Betraktninger om EM-kvalifiseringen – oktober (del 1)

8. oktober, gruppe D/F/I

I gruppe D trodde jeg i september at Irland skulle bli treer etter Tyskland og Polen. Kveldens kamper gjør det betydelig mer åpent enn så. Først var det hele fire lag som hadde sjanse på de første tre plassene: Tyskland (19p), Irland (18p), Polen (17p) og Skottland (14p). Irland ledet over Tyskland og Skottland over Polen. Robert Lewandowskis utligning i det 90. minutt gjør at Skottland er det eneste laget av de britiske som er ute av kampen om en EM-billett. Tyskland har 19 poeng, Irland 18 og Polen 18. To av disse tre går direkte videre, den tredje til playoff. Avgjørelsen faller i kampen mellom Polen og Irland, for Tyskland skal slå Georgia hjemme i sin siste kamp. Blir det uavgjort mellom Polen og Irland, må irene score to mål for å gå forbi polakkene innbyrdes (1-1 fører til at den totale målforskjellen blir avgjørende, og der har Polen +22 og Irland +13).

Ting så lyst ut for Finland i gruppe F med 1-0-ledelse over Romania fra midten av første omgang. Så reduserte Romania i det 90. minutt, slik at finnene og skottene får samme skjebne: Utslått like før full tid. Nord-Irland slo enkelt Hellas 3-1, som sendte dem klart videre til sitt første EM-sluttspill i historien. Færøyene tok tidlig ledelsen borte mot Ungarn, og færøysk og finsk seier ville ført de to lagene opp på samme poengsum før siste kamp (13). Nå vant Ungarn til slutt 2-1, og er med det ett poeng bak Romania (17 mot 16 poeng). Ungarn har i siste kamp Hellas, mens Romania har Færøyene. I praksis bør begge favoritter vinne, men både grekerne og færøyerne kan overraske. Kuriøst er at kveldens resultater betyr at Hellas, som vant EM i 2004, blir sist i sin gruppe, bak Færøyene. Selv maks uttelling mot Ungarn hjelper ikke på den innbyrdes forskjellen.

Den særegne gruppe I ender med at Portugal blir gruppevinner og klar for fotball-EM etter 1-0-seieren mot Danmark i Braga. Serbia er utslått, men 2-0 mot Albania gjør at de nok unngår sisteplassen. Bare armensk seier over Albania forhindrer det. Danskene heier på sin side på Armenia, for uavgjort eller armensk seier betyr at danskene sniker seg inn på andreplass på bortemål. Vinner Albania er de klarte for sitt første internasjonale fotballmesterskap.

Status når det gjelder seeding av tredjelagene (som får betydning for eventuelle motstandere Norge møter i playoff) er samlet sett den samme. Slår Irland Polen vil Norge forhåpentligvis* være bedre rangert enn dem med tanke på playoff. Polen har 134.556 og Norge 134.143. Irland vil være foran Norge unntatt hvis vi vinner mot både Malta og Italia (ønskedrømmen, men da vil vi også være direkte kvalifisert som toer fra gruppespillet). Det samme gjelder Romania og Ungarn, som blir treer fra gruppe H. Fra gruppe I må Norge håpe på dansk fremgang, for Danmark vil ligge foran Norge mens Albania vil ligge bak til slutt.

* Polens rating vil falle med ca. tre poeng med tap mot Irland. Selv med tap mot Italia og seier mot Malta vil Norge antakelig ligge ett poeng over Polen.

9. oktober, gruppe C/E/G

Spania, Slovakia og Ukraina var allerede klare som topp tre før kamp nummer ni, men rekkefølgen var uavklart. Spania vant forskriftsmessig mot Luxemburg (4-0), som gjør at de blir gruppevinner og sjuende lag av 24 til å kvalifisere seg til mesterskapet. Makedonia holdt Ukraina i en hel omgang før ukrainerne scoret i det 59. minutt. 2-0 til slutt i Skopje gir 19 poeng til Ukraina. Verre gikk det for Slovakia, som på innbyrdes oppgjør er foran Ukraina og dermed ville gått direkte til EM med forskriftsmessig seier over Hviterussland. Men slovakerne tapte på hjemmebane, så siste kamp avgjør andre- og tredjeplassen. Slovakia har Luxemburg, mens Ukraina møter Spania. Fremdeles fordel Slovakia, med andre ord.

Rekkefølgen i gruppe E ble derimot avgjort i kveld. England var fra før gruppevinner, og befestet dette med 2-0-seier mot Estland. Sveits vant 7-0 mot San Marino, og blir dermed gruppetoer. Estlands tap mot England gjør at sjansen deres for å bli treer er teoretisk: Slovenia må tape for San Marino, og Estland må slå Sveits slik at målforskjellen i begge kamper blir åtte plussmål til esternes fordel. Uavgjort mellom Slovenia og Litauen betyr tre poengs forskjell mellom de to, men slovenerne vinner på innbyrdes oppgjør. Estland har åtte måls forsprang på Litauen i kampen om fjerdeplassen. Slovenia blir derfor første sikre gruppetreer, og vil ende i den useedede kategorien i playoff.

