BTW17 | 20/2 | Schulz i Bielefeld

I dag har SPDs kanslerkandidat Martin Schulz vært i Bielefeld (eller!?) og holdt en tale til en arbeidstakerkonferanse. Etter en periode der partiet har løftet seg stort på meningsmålingene og har blitt jevnstore med unionspartiene (CDU/CSU) må han og hans parti fremover levere på innhold.

Før Schulz ble SPDs kanslerkandidat forsøkte Sigmar Gabriel å profilere partiet på sosial rettferdighet, blant annet i prosessen med dagligvarebedriften Kaiser’s Tengelmann. Konkret tok det seg uttrykk i at Gabriel angivelig valgte den løsningen som ga flest bransjeansatte tariffavtale og opprettholdt godene til de KT-ansatte.

I Bielefeld handlet det om velferdsstaten og arbeidstakerrettigheter. Unngå at pensjonsnivået synker ytterligere, begrense adgangen til midlertidige ansettelser, og gi mer trygghet til langtidsarbeidsledige.

Bild-Zeitung rapporterte på forhånd at Schulz ville ta et slags oppgjør med Agenda 2010, Gerhard Schröders berømte arbeidsmarkeds- og velferdsreform mens han var sosialdemokratisk forbundskansler. Det var han ikke konkret på, men det ligger i luften at han og partiet vil gjøre noe med hvor lenge en arbeidsledig kan gå på dagpenger.

Agenda 2010 er et omtvistet prosjekt blant sosialdemokrater. Det hjalp på den tyske økonomien, en økonomi som hadde vært en av EUs svakeste før reformen. Men særlig kuttene i arbeidsledighetstrygden og sosialhjelpen har ført til mer relativ fattigdom, og har gitt Die Linke nettopp den sosiale rettferdigheten som kampsak. Det ga også sosialdemokratene store problemer med sine tradisjonelt største støttespillere: Fagforeningene.

Å angripe Agenda 2010 er ikke lavthengende frukt for moderne tyske sosialdemokrater, men det er på linje med hvordan for eksempel dagens Labour forsøker å ta et oppgjør med Tony Blairs New Labour. Om det lykkes med å tiltrekke seg velgere er derimot usikkert.

RBB-korrespondent Angela Ulrich var ikke imponert av utspillene og kommenterte i ARD at det var for diffust og dessuten setter andre SPD-ministre i en vanskelig situasjon. Arbeidsminister Andrea Nahles er for eksempel fremdeles ansvarlig for forvaltningen av arbeidsledighetsregelverket i dagens regjering. «Hun må nå stille seg spørsmålet hvorfor hun ikke har gjort noe med Agenda 2010 allerede, når det nå er et så viktig tema.»

Frankfurter Allgemeine Zeitungs (FAZ) næringslivsredaktør kaller på sin side Schulz’ utspill for «forføreriske», men samtidig feil, og anbefaler partiet å satse på en plan for færre arbeidsledige snarere enn høyere trygd.

Tiden vil vise hva dette vil bli når politikken konkretiseres ytterligere.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s