Stavrum og Årets navn

Til Gunnar Stavrums innlegg om Hege Storhaug og Årets navn i VG.

«I dag kåret VG årets navn. Det ble ikke Hege Storhaug, til tross for at hun vant avisens nettavstemning med klar margin.»

Så rart. VG skrev tydelig fra første start at nettavstemningen bare gjaldt de ti nominerte som skulle få gå videre til neste runde. Jeg orker ikke selv drøfte hvorfor nettavstemninger har utfordringer med metodebruken.

Stavrum kritiserer TNS Gallup for at ikke Hege Storhaug fikk en «positiv begrunnelse» for sin nominasjon, i motsetning til de andre kandidatene. Til det bør påpekes at alle kandidater som var med i nettavstemningen hos VG hadde hver sin begrunnelse, leserne fikk anledning til å begrunne selv hvorfor de ønsket å nominere noen som ikke redaksjonen hadde plukket ut. Storhaugs var «Fordi hun kjemper for Norge og for de undertrykte. Hun tør stå opp mot det som truer vårt demokrati, noe ingen andre i dette landet tør gjøre.» Mer intetsigende enn Youssef Assidiq, Siri Martinsen og Mohsen Raja – der VG og TNS har kunnet forholde seg mer til leserbegrunnelsen enn de kunne for Storhaugs del.

Hvordan har Storhaug utmerket seg i året som gikk? Hun er informasjonsleder i en stiftelse som kritiserer islam og muslimsk innvandring til Norge og Europa. Hun har skrevet en bok som heter «Islam. Den 11. landeplage» der hun beskriver at vi i dag står midt i en sivilisasjonskamp.

I møte med en person som reddet 32 turister i Gudvangatunnelen blir det vanskelig å male opp en likeverdig positiv begrunnelse for en hvis gode gjerning i 2015 mest har bestått av å debattere og advare mot innvandring og islam. Og hva definerer en som en «positiv begrunnelse» av Hege Storhaugs gjerning? I sammenhengen tror jeg begrunnelsen i mindre grad har stor betydning for sluttresultatet, som jeg kommer til under.

Jeg er for å slippe bakgrunnstallene til målingen (akkurat sånn som for Ipsos’ måling om nordmenns syn på islams bidrag til samfunnet, som Dagen ikke ville gi ut), og det burde ha blitt opplyst av VG (de offentliggjorde f.eks. antall stemmer avgitt i nomineringsrunden). Men man trenger ikke av den grunn så tvil om Robin Schaefer faktisk fikk flest stemmer i meningsmålingen, og male opp bildet av en konspirasjon mellom VG og TNS Gallup om å foreta en skinn-meningsmåling.

Stavrum har noen råd:

«Slik diskusjonen går, bør VG offentliggjøre resultatene fra meningsmålingen slik at man kan se forskjellen på nettavstemningen og TNS Gallup.

Dessuten bør TNS Gallup redegjøre for metodebruken, og svare på om instituttet går god for de ulike presentasjonene av kandidatene.

Og til sist ville det vært lærerikt å høre hva de som normalt er faglig kritiske til nettavstemninger mener om metodebruken her.»

Først: Hva skal forskjellen mellom nettavstemningen og TNS Gallup vise? Om ikke annet så bekrefte at nettavstemninger ikke er metodisk holdbare? Det kan vel ikke være noen nyhet at nettavstemninger generelt sett har større metodiske svakheter enn meningsmålinger foretatt pr. webpanel eller telefon. Hva mener jeg om metodebruken her? At TNS Gallups måling ser ut til å være bedre forankret i metoden enn det nomineringsrunden var. I motsatt retning hadde det vært lærerikt å høre hva Gunnar Stavrum mener hadde vært en bedre og mer positiv begrunnelse for Storhaug enn det TNS Gallup valgte. Kjenner du til Storhaug og Human Rights Service, har du en idé om hva de står for. Kjenner du ikke til henne og dem, vil kanskje ikke en mer positiv begrunnelse hjelpe til et toppresultat hvis en sammenligner med hva de andre har utmerket seg med.

Stavrums innlegg avsluttes med det i sedvanlig ordning forenklede spørsmålet:

«Hva mener du? Ble Hege Storhaug fratatt seieren, eller er VG i sin fulle rett til å kåre hvem de vil?»

Det finnes et alternativ til: At Schaefer faktisk vant TNS Gallups meningsmåling. Jeg bare nevner det.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Stavrum og Årets navn

  1. Tilbaketråkk: Stavrums selektive skepsis | Langust og korsnebb

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s