Nei, Nettavisen, det blir ikke forbudt å ta selfies med Eiffeltårnet neste uke

«Selfier kan bli forbudt om EU får viljen sin», skrev Nettavisen 30. juni. Kilde for påstanden var… Daily Mail. Som har en noe frynsete historie når det kommer til å gjengi rett fra EU-regelverk eller -rettsakter.

Nettavisen skriver at «en ny EU-åndsverkslov som gjør det forbudt å ta bilder av offentlige bygninger, og publisere dem på sosiale medier, kan tre i kraft neste uke.»

Så enkelt er det likevel ikke. Det som skal opp 9. juli er en rapport i EU-parlamentet om copyright. I EU-systemet arbeides det med en reform av åndsverkreglene, som i dag bunner i et direktiv fra 2001. Et direktiv er rettsregler der EU har overlatt til medlemsstatene å gjennomføre reglene i egen rett (for eksempel gjennom en egen lov eller en forskrift). Den tyske piratpartisten Julia Reda (som sitter i den grønne gruppen i EU-parlamentet) har vært saksordfører (rapportør) for saken i parlamentet, og det er innstillingen fra komiteen for rettslige spørsmål (JURI) som skal opp i plenum.

Innstillingen er ingen egen lov, men inneholder parlamentets merknader og kommentarer til reformen og copyright-reglene. I komiteen stemte kristendemokratene (EPP) og sosialdemokratene (S&D) for det kritiserte forslaget, som sier at:

«[The European Parliament] Considers that the commercial use of photographs, video footage or other images of works which are permanently located in physical public places should always be subject to prior authorisation from the authors or any proxy acting for them;»

Blir det da forbudt å ta selfies foran f.eks. Eiffeltårnet fra 9. juli, som Nettavisen mener? Nei. Først skal hele rapporten opp til avstemning. Vi får håpe at representanter fra de landene der dette er tillatt i dag stemmer nei til forslaget (f.eks. de svenske delegatene fra Moderaterna, Kristdemokraterna og Socialdemokraterna).

Blir punktet i rapporten stående, er det en retningslinje for EU-kommisjonen når de så skal lage det endelige utkastet til nytt regelverk. På Redas nettsider står det at EU-kommisær Günther Oettinger forventes å legge frem det utkastet i slutten av 2015. Og så begynner den ordentlige lovgivningsprosessen i EU-systemet, med lesninger i parlamentet og Det europeiske råd. Endelig vedtak kommer garantert ikke før uti 2016. Og så kommer deretter prosessen med implementering i EØS-komiteen og til slutt i norsk rett. Det kommer antakelig til å ta flere år oppå det igjen. Ikke «fra 9. juli» i år, altså. Og det handler ikke «om EU får viljen sin». Det er et forslag i en komité i EU-parlamentet.

Copyright-reformen er en stor sak nede i EU, som norsk media plukker opp en liten bit av ni dager før EU-parlamentet skal gi sine merknader og kommentarer. Andre ting en kunne plukket opp fra innstillingen er forslaget om å gjennomgå mellommenns og servicetilbyderes ansvar for copyrightbrudd, den evige runddansen om Internett-tilbydere skal være ansvarlige for at brukere deler copyright-beskyttet materiale mellom seg. Det kan potensielt få enda større konsekvenser enn dette. Daily Mail har derimot (såvidt jeg vet) ikke skrevet om akkurat det punktet.

Kanskje dette fører til at mediene holder trykk på copyright-reformen, ettersom den med all sannsynlighet vil være EØS-relevant (og dermed ha betydning for nordmenn i utlandet og i Norge). Eller så forblir det en «tullete forbud fra EU»-sak som EU-kritikere med jevne mellomrom vil plukke opp for å bevise sin tese.

Komiteens innstilling med Redas kommentarer i sidespalten: https://juliareda.eu/copyright-evaluation-report/full/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Journalistikk, Mediekritikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s