EM-kvalifisering i fotball, september 2015

Med gårsdagens seier mot Kroatia har Norge sikret seg dårligst en playoff-plass til EM-gruppespillet i Frankrike neste høst. Hvordan ser det ut med tanke på eventuelle motstandere i en playoff? Jeg har, helt uhøytidelig, prøvd å sammenfatte stillingen i de andre gruppene. Verdt å huske er at én av de ni gruppetreerne går direkte videre til gruppespillet, basert på prestasjonene mot lag nr. 1, 2, 4 og 5 i egen gruppe. Spådom om tredjeplassen står i fet skrift, endringer siden sist i kursiv.

Sist oppdatert mandag 7. september.

Gruppe A (to kamper igjen)
Island har Kasakhstan i kveld og Latvia hernest. Med poeng i kveld er Island topp to. Tsjekkias 2-1-seier over Latvia gjør at de er kvalifisert, og da er det Tyrkia og Nederland igjen som kjemper om tredjeplassen. Nederland har Kasakhstan og Tsjekkia igjen, mens Tyrkia har toppet med Island og Tsjekkia igjen (Tsjekkia borte). Tyrkia trengte sånn sett kveldens 3-0-seier.
Åpent mellom Tyrkia og Nederland.

Gruppe B (to kamper igjen)
Veldig åpent, fem av seks lag kan fremdeles nå playoff. Wales har Bosnia-Herzegovina og Andorra igjen, og er sånn sett de største favorittene til direkte kvalifisering. Belgia spiller borte mot Kypros nå, og har så Andorra og Israel (hjemme) igjen. Etter Belgias seier mot Kypros er det Belgia-Israel i siste runde som er nøkkelkamp, med et unntak: Vinner Kypros mot Israel i oktober har de Andorra igjen, og ett stikk. Bosnia-Hercegovina ligger to poeng bak Israel og skal møte både Wales og Kypros i innspurten
Åpent mellom Belgia og Israel (Kypros jager), som møtes i oktober. Bosnia-Hercegovina jager også, møter 

Gruppe C
Spania, Slovakia og Ukraina er alle klare som topp tre. Ukraina på tredjeplass skal møte både Spania og Slovakia i innspurten, mens de to andre lagene møter hverandre pluss to av de utslåtte lagene. Slovakia-Ukraina på tirsdag gir en første pekepinn, for gjør ikke Ukraina det bra har Slovakia relativt lett match mot Hviterussland og Luxemburg.
Åpent mellom Slovakia og Ukraina, men nå mer sannsynlig Ukraina.

8. september: Makedonia-Spania 0-1, Slovakia-Ukraina 0-0, Hviterussland-Luxemburg 2-0. Spania så godt som klare for EM nå (direkte). Tre poeng mellom Slovakia og Ukraina når førstnevnte skal opp mot Hviterussland hjemme og Luxemburg borte. Ukraina har på sin side Spania hjemme i siste runde.
Mest sannsynlig Ukraina.

Gruppe D
I utgangspunktet er det fem av seks lag som kan gå videre (det sjette er Gibraltar, som har 1-36 i målforskjell), men Georgia har fem poeng opp til Skottland. Av de fem har Tyskland og Irland allerede spilt mot Gibraltar. Både Tyskland og Polen har igjen å møte Skottland og Irland, og det er Irland som har tøffest motstand igjen. Tyskland bør vinne mot Skottland i morgen (og Polen over Gibraltar), og bommer Irland mot Georgia er det fordel Skottland. Spesielt om Skottland skulle vise seg å overprestere mot Tyskland hjemme. Vinner både Tyskland og Irland er det fire poengs forsprang på Skottland, og da må Skottland ta poeng mot Polen.
Åpent mellom Skottland og Irland. Fordel Irland hvis de slår Georgia.

7. september: Skottland-Tyskland 2-3, Irland-Georgia 1-0. Irland leder med fire poeng på Skottland, og skottene må spille uavgjort mot Polen for å ha håp om topp tre. Irland er videre til playoff med poeng mot enten Tyskland eller Polen. Polen leder med to poeng på Irland, og skal nå møte både skottene og irene. Polen er favoritter til andreplass, men Irland er fremdeles med i leken.
Fordel Irland.

Gruppe E
Fordel Slovenia. De skal først ha Estland (3) på hjemmebane, og så får de Litauen og San Marino. Estland har på sin side England og Sveits. Litauen kan ha en mulighet hvis de slår både San Marino og Slovenia (SI-kampen blir nøkkelkamp for dem). Sveits vil mest sannsynlig bli nummer to, med mindre de skulle tape mot San Marino hjemme.
Mest sannsynlig Slovenia.

8. september: England-Sveits 2-0, Slovenia-Estland 1-0, Litauen-San Marino 2-1. Slovenia har to poeng ned til Estland og tre til Litauen. Estland skal nå spille mot England og Sveits, og Litauen mot England og Slovenia. Klar fordel Slovenia.
Fordel Slovenia.

