Kort om fengselsplasser i NL

Regjeringen vil leie fengselsplasser i Nederland. Jeg er personlig veldig skeptisk. En ting er når Belgia og Nederland samarbeider om fengselsplasser – to naboland der de snakker omtrent samme språk (i Nederland og Flandern). En annen ting er Norge og Nederland.

Regjeringen sendte i januar et forslag til endringer i straffegjennomføringsloven på høring. I sitt høringsbrev skrev Justisdepartementet at «det er påkrevet å få på plass hjemmel for leie av fengselsplasser i utlandet så raskt som mulig». Fristen for høringssvar ble satt til 27. februar (det vil si i dag).

Denne saken haster virkelig for regjeringen. I dag bekjentgjorde regjeringen at den vil undertegne avtale med Nederland «om bruken av et fengsel i Nederland for gjennomføring av norske fengselsstraffer». JD sendte i dag ut pressemelding om at formell undertegning av avtalen vil bli gjort 2. mars i Nederland, altså allerede på mandag.

Dette skjer altså til tross for at høringen om ny § 1 a i straffegjennomføringsloven såvidt er avsluttet. Det er denne bestemmelsen som skal gi hjemmel for overføring av innsatte til fengsler i annen stat:

Etter beslutning av kriminalomsorgen kan domfelte som er dømt til ubetinget fengselsstraff, gjennomføre straffen i en annen stat som Norge har inngått avtale med. (utkast til ny § 1 a første ledd)

Nå regner jeg med at regjeringen har forankret saken hos Stortinget slik at det ikke oppstår pinligheter ved at hjemmelen eller avtalen blir avvist i Stortinget. Og at Norge ikke må betale leie til Nederland før vi faktisk har sendt ned den første innsatte som skal sone i Nederland. Tross alt skal departementet samle sammen høringssvarene og skrive en lovproposisjon (jeg tror ikke de begynner med det allerede i helgen) som så Stortinget kan behandle. Det tar i alle fall litt tid. Dette selv om justisministeren på onsdag sa til VG at det kommer en proposisjon «så snart som mulig».

Men det er unektelig litt spennende at man signerer før man formelt vet om man har lov. Det er vel dette som er handlekraft i praksis, får en tro.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s