FpU denger løs på Venstre

I dagens Dagsavisen går FpU-leder Atle Simonsen hardt ut mot samarbeidspartiene og Venstre. Omtrent på samme måte som min lokale FpU-fylkesleder gjorde på Twitter i går. Og Frps fylkesråd for kultur, næring og tannhelse gjorde i Nordlys. Det ble nesten litt som et mønster.

Noen kommentarer:

1) Vi har programfestet å øke tollfritaksgrensen til 500 kroner. Men vi har ikke programfestet at det  skje i 2015. Venstres forslag når det gjelder tollfritak er først å starte med å heve grensen til 350 kr, og lage elektronisk fortolling. Resultatet: Omtrent like billig for folk flest som regjeringens forslag, inkludert mindre byråkrati. Jeg er for å kutte i byråkratiet.

«– Det er ikke godt å vite hva Venstre mener lenger. De har klistret på seg sin egen klisjé: De har blitt Vingle-Venstre, sier Simonsen og trekker fram flere eksempler på saker han mener Venstre snudd slik som ostetollsaken, vinmonopolets åpningstider på julaften, formuesskatt og moms på medier.»

2) Ostetollsaken er én ting. Men Vinmonopolets åpningstider har vi aldri hatt noe om i programmet. En kan ikke kreve at vi er forpliktet på noe vi ikke har forpliktet oss på. Ja, vi vil fjerne formuesskatten. Men vi kan uansett ikke fjerne alt i en jafs, det må tas i steg. Høyre og Frp har et forslag til første steg. Vi har et annet. Vårt steg betyr mindre formuesskatt til de med lavest inntekter enn regjeringens. Og når det gjelder moms på medier har vi programfestet «en felles lav moms». 0 % er en lav momssats. Den er så lav at det er ingenting.

3) Simonsen (og Line Miriam Sandberg) er også sterkt kritisk til økte miljøavgifter. Jeg vil minne om at regjeringen (og Frp) har forpliktet seg på å være med på et grønt skatteskifte med lavere skatt på arbeid, og høyere skatt på miljøfiendtlige ting og på forurensning. At de så ikke vil følge det opp i praksis, er en annen ting. Men Frp kan ikke denge løs på Venstre for å påpeke at regjeringen må følge opp det de har lovet.

Det høres nesten ut som Venstre bare er opptatt av å øke skattene, og ikke vil kutte noe som helst. FpU har glemt en ting. Venstre kutter skatten på arbeid i sitt alternative budsjett. Vi hever minstefradragene, så særlig husholdninger og familier med lave inntekter får mer igjen å rutte med. Vi øker matmomsen, ja. Men kutter generelt i momsen, og gir fullt fritak for frukt og grønt.

Vi nullstiller kuttene i bilavgifter fordi det er stikk i strid med det regjeringen har lovet å gjennomføre. Venstre vil at det skal lønne seg å ta grønne valg. Så er vi begge enige i at ikke alle kan bruke kollektivtrafikk (selv om jeg gjerne skulle ønske det). Men vi er ikke distriktsfiendtlige. Nå er det faktisk mulig å velge grønt når en kjøper en ny bil. Det er faktisk akkurat det bilistenes egen forening NAF anbefaler. En generell reform av bilavgiftene for å stimulere til at folk velger de bilene som har lavest utslipp. Ikke bare å få flere folk til å kjøpe bil rent generelt.

«Venstre er bare opptatt av små symbolseire som gjør livet vanskeligere og dyrere for folk flest, sier han.»

4) Tja, plastposeavgiften som det pekes på er jo langt fra den viktigste miljøavgiften der ute. Det er ett av 24 forslag til økte miljøavgifter i vårt budsjettforslag. Vi kan for eksempel ta miljøavgift på deponier av gruveavfall i stedet. Eller ha et enhetlig system for å beregne CO2-avgift på gasskraftverk, transport og mineralolje. Men hvis jeg var mer kynisk kunne jeg forledes til å tro at det er denne type seire regjeringen kunne akseptere i et forlik, for så å skylle det fullt og helt på sentrumspartiene. Vi kanskje ser konturene av det allerede. Ikke minst når Simonsen sier dette:

«– Enhver avgiftsøkning i dette statsbudsjettet er det Venstre som skal ha æren for, og det er dem velgerne må takke, sier han.»

5) Når det gjelder den sosiale profilen, var alle partiene enige om uførereformen. Men som VG nylig rapporterte om, Finansdepartementet har selv anerkjent at det bare er omlag 600 uføre som kommer bedre ut med uførepensjon og barnetillegg enn om de var i jobb. Det er selvfølgelig et tall heftet med usikkerhet, det også. Men det betyr at det store flertallet av uføre med barnetillegg (nå omlag 19.000) får det og ikke blir hindret av forskjellen mellom pensjon og lønn i seg. Selv om det er det budskapet regjeringen hele tiden kjører ut til massene. Jeg er også for at det skal lønne seg å arbeide. Men når problemet rammer så få, er det kanskje andre ting en bør se nærmere på enn stønaden i seg.

«Jeg mener kutt i barnetillegget til uføre egentlig var en gladsak – for det skal lønne seg å jobbe.» Du om det.

For øvrig skulle jeg gjerne likt å vite hvor regneeksemplet med 600 000-700 000 i trygd kom fra. Ettersom maks pensjonspoengtall er satt til 7,00 kommer jeg til 390.000 kroner i uføretrygd som maksimum (med fradrag for ektefelletillegg og barnetillegg, som ikke er relevante fordi vi da er over inntektsgrensen). Og da snakker vi om personer som da har hatt tilsvarende minst 700 000 kroner i inntekt i 20 av sine arbeidsår.

6) Helt til sist en påminnelse om at Arbeiderpartiet for første gang på veldig lenge velger å legge frem sitt statsbudsjett først etter at alle andre er blitt enige om et forlik. Det er vel ikke særlig tvilsomt om at det henger sammen med ønsket om å plukke politiske poeng på det Venstre/KrF fikk beveget regjeringen i riktig retning på – men ikke langt nok. Vi får vel se hvor lenge de velger å sitte stille og ikke bevege en finger før de har «kvalitetssikret budsjettet og justert det etter forliket», som Marianne Marthinsen sa til NRK forleden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s