Et forsøk på å forstå

PEGIDA-marsjene i Norge fortsetter å vekke debatt. Dels fordi det nå er varslet demonstrasjoner i andre deler av Norge, dels fordi frontfiguren Max Hermansen først ble sykmeldt og nå ikke lenger får oppdrag fra Opplysningskontoret for service og samferdsel i Oslo. (Og uansett hva NRK forteller dere, står PEGIDA for «Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlands» – der «Abendland» i praksis er det samme som Vesten på norsk, i motsetning til «Morgenland» som tilsvarer Midt-Østen).

Det er flere ting jeg har stusset over med Hermansens argumentasjon. Det han sa i Pegida-talen om at vi opplever problemer skapt av islam i trafikken er en ting, men det var det heldigvis mange i sosiale medier som vitset vekk (og jeg har fremdeles ikke fått noe godt svar på hva han mener). I ettermiddag var hans beste argument i Dagsnytt 18 at elever med muslimsk bakgrunn i større grad dropper ut av skolen og i mindre grad vet hvordan «small talk» foregår. I samme program sa han følgende: «Noen prøver å snakke om at dette er religion, men dette handler om hele den totale bakgrunnen fra ofte det parallellsamfunnet du kommer fra, den oppveksten du har med det miljøet du har, som gjør at du ikke lykkes.»

Jeg har ingen problemer med å tro at Max Hermansen virkelig vil ta opp det som han mener er integrasjonsutfordringer, men det sauses bare sammen. «Muslimer … er ifølge SSB tre ganger så kriminelle som oss norske», skrev han på Facebook. Islam er en religion. Björn Söder i Sverigedemokraterna skapte bruduljer i Sverige fordi han på Sverigedemokraternas kommunekonferanse i Västerås mente at det fantes en egen «jødisk nasjon» og at «de fleste med jødisk opphav som er blitt svensker har forlatt sin jødiske identitet». Hermansen setter opp en motsetning mellom de muslimene og oss norske (på tross av at det finnes mange norske muslimer).

Det er verdt å se på noe av det Hermansen har skrevet på Facebook de siste ukene. I går skrev han at islam er en «totalitær ideologi», at «den enkelte som går rundt med den totalitære ideologien islam i sitt hode, [må tenke] nærmere over hva våre vestlige verdier betyr i praksis.» og beskrev tidligere elever ved Opplysningskontoret som «elever med muslimsk bakgrunn». Men 20. januar skrev han «Hvorfor er det så mange som ikke ser forskjellen på religionen islam – som er helt ok for den enkelte, og den totalitære ideologien islam – som er et slikt helvete for så mange mennesker?» Så 18. januar om «et eldgammelt patriarkalsk barbari fordekt som religion», og så 11. januar: «MUSLIMSKE VENNER! Jeg har også venner som er muslimer. Åtte av dem, fra fem forskjellige muslimske land. Alle har de avsverget den totalitære ideologien islam, men har beholdt sin muslimske tro iblandet våre vestlige humanistiske verdier.»

Og så kan vi spole raskt frem til i ettermiddag med hans uttalelser om oppvekst, miljø og parallellsamfunn.

Hva betyr da «islam» her? Det er ikke en religion, det er en totalitær ideologi som står i motsetning til det å være norsk.  Og likevel brukes begrepet «muslimsk innvandring». Men muslimsk tro er greit så lenge en respekterer vestlige verdier. Er det da islamisme Hermansen mener? Men hvor henger dette sammen med «muslimsk bakgrunn»?

Det er muligens jeg som ikke forstår. Men det grunnleggende for å ha en god debatt er jo at man ikke misforstår hva den andre snakker om og mener når det gjelder grunnleggende begrep. Akkurat det er vanskelig her. Og da blir det desto vanskeligere å skulle diskutere disse tingene, som Hermansen håper på. Kanskje er det et spørsmål noen burde stille. «Hva legger du og dere egentlig i «islam» eller «muslimer»?»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s