Ordføreren i Lakselv og barns beste

Kommunestyret i Lakselv vedtok å legge ned ungdomstrinnet ved Billefjord sørsamiske oppvekstsenter. 15 år gamle Anna Ellinor Hansrud skulle møte ordføreren, men følte at hun ble kastet ut. Akkurat hva som ble sagt, står det ord mot ord om. Men ordføreren i Lakselv, Knut Roger Hanssen, er blitt intervjuet av Finnmark Dagblad. Han har noen interessante kommentarer.

– Det er tøffe ungdommer, og jeg synes det er greit at ungdommene kommer inn og spør om ting. Men samtidig er det ikke slik at barn skal blandes inn i politiske beslutninger. Det skal de ikke behøve.

Siste setning er litt urovekkende. Selvfølgelig skal vel få barn få være med i politiske beslutninger som angår dem selv? Dette må vel bare gjelde tilfeller der barn skyves frem som skjold av andre personer. Men neste avsnitt gir svar.

– Men det er jo barn som berøres, har de ikke rett til å si hva de mener?

– Selvfølgelig, det er ingen tvil. Men når det gjelder hva som er barns beste er det de voksne politikerne som skal ta diskusjonen. Det er vanskelig for meg å diskutere slike ting med barn, men når de begynner å bli 15-16 år gamle er det på sin plass at de får si hva de mener.

Her dukker det opp en masse problemer. For det første er det fint at en skal ta hensyn til barns beste. Men dette med at «[det er] de voksne politikerne som skal ta diskusjonen om hva som er barns beste. Tror ordføreren at de voksne automatisk vet hva som er barns beste, uten at barna skal få være med? En forutsetning for at man skal kunne ta hensyn til barnets beste (etter Barnekonvensjonen artikkel 3) er jo at barna får bli hørt om hva deres mening faktisk er (artikkel 12).

Så sier Hanssen at «når de begynner å bli 15-16 år gamle er det på sin plass at de får si hva de mener». Det skulle bare mangle. Barnelova sier at det skal legges stor vekt på hva barn som har fylt 12 år mener i barnerettslige saker som angår dem (dette inkluderer ikke politiske saker om f.eks. skoletilbud – men sier en del om nivået på når barn skal få være med på beslutninger). Selvfølgelig skal politikerne ta den endelige avgjørelsen. Men barn er jo modne og oppegående før de fyller 15 år. Det er en grunn til at også barneskoler har elevråd, der ingen av elevene i grunnen er eldre enn 13 år (med det vanlige skoleløpet). Barnekonvensjonen, som også er norsk lov, forutsetter at barn skal få bli hørt også før de «begynner å bli 15-16 år gamle». Det eneste som kreves er at barna «er i stand til å danne seg egne synspunkter». Og en del av poenget med Barnekonvensjonen er jo å sørge for at barn ikke blir prisgitt voksnes blinde tro på at de vet alt, og barna vet ingenting. Uten at det skinner igjennom i intervjuet med ordføreren her.

Jeg håper virkelig at Lakselv kommune sørger for at barn som blir berørt av politiske vedtak faktisk får bli hørt, selv om jeg må innrømme at jeg ble litt usikker nå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s