Da Alliansen skulle lanseres i Porsgrunn

Torsdag ble partiet Alliansen – Norge ut av EØS presentert på en pressekonferanse. Partileder er Hans Lysglimt Johansen, som mest av alt er kjent som den NRK inviterte som Trump-tilhenger i Debatten like før presidentvalget i USA. Alliansen – Norge ut av EØS må ikke forveksles med det partiet som Mikkel Dobloug forsøkte å starte, et såkalt sentrumsparti med innvandringskritisk profil.

Lysglimt-Alliansen ble formelt presentert på en pressekonferanse på Eldorado Bokhandel i Oslo. Dette var likevel ikke den opprinnelige planen. På tirsdag avslørte Nettavisen og Telemarksavisa (TA) at presentasjonen egentlig skulle skje i Porsgrunn i kveld, etter et debattmøte på Ælvespeilet. Hans Lysglimt Johansen skulle delta i panelet, som opprinnelig skulle ledes av TA-sjefredaktør Ove Mellingen.

Debattmøtet skapte viss oppmerksomhet på Twitter, fordi panelet foruten Lysglimt skulle bestå av Christian Tybring-Gjedde, Helge Lurås, Hege Storhaug og Jacob Børresen i Forsvaret. Diskusjonstema skulle være «Hva truer Norge?». Tirsdag meldte Storhaug at hun allerede hadde meldt avbud, ifølge henne selv (via Human Rights Service) fordi hun skulle på bokforedrag i Ålesund. Tybring-Gjedde kansellerte også, og Lurås skrev på sin Facebook-profil onsdag at han var ukomfortabel med at partilansering ble hektet på «i siste liten». Ifølge Kent Andersen ble han på kort varsel spurt om å steppe inn som ordstyrer, men hadde ikke tid.

Onsdag klokken 08.59 skrev Lurås på sin Facebook-profil at debatten og partilanseringen ikke hadde noe med hverandre å gjøre, og at dette ble bekreftet av arrangøren DebattForumLarvik. Hans Lysglimt Johansen hadde også bedt om en tilsvarende «veldig tydelig adskillelse» mellom arrangementene, ifølge en kommentar på Lurås’ side. Bak DebattForumLarvik står Bjørn Melleby, som selv beskriver seg som «fritenker». Det mest kjente arrangementet til DebattForumLarvik så langt er debatten der Malika Bayan og Merete Hodne møttes for å diskutere hijab, med mediene til stede.

Onsdag sendte den tiltenkte arrangøren, Ælvespeilet i Porsgrunn, ut en pressemelding og meldte at de avlyste arrangementet og stanset forhåndssalget av billetter grunnet at debattlederen og to av de fem paneldeltakerne hadde trukket seg. I tillegg kommenterte kulturhusleder Knut Inge Solbu at han aldri hadde blitt kontaktet av Hans Lysglimt Johansen med forespørsel om å være vert for partilanseringen. Partilederen skrev på Twitter klokken åtte i morges at lanseringen skulle være i Porsgrunn «UANSETT», men bare to timer senere ble det erklært at møtet måtte flyttes til Eldorado Bokhandel i Oslo.

DebattForumLarvik og Bjørn Melleby har nektet for at det er noen sammenheng mellom de to arrangementene, både på Facebook, i radio og i NRK Vestfolds nyhetssak om avlysningen fredag. I onsdagens NRK Telemarkssendinga sa Melleby at partiet «tilfeldigvis» skulle ha lansering i samme lokaler en halv time etter DFLs debattmøte. Han sa også at han ikke var klar over at Hans Lysglimt Johansen var en av initiativtakerne til Alliansen Norge ut av EØS før forrige helg.

I radiosendingen sa Melleby at han hadde blitt forespurt av det nye partiet om å være deres pressetalsmann, men hadde takket nei på grunn av sitt verv i DebattForumLarvik og sin posisjon som «fritenker». Samtidig har Alliansen NUAE ført opp Melleby som PR-ansvarlig på sine nettsider, og han reklamerer på sin Facebook-side for lanseringsmøtet i Oslo og for Lysglimt som politiker. I radiosendingen ga også Melleby et inntrykk av at hans stilling som styreleder for DFL krever en partipolitisk uavhengighet. I så måte er hans positive beskrivelse av partiet og Lysglimt Johansen en interessant selvmotsigelse.

Uavhengigheten settes også på prøve når DFL på sin Facebook-side går til angrep på Porsgrunn Arbeiderparti for at de skal stå bak avlysningen av debattmøtet på Ælvespeilet, beskriver opplegget som «rigget» (en karakteristikk som visstnok har kommet fra Lysglimt Johansen selv – og som vi kjenner fra USA) og at vi lever i «AP-staten Norge» (den der Sylvi Listhaug og Per Sandberg er statsråder).

Nå skal DFL og Melleby angivelig kreve Porsgrunn kommune på erstatning for avlysningen. Melleby, som gjør et stort poeng av å være støttet av Fritt Ord (med 30.000 kroner), har kontaktet såvel Anine Kierulf som John Christian Elden for å fremme erstatningskravet. Vi får se hvordan det går. Det er i alle tilfeller flere omstendigheter som taler for at de to arrangementene ikke var 100 % uavhengige av hverandre, eller så tilfeldige som Bjørn Melleby vil ha det til.

Lenker i saken

Forsøker å kuppe partinavnet Alliansen, Telemarksavisa 22. november, http://www.ta.no/politikk/porsgrunn/alliansen/forsoker-a-kuppe-partinavnet-alliansen/s/5-50-282619

Ingen allianse i Porsgrunn, NRK Vestfold 25. november, https://www.nrk.no/vestfold/ingen-allianse-i-porsgrunn-1.13243731

Oversikt over styret i Alliansen – Norge ut av EØS, http://viernorge.no/styret.html

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s