Kommentar: Alle mot én

I denne måneden holdes årets studentvalg. På forhånd er det omtrent umulig å spå hva resultatene blir. For det første gjennomføres det ingen meningsmålinger før valget. For det andre er det alltid lister som forsvinner eller nye som stiller, og hvordan velgerne vandrer er heller ikke mulig å spå om. Men noen dristige kommentarer er på sin plass.

I 2014 ble Moderat Liste klart størst. De «upolitiske» listene ble valgvinnere (Finnmarkslisten og Pedagogisk Liste), og venstresiden (SSL og sosialdemokratene) og de liberale taperne. På de nasjonale meningsmålingene får nå regjeringen slakt, og Arbeiderpartiet har over 40 prosent av stemmene. I studentpolitikken er det bare Moderat Liste som kan bli rammet av en slik «negativ Erna-effekt».

Legg da til at SSL og Pedagogisk Liste (og delvis sosialdemokratene) er sterkt kritiske til Moderat Listes styring av studentpolitikken, og du får et klar konflikt: Alle mot én. Selv om Moderat Liste kan bli reddet av Finnmarkslisten, som i det siste stort sett har stemt med dem.

En meningsmåling utført av Sentio i november 2014 viste at nesten 20 prosent av studentene ville stemt på Miljøpartiet de Grønne ved et stortingsvalg. Sånn sett betyr det vind i seilene for årets nykommer Grønn Liste. Omtrent 60 stemmer måtte til for å få ett mandat i fjor. Det er ikke uoppnåelig.

Den 26. februar vet vi hvor mange mandater hver liste får. Og da begynner også jobben med å forhandle seg frem til hvem som skal sitte hvor. Det kan bli veldig interessant.

Publisert som kommentar i februarutgaven av studentavisen/studentmagasinet Utropia.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Utropia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s