76 prosent

Helsetilsynet har sluppet en rapport om tilsyn med fosterhjem, «- Bare en ekstra tallerken på bordet?». Rapporten er en «oppsummering av landsomfattende tilsyn i 2013 og 2014 med kommunenes arbeid med oppfølging av barn som bor i fosterhjem». Rapporten er basert på tilsynsrapporter fra tilsammen 151 kommuner (av 428 i hele Norge).

I rapportens kapittel 1 (Sammendrag), andre avsnitt, står det at «Fylkesmennene valgte ut fra kunnskap om svikt eller risiko for svikt hvilke barneverntjenester de skulle undersøke. Utvalget er dermed ikke representativt for alle kommuner, men gir et viktig bilde av hva som har sviktet i oppfølgingen av barn som bor i fosterhjem.»

Dette er en viktig presisering. Konklusjonene i rapporten er sånn sett mer egnet for å avdekke hvilke typer feil i fosterhjemstilsynene som er klassiske, og gi kommunene mulighet til å gjennomgå sine rutiner og finne ut om de selv gjør feil. Rapporten gir et viktig bilde av hva som har sviktet i de kommunene som fylkesmennene allerede vet at sliter. Noe annet går ikke å lese ut av første setning i sitatet fra rapporten.

Derfor skriver Helsetilsynet også at

«Statens helsetilsyn oppfordrer alle landets kommuner til å gå gjennom egen oppfølging av barn i fosterhjem. Kommunene bør bruke funnene i dette tilsynet og vurdere egen praksis. Finner de feil og mangler må det rettes opp. Det er ikke nødvendig å vente på tilsyn. Barn som bor i fosterhjem trenger ekstra hjelp. De har behov for det. Loven gir dem rett til det. Kommunal barneverntjeneste har ansvaret.«

Så kan en påpeke at oppsummeringen til Helsetilsynet helt sist i rapporten (side 34) glemmer dette forbeholdet og får det til å fremstå som at undersøkelsen er helt og holdent representantiv for Norges kommuner. (Men forbeholdet ligger klart synlig i Helsetilsynets pressemelding.)

Så var det medienes dekning av undersøkelsen. ABC Nyheter startet. De har overskriften «76 prosent svikt: – Et dystert bilde av norsk barnevern» og i ingressen «Lovbrudd og svikt i tilsynet med fosterhjemsbarn er avdekket i 76 prosent av barnevernstjenestene Fylkesmennene har undersøkt». Vel. Inntrykket som gis er at dette er en representativ undersøkelse. I artikkelen skrives det også om hvor dystert det står til i barnevernstjenestene generelt. Helsetilsynets direktør blir også intervjuet om saken. Dóg – vi må gå helt ned nesten nederst i artikkelen før ABC Nyheter faktisk siterer rapporten på at den ikke er representativ. Selv om de skal ha kred for å skrive det, er spørsmålet: Hvorfor gis da inntrykk av den likevel er det?

Tallet 76 prosent stammer fra det faktum at det er funnet svikt og forbedringsområder i 71 av 94 barnevernstjenester (tilsammen 123 av 151 kommuner som omfattes av undersøkelsen, 81 % av de undersøkte). Men. 151 undersøkte utgjør altså bare 35 prosent av alle kommuner i Norge. To av tre kommuner er ikke med i Helsetilsynets undersøkelse. Utfordringen med denne type rapporter er at den alminnelige nyhetsverdien er begrenset hvis en ikke skal begynne å trekke slutninger som er generelle. Det er forskjell på «10 feil og mangler som kommunale barnevernstjenester kan gjøre» og «Fire av fem kommuner bryter loven i barnevernet». Førstnevnte vinkling er noe f.eks. Kommunal Rapport kunne skrevet om. Når NTB skal begynne og referere, blir det derimot lett sistnevnte vinkling.

NTB hoppet på ABC Nyheters artikkel og vinkling. NTB glemte derimot å lese at undersøkelsen ikke er representativ. At rapporten skulle handle mer om å identifisere typetilfeller av svikt, og ikke felle en kollektiv dom over landets barnevernstjenester, det fremgår ikke. Alle følgeartikler som bygger på NTBs melding blir sånn sett mer misvisende fordi nyansene forsvinner. «Tilsyn med fosterbarn har avdekket svikt og lovbrudd i 76 prosent av barnevernstjenestene. Helsetilsynet mener funnene gir grunn til bekymring», er ingressen som går igjen i stort sett alle gjengivelser: I Adresseavisen, NRKs to linjer lange notis på nett, og hos P4.

NRK Møre og Romsdal har en sak som vinkles lokalt, men der man likevel sier at «Et landsomfattende tilsyn viser avvik i 71 av 94 barneverntjenester i Norge.» Det er altså ikke bare 94 barnevernstjenester i Norge. (Ellers er NRK MR-artikkelen etter min mening et bra eksempel på hvordan dette kan dekkes.)

Nei, det er ikke feil på tre av fire norske kommuner. Det er feil på tre av fire kommuner som etter en risikovurdering er undersøkt av Norges fylkesmenn. To av tre kommuner er ikke undersøkt. Verdt å påpeke her er selvfølgelig at for mange kommuner sliter med barnevernstjenestene sine. 71 barnevernstjenester er 71 for mange uansett. Men substansen drukner i tallene.

Moralen er: Les metodekapittelet i rapporter. Og legg spesielt på minnet hvis det står om metoden i pressemeldingen. Små unøyaktigheter kan bli til større mangler når andre redaksjoner skal tolke din tekst. Og aller helst er det jo primærkildene som er viktigst. Det er og blir Helsetilsynets rapport.

Lenker til artikler nevnt i teksten
«Oppfølgingen av fosterhjemmene ikke god nok», Pressemelding fra Helsetilsynet 05.03.2015
«- Bare en ekstra tallerken på bordet?», Rapport fra Helsetilsynet 1/2015

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2015/03/05/219302/76-prosent-svikt-et-dystert-bilde-av-norsk-barnevern
http://www.klassekampen.no/article/20150305/NTBI/912977335#sthash.AAKLppIy.dpuf
http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article10716686.ece#cxrecs_s
http://www.nrk.no/mr/far-kritikk-for-manglende-oppfolging-av-fosterhjemsbarn-1.12243052
http://www.nrk.no/nyheter/-fosterbarn-sviktes-av-barnevernet-1.12242750

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s