Transkribert: Nyhetsmorgen om Super Bowl

Jeg satt ikke oppe og så Super Bowl i natt. Men jeg fikk med meg på morgenkvisten at Denver Broncos vant (på Dagsrevyen fikk jeg til og med høre resultatet: 24-10).

I Nyhetsmorgen på P2 hadde programleder Silje Sande et innslag om Super Bowl som besto i en reportasje produsert av Tove Bjørgaas om presidentkandidatenes reklamespots, og en studiosamtale med Joar Hoel Larsen.

Super Bowl er selvsagt så mye mer enn bare football-kampen. Det er likevel fascinerende at et idrettsarrangement beskrives uten at noen nevner noe om hvilke lag som var med og hva resultatet ble. Alt lytterne fikk vite om selve idretten var at Denver Broncos vant. Og dette til tross for det innledende spørsmålet «hvorfor bryr vi oss så mye om dette idrettsarrangementet?».

Men, det er jo Super Bowl.

I alle fall, jeg transkriberte studiosamtalen fra Nyhetsmorgen for de som vil lese heller enn gjenhøre programmet fra i morges.

PL    Denver Broncos vann USAs største idrettsarrangement i natt, Super Bowl, finalen i amerikansk fotball. 114 millionar mennesker såg på, og i delstatane der det snart er val hadde nokre av presidentkandidatene og deira støttespelarar brukt mange millionar dollar til å kjøpe TV-reklame. I ein av dei dukka ei kjend stemme opp.

[innslag fra Tove Bjørgaas om presidentkandidatenes reklamer]

PL    Utanriksmedarbeidar Joar Hoel Larsen, kvifor bryr vi oss såpass om dette idrettsarrangementet i USA?

JHL    Ja, det er femtiende gang vi har en slik cupfinale, og nå bryr vi oss fordi vi kan. Det er ikke mange år siden disse Super Bowl-finalene gikk oss hus forbi, men det er moderne teknologi, det er 24 timers nyhetsformidling, det er Internett, og, og, *pff* en mulighet som noen har grepet og, og serverer oss, samtidig som det må sies at dette er *pff* i videste forstand et stort kulturarrangement. Som vi hørte er det en av tidenes største idrettsbegivenheter, og det er ikke minst et fantastisk TV-show, og så er det et jippo som bare amerikanerne kan presentere, altså, det kommer til oss på samme måte som Hollywood og halloween har gjort. Dette er Donald Duck og Coca Cola i forkledning, så enten vi liker det eller ei, og det er jo faktisk noen som liker det, så er vi ofre for amerikansk påvirkning i den forstand at dette er *pff* Oscar-utdeling og Grand Prix,     dette er 17. mai og, vel og merke, en tåkefri Holmenkoll-søndag i én pakke.

PL    Kor oppteken er den jamne amerikanar av Super Bowl?

JHL    Som vi hørte her, *pff* amerikanske presidentkandidater mener åpenbart at dette er et sted å treffe velgerne, det er klart, alt som har over 100 millioner seere, da betyr det at det er den jevne amerikaner som også sitter der. Mange er selvfølgelig på stadion, er i i California sånn som det var i natt, men dette er en festforestilling, jeg nevnte Grand Prix, det er ikke alle som ser Grand Prix som er veldig opptatt av den typen musikk. Det var ikke alle som satt oppe i natt og så TV, i går ettermiddag amerikansk tid, som er like opptatt av amerikansk fotball. Familien Obama fant denne anledningen så stor at, slik det sies, for første gang på de syv årene de har vært i Det hvite hus så sto Barack og Michelle frem i et felles live-intervju for første gang. Og så er det sånn, litt kjønnsfordeling da, Barack Obama er mer opptatt av, av kampen og Michelle er mer opptatt av pauseunderholdning, og bestemor, hun, hun er ikke så opptatt av noen av delene men hun sitter tett ved slik at de har noe de kaller «champagnerom» for dem som er opptatt av det.

PL    Så blir det jo snakka nesten like mykje om reklamen i pausen som om sjølve kampen. Kva er det med denne pauseunderhaldninga?

JHL    Den har jo bygd seg opp da, og mye vil ha mer, som det heter, og noen er da villige til å bruke fantastiske mengder penger på, på 30 sekunders reklame som også da dras, øh, løftes ved at det er levende artister der, og noe av det største som artist er å være pauseunderholder på stadion. Øh, Beyoncé var der i natt. Hun har aldri sunget for 100-150 millioner TV-seere samtidig noen gang, øh, og så er det disse reklamespotsene som jo er, hvor jo resultatet er nesten like viktig som resultatet av selve matchen.

PL    Takk skal du ha, utanriksmedarbeidar Joar Hoel Larsen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s