Noen ord om desemberavtalen

I Sverige skrives det mye om desemberavtalen i disse dager, den som forkortes DÖ (etter det svenske navnet «decemberöverenskommelsen»). Kristdemokraternas riksting vedtok i ettermiddag å trekke partiet fra avtalen, og be partiledelsen arbeide for at også de andre opposisjonspartiene skulle si den opp. Både Anna Kinberg Batra, Moderaternas partileder, og Centerpartiets partileder Annie Lööf gikk i kveld ut og sa at avtalen er død, den finnes ikke lenger.

I den svenske riksdagen kan partiene stemme avholdende i tillegg til for og mot, i motsetning til i Norge. Her finnes bare for eller mot. I den norske budsjettprosessen betyr det at det må et aktivt flertall til for å vedta rammene for statsbudsjettet og de enkelte rammeområdene. I Sverige, derimot, kan et budsjettforslag bli vedtatt så lenge ikke det er et aktivt flertall mot forslaget. Praksis i budsjettvoteringene er at regjeringens forslag er finanskomiteens innstilling til vedtak, og at hvert enkelt opposisjonsparti stemmer for sitt eget motforslag, men avholdende på de andre partienes motforslag. Til slutt ender det med at regjeringens forslag settes opp mot det største opposisjonspartiets forslag, og da vinner regjeringens budsjettforslag.

I fjor skjedde ikke det. For det første hadde allianspartiene, de fire borgerlige partiene, et felles motforslag. For det andre bestemte seg Sverigedemokraterna for å ikke følge praksis og stemme avholdende i sluttvoteringen, men stemme på de borgerliges forslag for å aktivt felle regjeringen Löfven. Det fungerende partileder Mattias Karlsson sa på partiets pressekonferanse da de fortalte hvordan de hadde tenkt å stemme, var at de ville felle enhver regjering som ikke førte en innvandringspolitikk som lå SD nær. I sitt alternative forslag gikk SD inn for å kutte asylinnvandringen med 90 prosent, en i svensk sammenheng veldig langtgående politikk.

Derfor kom desemberavtalen på plass, for å sikre at en mindretallsregjering skulle kunne styre uten å være redd for å bli felt på statsbudsjettet. Og ganske riktig, da riksdagen 16. juni i år vedtok revidert statsbudsjett («vårbudgeten») endte det med at regjeringen stemte på sitt forslag, Moderaterna på sitt, og de fire andre opposisjonspartiene stemte avholdende. Regjeringen vant. Riset bak speilet for de borgerlige, som med avtalen ble avskåret fra å felle regjeringen sammen med SD, var at SD lett kunne gjenta sine krav i møte med en borgerlig regjering – og kaste den også. De ville heller ikke komme SD i møte.

Problemet med avtalen har først og fremst vært pedagogisk. Det har sett ut som opposisjonen har kapitulert fra å være en aktiv opposisjon selv om den hele tiden har vært det. Det har vært misfornøyde politikere i alle fire borgerlige partier, men hos både Centerpartiet og Folkpartiet sa landsmøtene ja til avtalen. Hos KD tok det nå stopp. Anna Kinberg Batras utmelding i kveld er om ikke annet strategisk for å desarmere det at partiet selv skal ha landsmøte snart, der samme debatt skulle på dagsorden. Nå slipper hun den debatten, selv om hun lett kunne sagt at hun sto fast ved hennes ord fra desember 2014.

Hva skjer hernest? Vanskelig å vite. I år har de borgerlige partiene fremmet hvert sitt motforslag til regjeringens statsbudsjett. Skulle Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna ønske å felle regjeringen trenger de støtte fra Moderaterna og enten Centerpartiet eller Folkpartiet. Enten kan de borgerlige samordne seg i finanskomiteen og fremme et felles motforslag – som så kunne bli vedtatt i plenum mot regjeringens og Vänsterpartiets stemmer. Hvis de ikke samordnet seg, må altså KD, SD og et parti til støtte Moderaternas motforslag for å kaste regjeringen. I år, i motsetning til i fjor, kan ikke de borgerlige si at det var avtalt på forhånd at de skulle fremme et felles forslag, nå handler de med viten og vilje hvis de gjør det.

Avtalen inneholder i tillegg til passusen om budsjettet også et punkt om at det den største blokken etter et valg skal få danne regjering, og den peker ut tre områder som særlig viktige for blokkoverskridende samtaler: Energipolitikken, forsvars- og sikkerhetspolitikken og pensjonssystemet. Det er på de tre områdene som Socialdemokraterna tradisjonelt har kunnet forlikes med de borgerlige, særlig pensjonsforliket på 1990-tallet og Sveriges forsvarspolitikk. Ennå har det kommet lite informasjon om hva som skjer med de delene.

Desemberavtalen var på mange måter et forsøk på å avtalefeste den svenske blokkpolitikken i en tid der blokkpolitikken egentlig burde revurderes ganske kraftig. Den gang de røde og de blå var hver sin blokk og kunne styre alene med et flertall i ryggen, var dette lite problematisk. I dag har Sverige tre blokker der to av tre ikke vil samarbeide med den tredje (SD), og der de to gjenstående helst vil regjere alene uten å måtte forholde seg til andre. I den parlamentariske situasjonen som er i dag hadde det beste antakelig vært hvis man ga opp tanken på å slippe frem den ene eller andre blokken, men heller strevet etter flere blokkoverskridende forlik og mer politisk ansvar fra mellompartiene. Man kan for eksempel ikke klage over at regjeringen går til Vänsterpartiet for å få flertall for den økonomiske politikken når man selv stenger alle andre dører til samarbeid.

At desemberavtalen nå er sagt opp, behøver ikke bety at Sverige sendes inn i en tilstand av akutt politisk krise og kaos. Det skjer derimot hvis de borgerlige aktivt går inn for å bytte ut Stefan Löfven som statsminister med Anna Kinberg Batra. Og i bakgrunnen lurer et Sverigedemokraterna som i sitt alternative statsbudsjett vil kutte asylinnvandringen med 95 prosent og ikke vil at noen skal få søke asyl i Sverige (i strid med internasjonale konvensjoner). Da blir det krise.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s