Treerkampen

Årets fotball-EM er det første med 24 lag, der 16 lag går videre til sluttspillet. De interesserte vil allerede ha fått med seg at fire av de seks gruppetreerne går videre til åttendedelsfinale. Hvilke som går videre, avhenger av hvor mange poeng hvert lag tar, hvilken målforskjell de har og hvor mange mål de scorer.

Det er først etter tre runder det er klart hvem som går videre, men det er mulig å lage noen frampek etter to gruppespillrunder. I de fotball-VM-turneringene som har hatt 24 lag og denne utvalgsmetoden (1986, 1990, 1994 og 2015) har aldri treere med fire poeng eller mer blitt slått ut. Åtte av ti lag på tre poeng har gått videre, mens bare to av syv lag på to poeng har gått videre. Antakelig bør du derfor ha fire poeng for å være sikker på å gå videre, og tre poeng (med positiv målforskjell) for å trolig gå videre.

Gruppe A: Treeren får 4, 3 eller 2 poeng. Romania-Albania avgjør. Rumensk seier vil mest sannsynlig sende treeren videre (RO har en mulighet på andreplassen hvis de henter inn Sveits som nå har bedre målforskjell). Uavgjort gir Romania tredjeplassen med 2p, men med dårlige utsikter til avansement. Albania må vinne for å ha muligheten.

Gruppe B: Treeren får 4 eller 3 poeng. Spiller England og Slovakia uavgjort ender treeren på 4 poeng (mest sannsynlig avansement for begge), samme utfall hvis både Russland og Slovakia vinner (da blir Wales slått ut). Alle andre resultater gir treeren 3p. Engelsk seier hjelper Wales til topp tre, mens Russland må vinne for avansement (da som toer). En av gruppene med størst sjanse til avansement for gruppetreeren.

Gruppe C: Treeren får 4 eller 3 poeng. Taper Nord-Irland mot Tyskland får treeren uansett tre poeng (og det blir da Nord-Irland, med Ukraina utslått). Alle andre utfall gir tredjeplassen fire poeng. Den andre gruppen med størst sjanse til avansement for gruppetreeren.

Gruppe D: Treeren får 4, 3 eller 2 poeng. Samme typetilfelle som gruppe A, men her er det Tsjekkia-Tyrkia som avgjør. Tyrkia må vinne for å kunne gå videre, mens tsjekkisk seier gir fire poeng og en mulighet til å passere Kroatia (hvis de taper) på sluttabellen med bedre målforskjell. Uavgjort gir Tsjekkia tredjeplassen, men de er avhengige av veldig mye flaks for å gå videre (som Romania, med andre ord).

Gruppe E: Treeren får 4, 3, 2 eller 1 poeng. Gruppen med det største spriket. Irsk seier gir treeren uansett fire poeng, mens treeren får tre poeng hvis Sverige vinner og Italia tar poeng (treeren blir da Belgia med negativ målforskjell eller 0). Alle andre utfall gir to eller ett poeng. Akkurat nå en gruppe der mest sannsynlig kun to lag går videre.

Gruppe F: Treeren får 4, 3 eller 2 poeng. Vinner Portugal samtidig som den andre kampen ikke ender uavgjort, får treeren fire poeng (Østerrike eller Ungarn). Ender den ene kampen uavgjort, og den andre med borteseier (begge kombinasjoner), får treeren tre poeng. I alle andre utfall får treeren to poeng.

I teorien kan alle gruppetreere ende på fire poeng (da avgjør målforskjellen). Forutsetningene for det er egentlig sammenfatningsvis:

Aseier Romania mot Albania (Romania 4p*)
– Albania 3p (-2 i målforskjell) – usikker på om det holder til avansement
B – seier Russland mot Wales og seier Slovakia mot England (England/Russland 4p)
– uavgjort mellom England og Slovakia (Russland/Wales 4p – Russland hvis de vinner, ellers Wales Slovakia 4p, 0 i målforskjell)
C – alle utfall unntatt seier Tyskland over Nord-Irland (Tyskland, Polen og Nord-Irland kan alle havne på 4p i ulike kombinasjoner)
D – seier Tsjekkia mot Tyrkia (Tsjekkia 4p*)
E – seier Irland mot Italia (Irland, Belgia og Sverige kan alle havne på 4p i ulike kombinasjoner)
F – seier Portugal mot Ungarn og seier Island over Østerrike (Ungarn 4p)
– seier Portugal mot Ungarn og seier Østerrike over Island (Østerrike 4p)

* I gruppe A og D kan Romania og Tsjekkia gå direkte videre som toer hvis de vinner, og henter inn målforskjellen til hhv. Sveits og Kroatia.

