i møtet med kystkoalisjonen. Blant småpartiene har de Grønne valgt finansminister Monika Heinold som førstekandidat, selv om miljøvernminister Robert Habeck er en større velgermagnet. Som «dark horse» vant Habeck nesten nominasjonen som partiets toppkandidat i høstens føderale valg, men tapte knapt. Partiaktivistene pustet nok ut da han takket ja til å fortsette som minister ved en valgseier. En som er populær og toppkandidat er Wolfgang Kubicki (FDP). Kubicki er toppkandidat for sjette gang, og regnes som et av partiets sterkeste kort i hele Tyskland. Ved sist valg opplevde mange velgere FDP lokalt som et helt annet parti enn FDP føderalt, i stor grad takket være Kubicki og hans lederskap.

Før valget i Saarland snakket man mye om Schulz-effekten. Det valget var ingen suksess for SPD, selv om de fortsetter i delstatsregjeringen. Meningsmålingene nasjonalt viser at CDU drar fra igjen, og for første gang siden januar var CDU i Schleswig-Holstein større enn SPD på NDRs siste måling (27. april). FDP er større enn de Grønne, mens AfD og venstrepartiet Die Linke ligger rundt sperregrensen. Det er helt åpent om kystkoalisjonen beholder flertallet, og ikke minst hvilket parti som blir størst og får første stikk i kampen om ministerpresidentposten. I infratest dimaps siste undersøkelse for NDR var en rød-grønn regjering med og uten SSW mest populær (48 % svarte «bra», 48 % «dårlig»), etterfulgt av en storkoalisjon og deretter varianter på sentrumsregjeringer med liberale, grønne og enten SPD og CDU.

Etter Saarland-valget modererte seg SPD og blikket fremover til dette valget og neste helgs valg i Nordrhein-Westfalen. Skulle de ikke bli størst er det et klart tilbakeslag. Enda verre blir det hvis partiet faktisk går tilbake. På motsatt side vil en valgseier for CDU være en stor fjær i hatten for Angela Merkel. Både foran neste helgs valg, som er enda viktigere, og det føderale valget i høst.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s