Om Frps folkeavstemning

I dag har Christian Tybring-Gjedde delt på Facebook et representantforslag han og Mazyar Keshvari har skrevet som omhandler avtalen om å ta imot 8000 flyktninger fra Syria. Del 1 i forslaget handler om det berømte forslaget om folkeavstemning som Frp tok frem av hatten igjen da de ble stående alene i å ønske færre kvoteflyktninger enn de 8000.

Alle vet at de ikke får flertall, så de prøver ikke veldig hardt å få forslaget til å være seriøst. Jeg tok likevel bryet med å komme med mine merknader.

For det første ber de regjeringen «gjennomføre en folkeavstemning, der befolkningen tar stilling til om Norge skal ta imot flere syriske flyktninger» i samband med kommunevalget. Hvilket spørsmål skal velgerne stilles? Vites ikke. Det skal tydeligvis regjeringen avgjøre uten å komme tilbake til Stortinget med eksakt formulering. Flere syriske flyktninger i 2015, 2016 og 2017? Eller bare noen av årene?

Hvem skal stemme i avstemningen? La oss for et øyeblikk huske tilbake til Oslo-OL-avstemningen i 2013, da det var lange drakamper om manntallet. Avstemningen i Oslo var lokal, mens stortingsvalget jo var nasjonalt. Utenlandske statsborgere fikk omsider lov til å delta i folkeavstemningen på lik linje med lokale valg. Nå blir det en nasjonal folkeavstemning samtidig med et lokalvalg, slik at man ironisk nok kunne endt med en situasjon der «folket» Frp henviser til fra 2013 er et annet folk i 2015 (utenlandske statsborgere står nå også i manntallet).

Og så den viktigste grunnen til at dette er en gimmick: Man kan ikke gjennomføre en folkeavstemning på et så komplisert felt som norsk innvandringspolitikk under en periode på tre måneder og forvente et glassklart resultat. Så kan vi for et øyeblikk tenke oss hvordan det ville blitt hvis en lokal valgkamp med valg til kommunestyrer og fylkesting ble overskygget av én eneste stor nasjonal kampsak.

Frp har en idé om flere folkeavstemninger. Men det blir ved ideen. Den praktiske gjennomføringen tenkes det ikke på. Det er kanskje i den enden de skulle startet, hvis de virkelig mente alvor.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s