Annerledespartiet

«Svenskene må våge å ta innvandringsdebatten», sa flere sentrale norske politikere etter at SD felte regjeringens budsjett. Det var tilfeldigvis politikere fra Ap, Høyre og Frp som sa det – partier som jo i realiteten er de med streng innvandringspolitikk i Norge. Og Sverige er et annerledesland. Jeg sjekket statistikken. Sverige ga i 2013 oppholdstillatelse til 87 800 nye flyktninger og personer som familieinnvandrer. I Norge, som har halvparten så stor befolkning, var tilsvarende tall 18 800. I Danmark ga de oppholdstillatelse til 9 000 i samme kategori. Og vi har hørt historien (i alle fall noen av oss) om ordføreren i Södertälje, Anders Lago (s) som var sjef for en by som tok imot flere irakiske flyktninger enn hele USA. (Hans etterfølger Boel Godner (også s) er nå for øvrig ute i media og krever at flere kommuner tar et større ansvar.)

Sverige tar imot 2,3 ganger flere flyktninger og familieinnvandrere pr. capita enn Norge. Som eksempel, Sverige gir automatisk permanent oppholdstillatelse til flyktninger fra Syria. I 2013 var det 10 000 personer. I Norge, som tilsvarende eksempel, fikk 600 syrere midlertidig oppholdstillatelse. Sverigedemokraternas svar på dette er det velkjente budsjettløftet deres om å kutte innvandringen i den kategorien (asyl og familieinnvandring) med 90 %. Da skulle Sverige ta imot 8 800 personer. Færre enn Danmark. Hvis SD fikk viljen sin, ville Norge ta imot fire ganger så mange flyktninger pr. innbygger enn Sverige. Også Danmark ville fremstått som mer liberale enn Sverige. Det burde si mye.

Svenske partier har hatt vanskelig for å forholde seg til SD. Ignoreringsstrategien fra valget i 2006 ga mer ved på bålet for partiet som tross alt liker best å være underdogs og anti-etablissement. Når de andre partiene debatterte innvandring i valgkampen, og debatterer innvandring generelt, ender det alltid med at sju partiledere med ulike dialekter og ideologisk grunnsyn enstemmig fordømmer Jimmie Åkesson (eller nå Mattias Karlsson). Svensk politikk er tjent med at man bruker tid på mer enn bare SD:s politikk. Men. «Hvis de ikke setter innvandringsdebatten på dagsorden, skyver de bare et problem foran seg», sa Trond Helleland 3. desember. Og hvis de setter innvandring på dagsorden, går de rett i SDs felle. Å overta politikken til høyrepopulister og innvandringskritikere, tenderer å gi innvandringskritikerne i seg økt støtte. Danske politikeres tilpasning har ikke stogget Dansk Folkeparti. Tvert imot.

I Politiken skrev lederskribent Hans Davidsen-Nielsen om de tre ulike skandidnaviske måtene å nærme seg høyrepopulisme på: «Svensk stigmatisering, dansk tilpasning og norsk ansvarliggørelse». Davidsen-Nielsens konklusjon er at norsk ansvarliggjøring har vist seg fungere best for å temme trollene. Det er ikke så nytt. Ole von Beust temmet Hamburgs Ronald Schill («den nådeløse dommeren») på 2000-tallet ved å sette ham i regjering og be ham ta ansvar. Wolfgang Schüssel gjorde det samme med Jörg Haiders FPÖ i Østerrike i samme periode (men Østerrike fikk EU-sanksjoner mot seg da det skjedde).

Men som Trine Eilertsen så talende uttrykte det i Aftenposten: Frp har hatt 40 år på seg å bli regjeringsdyktige. Så sent som på 1990-tallet, da Carl I. Hagen og Øystein Hedstrøm var i farten, var det på ingen måte et regjeringsparti vi så konturene av. Frp har alltid vært et protestparti, likt Ian Wachtmeisters og Bert Karlssons Ny demokrati som stilte til valg i 1991. SD har aldri vært Ny demokrati. Det vet selvfølgelig også de andre partiene. SD ble stiftet i 1988 av en samling nasjonalister og høyreekstremister. Det var noe annet enn det Anders Lange og Ian Wachtmeister førte i pennen. SD markedsfører seg selv som «Det Sverigevänliga partiet», og bruker alt mer begrep som «sverigevänlig» og «Sverigevänner». Når var sist et etablert politisk parti i Norge omtalte sin politikk som «Norgesvennlig» og medspillerne deres som «norgesvenner»? Jeg bare lurer.

Sveriges Radios program Medierna sendte 6. desember et innslag om mediedekningen rundt budsjettkaoset. Niklas Orrenius pekte på det som svensk media, ifølge ham, ikke dekker om SD: At nasjonalismen gjennomsyrer alt, ikke minst kulturpolitikken deres og deres syn på identitet. I DN fikk han anledning til å løfte det. På SDs kongress i Västerås der partiets lokalpolitiske grunnsetninger skulle vedtas møtte han partisekretæren Björn Söder, som nå er visepresident i Riksdagen (slik praksis er for det tredje største partiet). Til Orrenius snakket han om nasjonalisme (som SD hadde som ideologisk etikett frem til 2011, da partiet skiftet til «sosialkonservatisme med et nasjonalistisk grunnsyn»). Söder snakket om at folk bare har en identitet, og beskrev «den jødiske identiteten» som noe fundamentalt annerledes enn svensk identitet. «Den jødiske nasjonen», og «den arabiske nasjonen». Han foreslo også at det burde innføres et repatrieringsbidrag til innvandrere som ønsket å flytte tilbake til sine hjemland. I forslag fra denne høsten krever bl.a. SD at statsborgerskap bare skal gis til den som bedømmes å være «en ressurs for Sverige». Mona W. Claussen skrev om den «rasjonelle berøringsangsten» som svenske politiske partier har overfor SD. Med rette, etter min mening.

Forutsetningen for å kunne ansvarliggjøre et parti gjennom å sette det i regjeringsposisjon er a) at andre partier selv ønsker det og b) at partiet får tilstrekkelig politisk gjennomslag. Ulempen er selvfølgelig at der SD legger mest trykk, i innvandrings- og justispolitikken, der er også kløften som størst mot de andre partiene. Det er derfor de uskyldige samtalene og invittene som SD ønsker, er så gjennomsiktige. Det er ikke vanskelig å tenke seg at viljen ikke er stor når Mattias Karlsson og Oscar Sjöstedt brukte hele pressekonferansen før de skulle fortelle hva de skulle stemme i budsjettvoteringen, på å kritisere innvandringspolitikken og i grunnen innvandring på generelt grunnlag. Det er liksom ikke så mye å snakke om da.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s