Vårens delstatsvalg i Tyskland, del 3: Sachsen-Anhalt

Vi har kommet til selve valgdagen i Tyskland, 13. mars – og den siste av de tre delstatene som holder valg: Sachsen-Anhalt i Øst-Tyskland.

Andre deler i serien

Del 1: Baden-Württemberg
Del 2: Rheinland-Pfalz

Sachsen-Anhalt
Nøkkelfakta
Hovedstad: Magdeburg
Opprettet 1947 etter 2. verdenskrig (gjenoppsto 1990 etter gjenforeningen – før det i all hovedsak delt mellom Bezirk Magdeburg og Bezirk Halle)
Antall innbyggere: 2,231 millioner (pr. 30. april 2015)
Areal: 20 451,58 km2
Regjering 2011-2016: CDU og SPD (ministerpresident Rainer Haseloff / CDU)
Valgdeltakelse 2011: 51,2 %

Valget i Sachsen-Anhalt er ikke det valget der sannsynligheten for regjeringsskifte er størst, men likevel et valg som hele Tyskland ser til. Årsaken heter AfD.

Øst-tyske delstater har i all hovedsak stabilisert seg med tre relativt store krefter i delstatstingene: CDU, SPD og Die Linke (sistnevnte gikk fra 1990 til 2005 under navnet PDS). De andre partiene har lav oppslutning og kjemper ved hvert valg for å komme over sperregrensen. Resultatet har over tid blitt stadig flere storkoalisjoner mellom CDU og SPD, der det tidligere var vel så vanlig med sentrum-høyre-regjeringer med CDU og liberale FDP.

Ved det aller første delstatsvalget i Sachsen-Anhalt fikk CDU og FDP flertall, som i alle andre øst-tyske delstater med unntak av Brandenburg. I fireårsperioden som gikk frem til 1994 måtte to ministerpresidenter trekke seg, den første etter anklager om utpressing mot en delstatspolitiker, den andre etter anklager om at han og hans regjering hadde fått utbetalt for store vederlag.

Velgernes dom i 1994 ble hard: De to regjeringspartiene tapte 14 prosent til SPD og PDS. SPD-leder Reinhard Höppner tok beslutningen å forhandle med De Grønne om å danne en mindretallsregjering, som ble tolerert av PDS. Beslutningen var kontroversiell. PDS hadde så sent som fire år tidligere stått opp av asken etter DDR-kommunistpartiet SED, og beslutningen innebar at sosialdemokratiet ga partiet en form for makt de ikke hadde hatt før. Samme år hadde Harald Ringstorff forsøkt å innlede et SPD-PDS-samarbeid i Mecklenburg-Vorpommern, men partiledelsen sentralt hadde slått hardt ned på det.

Höppner lyktes likevel å manøvrere sin regjering i hele åtte år. De Grønne falt under sperregrensen i 1998, men SPD fortsatte i mindretallsregjering. Höppner-regjeringen er fremdeles den mindretallsregjeringen som har sittet lengst i Tyskland siden 2. verdenskrig.

Ved valget i 2011 var CDU, SPD og Die Linke omtrent jevnstore. Siden da har det vært utvikling utenfor delstaten. I Thüringen ble det høsten 2014 dannet en rød-rød-grønn regjering med historiens første Die Linke-ministerpresident. Den regjeringsdannelsen, selv om den var kontroversiell, har åpnet døren for tilsvarende prosjekter i andre delstater. Flere steder, som i Sachsen-Anhalt, har Die Linke passert SPD i oppslutning. Et rød-rødt samarbeid er lettere for SPD der de er en sterkere kraft som kan temme ytre venstre. Brandenburg er et godt eksempel på det.

At man kunne danne en rød-rød-grønn regjering i Thüringen betyr ikke nødvendigvis at det vil skje andre steder. Die Linkes toppkandidat Wulf Gallert har det i alle fall som sitt høyeste ønske, og ville i så fall blitt ministerpresident med et klart forsprang på SPD. Målingene er likevel ikke lystige. Die Linke og SPD ligger på rundt 35 prosent oppslutning.

Problemet for det politiske miljøet er at dagens regjeringskoalisjon har samme problem. CDU står omtrent stille på målingene sammenlignet med 2011, mens SPD går klart tilbake. Sammen har de 45-47 prosent oppslutning. Det kan holde for rent flertall, med mindre FDP kommer over sperregrensen. I så fall kan Rainer Haseloff (CDU) og Jens Bullerjahn (SPD) måtte ta med seg et tredje parti inn i regjeringskontorene, og det ville i seg vært historisk.

Dynamikken i valget gjør derimot at kristendemokratene kan bruke det for å forsøke å hindre kristendemokratiske velgere fra å velge FDP. Å forhindre tidligere velgere fra å stemme AfD med samme begrunnelse er derimot ganske nytteløst.

I fjor sommer hadde AfD 5 og 6 prosent på de to lokale målingene som ble utført i delstaten. Da flyktningekrisen kom, steg tallet til nærmere 15 prosent, og fortsatte etter hvert å stige. Nå ligger de an til et resultat mellom 15 og 20 prosent, som vil være bedre enn SPD.

Tilbake i 1998 stilte høyreekstreme Deutsche Volksunion til valg i Sachsen-Anhalt med slagord som «Protest wählen – Deutsch wählen» og oppnådde sensasjonelle 12,9 prosent. Resultatet er den dag i dag rekord for oppslutning for et høyreekstremt parti i Tyskland etter 1945. AfD og André Poggenburg ser ut til å passere det nivået med glans, selv om de nok er mer høyrepopulistiske enn høyreekstreme, til tross for knallhard retorikk. AfD har sine beste resultater før flyktningekrisen fra Øst-Tyskland, og det er den delen av Tyskland der høyrekonservative og høyreekstreme partier har hatt størst fremgang når det gjelder oppslutning i valg. Synkende befolkningstall, økende demografiske problemer og relativt høy arbeidsledighet (over 10 prosent i Sachsen-Anhalt) bidrar.

Valgdeltakelsen i 2011 var 51,2 prosent, en fremgang fra bunnivået 44 prosent fem år tidligere. Et interessant spørsmål, sett i lys av fremgangen til AfD og deres utstrakte hånd til innvandringskritikere og -motstandere og desillusjonerte velgere, er hvor høy valgdeltakelsen blir. I 1998, den gang DVU fikk sitt sensasjonelle resultat, steg valgdeltakelsen fra 55 til 71 prosent, for så å falle igjen til 56 prosent fire år etter. Vi får se hvor mange sofavelgere som nå har funnet seg et politisk alternativ å stemme på.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s