Kort: Om § 135 a og offentlige ytringer

Lasse Jangås skriver i Nordlys 13. mars om Mona Gustavsens sak og rasismeparagrafen.

«Viktig beskjed fra rettsstaten Norge: Vil du trakassere en same, kven, tater, homofil, jøde eller muslim – sørg for at du ikke har et altfor stort publikum. Rasisme og hat er nemlig greit så lenge det ikke er «ganske mange» som hører på.»

For ordens skyld står det i straffeloven § 135 a at den bare rammer den som «offentlig» setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, og dette er akkurat det samme i den nye straffeloven av 2005 som etter planen trer i kraft 1. oktober. Prinsippet i Norge er at vi ikke skal straffe meningsytringer. Rasismeparagrafen er et lite unntak fra dette. Særlig mellom to personer uten at offentligheten er involvert står prinsippet svakere. Da får jo ikke hatet noen særlig spredning.

Så er det verdt å påpeke at straff ikke er løsningen på alt. Etter lov om forbud mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion og livssyn § 6 er diskriminering på grunn av etnisitet forbudt. Etter § 25 har den som er diskriminert mulighet til å kreve erstatning og oppreisning (og her er det dessuten omvendt bevisbyrde hvis saksøker kan bevise at det er sannsynlig at det har skjedd diskriminering).

Dessuten må en kanskje tenke på at taxiselskapet i Kongsvinger har blitt hengt ut i media etter det som skjedde. Vel fortjent etter min mening, men like fullt et avskrekkende eksempel til andre arbeidsgivere som måtte ha de samme forkvaklede fordommene.

I 2004 sa regjeringen følgende om § 135 a: «Innenfor privatsfæren – for eksempel under en fortrolig samtale mellom venner eller i et privat selskap – må hensynet til ytringsfriheten tillegges større vekt enn hensynet til allmennhetens interesse i å unngå diskriminerende ytringer.» Dette sluttet seg hele Stortinget til den gang, for 11 år siden. I de tilfellene er det antakelig også mye lettere å faktisk ta til motmæle og motargumentere. Det fungerer antakelig bedre enn å anmelde i etterkant, for ikke å si at du ikke får de samme bevisproblemene som når ord står mot ord og man skal finne ut om noen har ytret seg hatefullt eller ei.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s