Valg i Nederland | Twitter-tråd om den avsluttende valgdebatten

NOS (Nederlands svar på NRK) hadde i kveld den avsluttende partilederdebatten foran morgendagens valg. Ingen paneldebatt, men en serie med en-mot-en-dueller og to gruppedebatter med småpartier. Nederland kan få inntil 14 partier i parlamentet, og i valgdebatten deltok 13. Egentlig skulle Tunahan Kuzu (DENK) vært den fjortende, men han trakk seg bare timer før debatten skulle starte. Ifølge Kuzu var det hele i protest mot en av motdebattantene, Jan Roos, som leder Voor Nederland. Kuzus plass ble stående tom.

Jeg fulgte debatten og prøvde etter beste evne å tvitre underveis med oppsummeringer. Det ble 36 tilsammen, og for å gi en mulighet til å gjøre tråden mer forståelig limer jeg den inn her.

De 13 som deltok var altså følgende:

 • Mark Rutte (statsminister, leder liberalkonservative VVD, Folkepartiet)
 • Lodewijk Asscher (arbeids- og sosialminister, leder sosialdemokratiske PvdA, Arbeiderpartiet)
 • Geert Wilders (leder høyrepopulistiske PVV, Frihetspartiet)
 • Sybrand Buma (leder kristendemokratiske CDA)
 • Alexander Pechtold (leder sosialliberale D66)
 • Jesse Klaver (leder grønne GL/GroenLinks, Grønne Venstre)
 • Emile Roemer (leder sosialistpartiet SP)
 • Gert-Jan Segers (leder kristne CU/ChristenUnie)
 • Kees van der Staaij (leder kristenkonservative SGP)
 • Henk Krol (leder pensjonistpartiet 50Plus)
 • Marianne Thieme (leder dyrepartiet PvdD)
 • Jan Roos (leder Voor Nederland)
 • Jacques Monasch (leder Nieuwe Wegen)

De åtte første deltok i åtte en-til-en-dueller (to for hver partileder), der hvert parti fikk komme med en påstand til debatten. De fem siste deltok i to debattgrupper (van der Staaij/Krol/Monasch og Thieme/Roos). Kuzu skulle opprinnelig vært sammen med Thieme og Roos.

Dette var til oppsummering en ganske forutsigbar debatt mellom en EU-tilhenger og en EU-motstander. Roemers svar på programlederens folkeavstemningsspørsmål var i og for seg det mest spennende, at han ikke har noe mot å spørre folket om videre EU-medlemskap. Men at han i motsetning til Wilders er mot å forlate EU.

Enkelte har kritisert den nederlandske valgkampen for å ha handlet for lite om klima og miljø. Dette til tross er miljøpartiet et av de som kjemper om å bli blant de tre-fire største. Selv om Nederland kan by på GL, D66 og PvdD var det ChristenUnie som tok opp klima og energipolitikken.

Når det gjelder gassutvinningen i Groningen-området har det vært hendelser med setningsskader og mindre jordskjelv som har ført til mindre skader på bygninger. I TV-programmet Pauw&Jinek ble Rutte hardt angrepet av groningere som holdt ham som statsminister ansvarlig for at merbelastningen for lokalbefolkningen har økt i takt med at gassutvninningen har økt. Det kan bli interessant å se hvilket parti som blir størst i Groningen i morgen.

«Nederland is van ons allemaal» betyr «Nederland tilhører oss alle», innså jeg etter denne tweeten.

Wilders og Asscher har totalt forskjellig inngang i en debatt om identitet, og Asscher tok rollen som den progressive brobyggeren med prinsippet «alle skal med» i bakhodet. Etter min oppfatning med ganske godt hell. Wilders var den Wilders er, med kontante utspill og harde angrep, blant annet om at PvdA har sviktet sine idealer og velgere. Og mislyktes ikke.

Sybrand Buma har i valgkampen tatt rollen som konservativ kristendemokrat, som vil gjenreise respekt for normer og verdier, vil forby dobbelt statsborgerskap og med en lov-og-orden-innstilling til justispolitikk. Han falt noe igjennom da han leende avbrøt Pechtolds avslutningsinnlegg mens Pechtold holdt hånden på hjertet og prøvde å runde av. Sistnevnte gjorde en god figur gjennom begge duellene sine.

Det kom nesten til å handle mer om ansvarlighet enn tannhelse, der Asscher inntok rollen som pasjonert ansvarlig. Meget mulig at han vant noen stemmer på å være tydelig. Roemer har på sin side i praksis satt seg på sidelinjen med tanke på regjeringsdeltakelse (ved å avvise samarbeid med VVD). Om debatten hjelper ham er et åpnere spørsmål.

Både Rutte og Klaver tok opp lederskapet på hver sin måte. Rutte med et ønske om fortsatt ansvarlig lederskap og argumenterte sterkt for at situasjonen er så skjør at tiden ikke er inne for krumspring. Klaver kom på sin side med sterk kritikk av innsatsen – også i EU – for trygge flutkruter og hjelp i nærområdene. Rutte var en smule defensiv i innsatsen sett under ett.

Å få avslutte debatten med å snakke om islams plass i det nederlandske samfunnet, må ha vært noe av det beste Wilders kunne håpe på. Han kunne innta debatten uten å trenge å gå hardt ut mot motdebattanten. Gert-Jan Segers gjorde en god debatt og var stødig hele veien gjennom, på ansvarlighet både på klima/energi og liberale verdier. ChristenUnie kan også meget mulig ha vunnet mandater på hans opptreden.

I morgen er det valg, og valglokalene stenger klokken 21. Vi får se i hvilken form dette blir dekket.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s