Den tyske regjeringens nye sikkerhetspakke

Jeg blikket gjennom Adressa i dag. Et stykke ut i avisen kom en artikkel om Tyskland og den tyske regjeringens nye innstramminger i innvandrings- og integreringspolitikken. BT hadde samme artikkel, skjønte jeg, da Morten Myksvoll tvitret om den:

Jeg måtte gå inn og sjekke, for selv om flere europeiske land har innført burkaforbud var jeg litt overrasket over at den tyske regjeringen skulle legge frem dette. Det dukket derimot opp flere spørsmålstegn da jeg sjekket.

Artikkelen, som er skrevet av Politikens korrespondent i Tyskland, omhandler som nevnt nye innstramminger «som [den tyske] regjeringen vil legge frem i dag [torsdag 11. august]«. Et forslag som er nevnt i artikkelen er å totalforby dobbelt statsborgerskap (dobbelt statsborgerskap er som hovedregel forbudt i dag allerede). Det overrasket meg veldig å lese, med tanke på at den tyske regjeringen består av to partier – der det for meg virket vanskelig å forstå at SPD skulle gå med på et slikt forbud. I artikkelen siteres det fra ARD fra det lovforslaget som regjeringen skulle legge frem i dag:

Et stort hinder for integrering. Vi foreslår at de som vil støtte politikken som utenlandske regjeringer fører, forlater Tyskland.

Jeg fant verken nyhetsartikler om noe nært forestående lovforslag med burkaforbud (Verschleierungsverbot på tysk, tildekkingsforbud) eller forbud mot dobbelt statsborgerskap, men jeg fant en ARD-artikkel med oven stående sitat.

«Wer sich für die Politik ausländischer Regierungen engagieren will, dem legen wir nahe, Deutschland zu verlassen», heißt es demnach in der Erklärung.

Sitatet kommer derimot ikke fra noe lovforslag, men fra et lekket utkast til det som mediene beskriver som «Berliner Erklärung«, et slags opprop fra CDUs og CSUs delstatsinnenriksministre og den føderale innenriksministeren Thomas de Maiziére. Ideen, som det fremgår av ARD-artikkelen, er at oppropet skal undertegnes i forbindelse med et planlagt møte mellom ministerne i Berlin neste torsdag og fredag. Men det er altså ikke et sitat fra et lovforslag.

Lenger ned i ARD-artikkelen finner man ganske riktig også henvisninger til burkaforbud og forbud mot at trossamfunn finansieres av ekstreme organisasjoner, men også disse forslagene i «Berliner Erklärung» og ikke regjeringens forslag til innstramminger.

Innenriksminister Thomas de Maiziére (CDU) er på sommerturné, og presenterte som forventet sin tiltakspakke for mer sikkerhet og beredskap på en pressekonferanse i dag. Dóg – tiltakspakken er en 16-siders oversikt i punktform der få av forslagene som omtales i BT/Adressa finnes med. Strengt tatt er det regler som skal gjøre det enklere å frata statsborgerskapet fra hjemvendte syriafarere som er det eneste klare en kan finne igjen. Forslaget om endringer i legers taushetsplikt er erstattet med et punkt om dialog med legene om tilpasninger i taushetsplikten (skjønt jeg mistenker at dette er lempet etter medierapporteringen de siste dagene).

Sentrale tyske medier har likevel rapportert det samme som Politiken/BT/Adressa. Süddeutsche Zeitung brakte SPD-kritikk og passusen om at avskaffing av dobbelt statsborgerskap «ifølge opplysninger i media» skulle inngå i innenriksministerens tiltakspakke. Men både i ARDs tekst, og i Deutschlandfunks intervju med Frank Tempel (Die Linke) som blir sitert av de norske mediene, kommer det tydelig frem at dette er et partiutspill og ikke et lovforslag. Attpåtil beretter ARD at

I motsetning til rapporteringen [om at CDU og CSU ønsker å avskaffe dobbelt statsborgerskap] planlegger den føderale regjeringen derimot ingen endringer av regelverket rundt dobbelt statsborgerskap. Det sier vise-regjeringstalsperson Ulrike Demmer.

Som Deutschlandfunks Katharina Hamberger kommenterer: «I stedet for ‘Berliner Erklärung’ kunne også innenriksministrene brukt overskriften «Våre valgkampønsker»«. Så, det blir verken forbud mot heldekkende klesplagg eller dobbelt statsborgerskap i denne omgang. Men, som viktig er, neste år er det føderalt valg i Tyskland og valgkampen nærmer seg.

Tillegg: Fredag var det en oppfølgingsartikkel i Bergens Tidende (ikke i Adresseavisen) på samme tema, der det rotes en del. Tipset kom (igjen, kan en si) fra Twitter:

Og det er i grunnen en ganske treffende beskrivelse, for etablert tysk media hadde allerede på onsdagen rapportert om at de mest kontroversielle forslagene ikke skulle være med i regjeringens sikkerhetspakke (som heller aldri var noe «lovforslag», som det ble omtalt som). I lys av torsdagens lange artikkel om hvordan burkaforbud og forbud mot dobbelt statsborgerskap ville bli presentert i løpet av dagen, er det litt spennende at denne passusen kommer med i fredagens tekst:

Ifølge tyske medier var det ikke noe overraskende ved dagens presentasjon, siden hele lovforslaget bygger på de ni forslagene som forbundskansler Angela Merkel allerede inkluderte under sin store pressekonferanse for drøyt to uker siden.

Følger en torsdagens tekst, skulle jo nettopp dette komme som en overraskelse, siden BT/Adressa/Politiken ordrett siterte fra regjeringens lovforslag.

Så, det ble nesten riktig, men bare en halvhjertet retrett.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s