Hvilke av disse utfallene er realistiske, og hvilke er det ikke? Tja. Som dette mesterskapet har vært, er det vanskelig å treffe rett på spådommene om seier/uavgjort. Jeg tror derimot at Tyskland slår Nord-Irland, og at NI havner som gruppetreer med 3p i gruppe C. I A og D avgjøres alt i én kamp – men jeg tør ikke spå hverken rumensk eller tsjekkisk seier. Irland tror jeg ikke slår Italia. Da gjenstår selvsagt B og F, men av dem virker scenarioene i F for meg mer sannsynlige enn B.

Men alt dette blir bare gjetninger inntil de faktiske resultatene foreligger, fra i morgen av og helt til onsdag. Men det kommer oppdateringer underveis.

Onsdag 19.30

Albania og Slovakia har allerede plassert seg på tredjeplass. I gruppe C er det 0-1 til pause mellom Tyskland og Nord-Irland, og det er (som det ser ut) lite sannsynlig at nord-irene tar poeng mot tyskerne. Holder de 0-1 ender Nord-Irland på 3p/+-0, og det kan holde til å gå videre (spesielt hvis Tyrkia ender med å vinne med mindre enn fire mål over Tsjekkia i kveld i gruppe D). Albania har allerede 3p/-2. Nå er det ganske stor sannsynlighet for at 4p holder til avansement (Slovakia, f.eks.), og det samme gjelder OK 3p-resultater. En oversikt over de gjenstående mulighetene til treere med 3p (ikke medregnet C – som spiller nå)

D – seier Tsjekkia over Tyrkia (4p, Tsjekkia uansett videre)
D – seier Tyrkia over Tsjekkia (3p, målforskjellen til Tyrkia er nå -4)
E – seier Italia over Irland og at Sverige tar poeng mot Belgia (Belgia 3p, målforskjellen deres er nå +1)
F – uavgjort Island-Østerrike og seier Portugal mot Ungarn (Island 3p/0)
F – seier Østerrike over Island og uavgjort Portugal-Ungarn (Portugal 3p/0)

Dette kommer da i tillegg til scenarioene for 4p som er nevnt over, og at halvparten av gruppene har tredjeplassen klar.

Jeg tror fremdeles at Irland ikke tar poeng mot Italia, og det ville overraske meg om Sverige slår Belgia (selv om ingenting er umulig). Tsjekkia-Tyrkia er vanskelig å spå utfallet av, men Tyrkia må vinne med en del mål for å ha sjansen på å kvalifisere seg.(fire mål for å komme opp på +- 0, samme som Nord-Irland, to mål for å komme likt med Albania). Gruppe F skal man være forsiktig med å spå også, men jeg vil tro Portugal klarer å slå Ungarn, og da er treeren der uansett på 3p/0. Ender den andre kampen med seier for det ene laget går treeren direkte videre.

Summen av dette: Jeg tror i høyden at to lag går videre med 4p, og to lag går videre med 3p (hvis ikke treeren i F får 4p blir det 3p/0, og det er et relativt godt utgangspunkt for avansement). Slovakia og Nord-Irland går videre. Treeren i gruppe E blir slått ut. Vinner Tsjekkia går de videre, mens vinner Tyrkia må de sloss med Albania om avansement.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Treerkampen

  1. Man har ihvertfall vært heldige med grupperekkefølgen, ved at det er de to siste gruppene (og især gruppe E, som spiller aller sist) som har størst spenn i mulige resultater. Dermed kan alle (mulige) treere (selv Tyrkia som har et helt elendig utgangspunkt med 0 poeng og 0-4 i målforskjell) håpe på kvalifisering helt til slutt (særlig siden det er relativt sannsynlig, men ikke sikkert, at gruppe E-treeren ender på bare ett poeng).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s