Klart for parkeringsavgift på universitetet?

Artikkelen sto på trykk i Utropias oktoberutgave høsten 2014 (s. 13)

Om ikke lenge kan studenter og ansatte bli pent nødt til å betale for parkering på universitetet.

Studentparlamentet hadde to forslag til vurdering da saken var oppe på forrige møte den 9. september, begge fremmet av Moderat Liste. Det ene sa klart nei til alle former for avgift, det andre sa nei til avgift for studenter men åpnet for et ja til avgift for universitetsansatte. Etter en noe rotete vurdering fikk i stedet Pedagogisk Liste vedtatt et forslag som sier nei til parkeringsavgift, men samtidig ja til en lav årlig eller halvårlig sats øremerket nye parkeringsplasser hvis det ikke skulle gå å si nei.

Arbeidsutvalget hadde på forhånd ikke tatt stilling til hva de foretrakk, selv om både Moderat Liste og Liberal Liste før valget var tydelige motstandere mot avgiftsparkering.

– Vi la frem saken for å lodde stemningen i Studentparlamentet, om parlamentet sa klart ja eller klart nei. Det ble et klart nei, sier velferdsansvarlig Oliver Mizero.

Til iTromsø uttalte Studentparlamentet at de vil at bare ansatte skal betale parkeringsavgift.

– Vi vet at de ansatte i utgangspunktet har mere å rutte med enn studentene har. Derfor mener vi at studenter ikke skal betale parkeringsavgift.

– Hva gjør dere hvis universitetsstyrets vedtak går på tvers av det studentparlamentet har vedtatt som sin mening?

– Det viktige er at hvis studentene skal betale, så må studentene få være med og bestemme hva pengene skal gå til. Hvis innstillingen går igjennom, vil vi prøve å nå ut til studenter og tillitsvalgte og høre hvordan de ønsker å prioritere, sier han.

I saksfremlegget fra universitetsdirektøren som universitetsstyret skal behandle, er det tvert imot lagt opp til betaling pr. time (fire kroner for studenter og ansatte, og 24 kroner i timen for besøkende), flere besøks- og korttidsplasser og færre plasser avsatt til studenter og ansatte. 80 prosent av inntektene skal gå til prosjekter i Handlingsplan for miljøledelse, hvis eneste parkeringspolitikk går ut på å finansiere ladestasjoner for elbiler på campus.

– Jeg er imot et avgiftsregime. Jeg synes at universitetsdirektøren har veldig rett i at det er en problemstilling med både parkeringsplasser og antall besøksplasser på campus. Det er fint og flott at vi kan satse på kollektivtransport og elbiler og samtidig få et grønnere universitet. Men det er forskjell på studenter og ansatte, sier Marianne Haukland som sitter i universitetsstyret.

Hun understreker at færre parkeringsplasser for studenter og ansatte og samme pris vil slå skjevt ut.

– Hvordan ser du på muligheten for å få gjennomslag for det som nå er studentparlamentets syn,

både med tanke på øremerking og årlig sats?

– Jeg tror absolutt at det er mulig å få gjennomslag. Vi vil ha en annen timesats der studenter betaler mindre enn ansatte, og en ordning med behovsprøvd gratis p-plasser for de som trenger det.

I innstillingen til universitetsstyret er det også foreslått å gradvis innføre parkeringsavgift på øvrige campus på UiT. Steffen Haneboe er tidligere velferdsansvarlig i Studentparlamentet, og sitter nå i universitetsstyret som representant for studentene i Finnmark. Han mener forslaget er lite lurt.

– Jeg ser ikke det store problemet som parkering skaper i Alta, det største problemet her er soneparkering der studenter som parkerer feil får bot. Jeg har også hørt at det er kommunen, og ikke universitetet, som eier parkeringsplassen i Alta, sier han.

– Jeg er mot parkeringsavgift generelt, men det er nok mer aktuelt i Tromsø enn i Alta, og det er ikke så mange studenter i Hammerfest og Kirkenes at det skulle være noe lurt der heller.

Det er uklart når parkeringsavgiften vil bli innført, hvis universitetsstyret sier ja.

Universitetsstyret behandlet endelig saken 25. september.

Da universitetsstyret behandet saken fikk studentene flere steder gjennomslag i forhold til universitetsdirektørens innstilling. Dels ble timesatsen droppet, og styret vedtok i stedet at det skal utredes differensierte satser for grupper med ulike behov. Det skal også utredes hvordan en avgift kan kreves inn mest mulig kostnadseffektivt, og en avgift skal ikke gradvis innføres i Finnmark, men bare vurderes innført der.

Vedtaket i universitetsstyret var enstemmig.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Utropia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s