I gruppe H klarte Sverige heldigvis å slå Liechtenstein. For at svenskene skulle være sikret en tredjeplass måtte Østerrike ta poeng borte mot Montenegro, og montenegrinerne tok ledelsen to ganger med både 1-0 og 2-1, før Marko Arnautovic reduserte etter 81 minutter. Etter et rødt kort i det 87. minutt måtte så Montenegro se seg slått da det ble 2-3 like før full tid. Russlands 2-1-seier mot Moldova gjør at de også er klare for dårligst EM-playoff. Russland leder med to poeng på Sverige, som gjør at svenskene går direkte til EM hvis de slår Moldova og Montenegro slår Russland. Men Moldova er bedre enn Liechtenstein, og Montenegro er allerede slått ut. De krysser fingrene i Stockholm.

Når det gjelder playoff og seeding er Slovenia (nå 123.952) allerede klart som useedet lag i playoff. Treeren fra gruppe G (Sverige eller Russland) blir seedet. Ukraina fra gruppe C, hvis de ikke skulle gå direkte videre som beste treer, ville også blitt seedet.

10. oktober, gruppe A/B/H

Det viktigste for Norges del i kveld var å slå Malta. Det gikk med 2-0, selv om vi ikke fikk drahjelp fra Bulgaria.

I gruppe A var Island og Tsjekkia allerede klare for EM. Ingen av dem fikk med seg et bra resultat, Tsjekkia tapte mot Tyrkia (2-0) og Island spilte bare uavgjort mot Latvia. Foran siste kamp står det mellom Tyrkia og Nederland om tredjeplassen, og tyrkerne har to poengs forsprang. Siste kamp er Tyrkia-Island og Nederland-Tsjekkia, og gitt kveldens prestasjoner er det Tyrkia som har fordelen. På grunn av innbyrdes oppgjør må bare tyrkerne ta poeng for å ta tredjeplassen.

Gruppe B har rent strengt tatt vært det motsatte av dødens gruppe, og i innspurten ble det veldig åpent etter kveldens kamper. Belgia og Wales ble klare for EM, og waliserne til tross for tap mot Bosnia-Hercegovina 0-2. Årsaken var Israels overraskende hjemmetap 1-2 mot Kypros. Nå står det mellom Bosnia-Hercegovina (14p), Israel (13p) og Kypros (12p) om tredjeplassen, og de siste kampene er Kypros-Bosnia og Israel-Belgia. En skulle tro at Bosnia dermed hadde en fordel, men etter i kveld er ikke den så åpenbar lenger. Nå kan alt skje.

Playoff

Til tross for 2-0-seieren mot Malta er jeg pessimistisk nok på Norges vegne til å tro at vi ikke slår Italia i Roma på tirsdag. Da må vi ut i playoff mot et av de åtte andre lagene som ble gruppetreere. Det er vanskelig å spå hvilken treer som går direkte til EM. I dag er det Ungarn (15 tellende poeng), men det kan bli Tyrkia (hvis de tar tre poeng mot Island får de 16tp) eller Ukraina (16tp med seier mot Spania).

Det vi allerede vet er at Ukraina blir seedet, liksom treeren i gruppe G (Russland eller Sverige). Slovenia er useedet. I de andre seks gruppene er alt veldig mye om og men. Bosnia er favoritt til å ta playoffplassen i gruppe B, og vil bli seedet i så fall. Tyrkia blir nok useedet selv med seier i gruppe A. Gruppetreeren i gruppe D (Irland eller Polen) blir nok også useedet, selv om Irland med uavgjort likevel kan greie å komme over streken. Og sist gruppe I, der Danmark har nok poeng til å bli seedet, unntatt i to tilfeller: Hvis Irland spiller uavgjort mot Polen, og/eller hvis Nederland går videre på bekostning av Tyrkia. Norge blir useedet, med mindre Israel eller Kypros går videre fra gruppe B og Irland vinner mot Polen i gruppe D.

Skjer det, er Norge faktisk på øvre del av tablået og kan møte lag som Polen, Slovenia, Kypros/Israel og Tyrkia i playoff. I motsatt tilfelle, som nok er det mest sannsynlige, blir Norges eventuelle motstander i playoff et av følgende lag: Bosnia, Ukraina, Sverige eller Danmark (alternativt Nederland eller Irland i stedet for Danmark). Velg selv hvem du foretrekker.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s