Nei, MDG er ikke større enn Frp i Oslo

Aftenposten slo i går på stortrommen og erklærte at MDG er større enn Frp i Oslo. Årsak? En ny meningsmåling gir MDG 6,5 % og Frp 6,2 % foran kommunevalget i Oslo i september. «Ny meningsmåling: Nå er MDG større enn Frp i Oslo».

Som Brasse Brännströms figur i Fem myror är fler än fyra elefanter sa til stadighet: Fel, fel, fel.

Utvalget på antall spurte er 800. Standard feilmargin for en undersøkelse med så mange svar (på 95 %-nivå) er +/- 3,4 %. Feilmarginen brutt ned på henholdsvis Frps og MDGs oppslutning gir feilmarginer på 1,8 % for Frp og 1,7 % for MDG.

Hva betyr det? Det betyr at det er 95 % sannsynlighet for at Frp har mellom 4,7 og 8,3 % av velgerne, og at MDG har mellom 4,5 og 7,9 % av velgerne bak seg. For at en meningsmåling skal kunne vise at et parti er større enn et annet, må forskjellen mellom de to være større enn feilmarginen. Hadde MDG hatt svimlende 8 % oppslutning i målingen, hadde påstanden vært riktig. Når det nå «bare» er 6,2 %, stemmer ikke påstanden. Nei, MDG er ikke større enn Frp i Oslo. De kan til og med være mindre, men det vet vi ikke.

Det som er sant, er at Frp i sist måling for tre måneder siden hadde 9,2 %. Frp har en klar statistisk nedgang (MDG har en endring innenfor feilmarginen), uten at Osloby/Aftenposten eksplisitt nevner det. Nå skal det sies at Frps dårlige oppslutning er en stor del av artikkelen også.

Aftenpostens/Oslobys artikkel ble spredt via NTB i kortform, der igjen den store nyheten var at MDG altså skulle være større enn Frp, som altså ikke stemmer. (Både Oslobys artikkel og NTB-notisen mangler også henvisninger til feilmarginene, og forteller ikke leserne hvilke endringer som er eller ikke er sikre. Den eneste sikre endringen er at Frp synker.) NRK hadde også et innslag med debatt i Dagsnytt 18 i kveld mellom MDG og Frp, med kommentar fra statsviter.

Mer kildekritikk, takk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s