Tallsjekk: Kommunevalg og stortingsvalg

I dag kom Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum med en lederkommentar om innvandreres partivalg. Mer spesifikt, om muslimske innvandreres tilbøyelighet til å stemme på Arbeiderpartiet.

2016-12-27_nettavisen_1

Valgundersøkelsen fra 2015 viser riktignok at i kategorien «personer med innvandrerbakgrunn fra Afrika, Asia, Latin-Amerika og Oseania som tilhører et islamsk trossamfunn» er andelen Ap-velgere på 80 prosent (med en feilmargin på mellom null og fem prosentpoeng justert for utvalget).

For tilsvarende gruppe som tilhører et hinduistisk trossamfunn er andelen Ap-velgere på 71 prosent (men med en feilmargin på inntil 13 prosentpoeng). Men 80 prosent er et svært høyt tall.

Noen dypere analyse av dette kommer ikke, stort sett med konklusjonen at hvis ikke de borgerlige «makter å demme opp», vil Arbeiderpartiet få solid medvind fra disse gruppene.

For 1,5 år siden skrev Stavrum en lederkommentar om omtrent tilsvarende statistikk etter stortingsvalget i 2013, der overskriften ble «Ap importerer flere velgere«. Stavrum skrev også at «Arbeiderpartiet tjener på velgerimporten«. Kristian Meisingset gikk i rette med Stavrums vinkling i Minerva og beskrev teksten som en form for lefling med konspirasjonsteorier.

Jeg velger å tolke ønsket om å «demme opp» som et ønske om at de borgerlige partiene når ut til innvandrervelgere, og ikke tolke ham i verste mening.

Men: Det er et problem med fakta i artikkelen.

2016-12-27_nettavisen_32016-12-27_nettavisen_7

I et land med 5 millioner innbyggere og 3,6 millioner stemmeberettigede i forrige valg, utgjør 600 000 en relativt stor velgergruppe. Nå skal en huske at valgdeltakelsen i denne gruppen er lavere enn deltakelsen for velgere med vesteuropeisk bakgrunn og ikke minst velgere uten innvandrerbakgrunn. Men det kanskje viktigste poenget: Det er forskjell på stemmeberettigede ved stortingsvalg og kommunestyrevalg. Det illustrerer SSB-forskerne selv i sin artikkel.

2016-12-27_ssb

Utenlandske statsborgere har ikke stemmerett i Norge ved stortingsvalg (kun i kommune- og fylkestingsvalg, hvis man har bodd lenge nok i Norge). Da går også denne velgergruppen i stortingsvalg ned fra 543.100 (k- og f-valget 2015) til 233.500, noe som bare er 6-7 prosent av de stemmeberettigede i stortingsvalg.

I det hele blir det misvisende å henvise til tall fra kommune- og fylkestingsvalget for å spå frem til et kommende stortingsvalg, når det er to forskjellige typer valg og velgergruppene som nevnt er forskjellige.

I velgergruppen personer med landbakgrunn fra «Afrika, Asia etc» (innvandrere og barn av innvandrere uansett statsborgerskap) var det én av tre som stemte i kommune- og fylkestingsvalget. Sammenlign med 63,7 prosent for nordmenn uten innvandrerbakgrunn. Differansen var omtrent like stor ved sist stortingsvalg: 78 prosent av nordmenn stemte, 51 prosent av nordmenn med innvandrerbakgrunn fra «Asia med Tyrkia, Afrika, Sør- og Mellom- Amerika» stemte.

Hvis det blir veldig jevnt, kan denne velgergruppen felle avgjørelsen. Men det kan man på den ene siden si om alle velgergrupper, og på den andre siden er velgergruppen i praksis mindre enn det den fremstilles som. Og det bør en ha i bakhodet.

Årsaker til valgene
Stavrum lanserer to teorier for hvorfor enkelte partier har så mye høyere støtte i enkelte velgergrupper: Sosiale og økonomiske skillelinjer og at foreldrene tar med seg politiske oppfatninger fra hjemlandet og overfører dem til barna. Jeg må innrømme at jeg er usikker på hvor kilden til den siste teorien kommer fra, men ingen av disse teoriene er en del av SSBs analyse.

For en opplyst leser er det derimot ganske frustrerende at dette igjen sauses sammen i en og samme uhøytidelige meningsmåling, der man dessuten har slengt på alternativet «Ap oppfattes som mer innvandrervennlige enn andre«. Det finnes jo tross alt ikke én forklaring på alt. Og da blir også resultatet forutsigbart.

2016-12-27_nettavisen_6

Godt nytt år, Nettavisen.

Lenker og henvisninger
Jonas Gahr Støre står støtt hos de muslimske velgerne, Gunnar Stavrum, Nettavisen 27. desember 2016
Ap står støtt blant innvandrere fra sør, Øyvin Kleven og Vebjørn Aalandslid, SSB 12. oktober 2016 (i Samfunnsspeilet 3/2016)
Ap importerer flere velgere, Gunnar Stavrum, Nettavisen 14. april 2015
Antyder konspirasjon, Kristian Meisingset, Minerva 15. april 2015

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Tallsjekk: Kommunevalg og stortingsvalg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s