Gruppe F
Nord-Irland, Romania og Ungarn har et forsprang på Finland og Færøyene (som ikke er utslått, men ligger nede). Av topp tre har Romania og Ungarn begge Færøyene og Hellas igjen, mens Nord-Irland møter Hellas og Finland. Romania skal på papiret slå Hellas i morgen, og Nord-Irland bør vinne hjemme mot Ungarn (men den kampen er mer åpen). Skjer det, er Ungarn mer eller mindre klare som treer, med seks poeng opp til andreplass og lett motstand igjen. De får da håpe på at finnene overpresterer mot Romania, noe som også er finnenes største håp (etter Færøyene har de nemlig igjen både Romania og Nord-Irland). Nord-Irland-Ungarn og Romania-Finland er viktige kamper.
Antakelig Ungarn, hvis ikke de skulle spille bra mot Nord-Irland borte mandag.

7. september: Finland-Færøyene 1-0, Nord-Irland-Ungarn 1-1, Romania-Hellas 0-0. Ungarn er fremdeles «favoritter» til tredjeplassen bak Nord-Irland og Romania, og har tre poeng opp til Romania på andreplass. Både Romania og Ungarn skal møte Færøyene, mens Romania møter Finland hjemme og Ungarn møter Hellas borte. Finland, tre poeng bak Ungarn, møter Nord-Irland hjemme og Romania borte, og kan hjelpe Ungarn oppover til direkteplass med gode prestasjoner.
Fremdeles fordel Ungarn.

Gruppe G
Russlands seier mot Sverige gir dem fordel i kampen om andreplassen. På papiret er det gruppeleder Østerrike som har tøffest motstand igjen, med både Sverige og Montenegro. Både Russland og Sverige skal møte Liechtenstein og Moldova, i tillegg til Sverige-Østerrike på mandag og Russland-Montenegro i siste runde. Østerrike er sikret direkteplass med seier mot Sverige, og antakelig uavgjort. Avgjørelsen faller i Russland i siste gruppespillkamp, hvis ikke Sverige skulle falle mot Liechtenstein borte. De må ha hjelp fra Montenegro hvis de ikke løser det selv mot Østerrike.
Russland eller Sverige. Russland-Montenegro avgjør, hvis ikke Sverige overrasker mot Østerrike.

8. september: Liechtenstein-Russland 0-7, Sverige-Østerrike 1-4 og Moldova-Montenegro 0-2. Favoritter til tredjeplassen er nå Sverige, som har forholdsvis lett motstand i de siste gruppespillkampene (skjønt innsatsen mot Østerrike var alt annet enn betryggende). Montenegro ligger bare ett poeng bak, men skal opp mot både Østerrike og Russland (borte) til slutt, og favorittene bør vinne de kampene. Fordel Sverige til tredjeplassen.
Fordel Sverige.

Gruppe I
Portugal, Danmark og Albania er klare for playoff eller direkteplass i den eneste femmergruppen, som også kompliserer spilleskjemaet. Portugal og Albania har igjen tre kamper, Danmark bare to. Danskene bør slå Armenia (borte), men har Portugal borte i en vanskelig kamp 8. oktober. Portugal har Danmark, Serbia og Albania igjen, mens Albania skal opp mot Portugal, Serbia og Armenia. Serbia er utslått, men vil forsøke å revansjere ydmykelsen etter kampen i Serbia som endte med poengtap og albansk seier etter avgjørelse i CAS. Albania spilte uavgjort mot Danmark to ganger, senest på fredag. Portugal-Albania på mandag (Albania vant 1-0 i den første kampen) blir viktig, likeså Albania-Serbia.
Åpent mellom Portugal, Albania og Danmark, men fordel Portugal for førsteplassen.

7. september: Armenia-Danmark 0-0, Albania-Portugal 0-1. Denne gangen slo portugiserne Albania, men Danmark skuffet med uavgjort. Portugal har 15 poeng, Danmark 12 og Albania 11, men Portugal og Albania har en kamp ekstra igjen (de skal møte Serbia). Gitt Albanias prestasjoner så langt må de nå være favoritter til å ta poeng (til og med vinne) mot Armenia. Danskenes eneste sjanse er å vinne mot Portugal.
Sannsynligvis Danmark.

 

I playoff er fire av de åtte lagene seedet, basert på resultater fra de tidligere EM- og VM-kvalifiseringene og -sluttspillene i 2012 og 2014 og denne kvalifiseringen (UEFA-koeffisienten). På denne listen er Norge nå på 23. plass. Stillingen 7. september er følgende for lagene i oversikten over som er mulige treere: Belgia (6, B), Nederland (7, A), Ukraina (8, C), Russland (11, G), Sverige (13, G), Slovakia (15, C), Danmark (18, I), Irland (20, D), Ungarn (21, F), Tyrkia (24, A), Israel (26, B), Slovenia (28, E). (Ukraina, Russland, Sverige og Slovenia spiller sin åttende kamp i morgen 8. september).

Sannsynligvis (med forbehold for at en av disse går direkte videre): Treerne i gruppe C og G blir seedet (uansett utfall), Slovenia og Norge blir useedet. Danmark, Irland og Ungarn i usikker-kategorien.

Oppdaterte tall 8. september (rangering etter sluttpoengtall + kvalifiseringsgruppe): Belgia (6B), Nederland (7A), Ukraina (9C), Danmark (16I), Sverige (17G), Irland (20D), Ungarn (21F), Norge (23H), Tyrkia (24A), Israel (26B), Slovenia (28E). Alt som kan sies er at Ukraina mest sannsynlig blir seedet, Slovenia useedet. I A og B er det tydelige alternativer: Belgia og Nederland blir seedede, Tyrkia og Israel useedet. «Midtgruppen» fra Danmark til Norge kan havne hvor som helst i innspurten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s