Intet nytt under solen

NRK Alltid Nyheter rapporterte i dag at finansdebatten er blitt utsatt bare to ganger: 1998 og 2002. Begge gangene var det tilfeldigvis en mindretallsregjering som skulle forhandle om forlik med andre, og begge gangene hadde regjeringen lagt frem sitt første egne budsjett.

På 1990-tallet fikk Norge et nytt budsjettrammeverk. I stedet for tidligere stemme over de ulike rammeområdene fritt uten rammer å forholde seg til, skulle nå de overgripende rammene legges fast først før en begynte å fordele budsjettet innenfor de ulike rammeområdene. Dette gjorde det selvfølgelig vanskeligere å bruke vekslende flertall for å få gjennom egen politikk, og alle regjeringer har måttet forhandle seg frem til et forlik om rammene. Så også i 2014.

Tid for et lite tilbakeblikk til nettopp 1998. Finansminister Gudmund Restad la frem sentrumsregjeringens første virkelige budsjett (i motsetning til deres tilleggsinnstilling høsten 1997 etter at Jens Stoltenberg la frem den avgående regjeringens budsjett). Samarbeid med Arbeiderpartiet var så godt som utelukket, fordi Arbeiderpartiet ikke kunne støtte avtalen regjeringen hadde med Høyre og Frp om å innføre kontantstøtte. 5. november hadde regjeringspartiene sitt første forhandlingsmøte med Høyre og Frp. Det gikk tregt. Seks dager senere ble forhandlingene brutt. Både Einar Steensnæs i KrF og Jan Petersen i Høyre mente at avstanden var for stor. Når så Arbeiderpartiet meldte tilbake at de ikke kunne redde regjeringen fordi kontantstøtten sto i veien, var situasjonen blitt mer alvorlig. Finanskomiteen måtte legge frem sin innstilling uten flertallsinnstilling, men med fem ulike forslag (Ap, SV, sentrumspartiene, Høyre og Frp). Det ble åpent ryktet om regjeringskrise, kabinettspørsmål og et mulig samarbeid mellom Høyre og Arbeiderpartiet hvis Kjell Magne Bondeviks regjering måtte kaste inn håndkleet. Så, dagen før finansdebatten i Stortinget, ble sentrumspartiene enige med Høyre og Frp. Regjeringen ble sittende, og det skulle gå ytterligere 1,5 år før den måtte gå (også der i et samvirke mellom Høyre og Arbeiderpartiet).

Høsten 2002 var det en ny regjering, og finansminister Per-Kristian Foss forhandlet med Carl I. Hagen og Siv Jensen. Forhandlingene startet 17. oktober, og brøt sammen omtrent to uker senere. Jens Stoltenberg sa nå ja til å kunne forhandle med Høyre, KrF og Venstre, og de forhandlingene begynte mandag 11. november. Allerede på torsdag erklærte Ap at den politiske avstanden var for stor, og at det også her ble brudd. Siste sjanse var SV, men også de måtte avvise tilbudet fordi regjeringen ikke strakk seg langt nok på bl.a. egenandeler. Etter en uke med usikkerhet og interne drøftinger om hvilken side hver part skulle støtte, ble det nye forhandlinger 20. november med Frp. Etter to dager ble det så til slutt enighet om et forlik, 22. november.

Både i 1999 og 2000 gikk forhandlingene tregt, og i 2000 ble det dobbelt brudd med Arbeiderpartiet. Begge ganger tok det 17 dager fra forhandlingene startet, til forliket var klart. I 2003 gikk det 12 dager (inkludert brudd med Frp i mellomtiden), og i 2004 bare sju dager.

Ser en bare på tallene, gikk det i perioden 1998-2004 (ekskl. 2001 da det også var regjeringsskifte) i gjennomsnitt 18,5 dager* fra forhandlingene startet til forliket sto klart. I dag er det 18. november, og det har gått 15 dager siden starten den 3. november. Enn så lenge er det altså ikke noe utover det vanlige i mindretallsregjeringens budsjettforhandlinger. Og det hadde faktisk ikke vært unormalt hvis det kom til et brudd heller, selv om de tidligere regjeringene har hatt bedre muligheter til å forhandle på begge sider av seg enn denne regjeringen har.

* med et standardavvik på 9,3 dager (1s = 9,2-27,8)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Journalistikk, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s