Også i Finland skaper kjernekraften bruduljer

Kjernekraften har vært en stadig kilde til politisk debatt i mange land. Den lå lenge og lurte i den svenske energipolitikken – sterkt representert gjennom avviklingsvennlige centerpartiet og miljöpartiet. I Tyskland førte hendelsene rundt Fukushima-ulykken til det vi i dag kjenner som Energiewende. Nå er det i Finland kjernekraften har blåst opp til politisk strid.

Finland har i dag fire reaktorer fordelt på de to kraftverkene Loviisa i Uusimaa (Nyland), ikke langt fra Helsinki, og Olkiluoto i Satakunta, på vestkysten mellom Turku og Vaasa. I 2011 utgjorde kjernekraftens andel av totale energikilder i Finland 28 % (IEA 2013) basert på de fire reaktorene.

I 2002 vedtok den daværende finske fempartiregjeringen å gi tillatelse til å bygge en femte reaktor – OL3 i Olkiluoto. Reaktoren har en megawatteffekt som er større enn begge de to eksisterende reaktorene (som etter oppgraderinger har en gjenstående levetid på ca. 25 år). Allerede da skapte kjernekraften bruduljer – de to grønne ministerne (bl.a. miljøvernminister Satu Hassi) gikk av fordi de ikke ville medvirke til nylading av kjernekraft i Finland. Statsminister Paavo Lipponen (SDP) fortsatte likefremt sin regjering – og det finske kjernekraftselskapet TVO (Teollisuuden Voima, «Industrikraft») fikk tillatelse til å bygge det som i praksis ville bli den første nye reaktoren i Vest-Europa på tiår.

Opprinnelig skulle OL3 være i drift i 2009. I dag, 12 år senere, er driftsstart forventet til 2018 (etter å ha blitt forlenget først til 2015 og så 2016). Kostnaden er blitt nesten tre ganger så stor som opprinnelig forventet (8.5 mill. euro istf. 3 mill. euro), og et av selskapene som skulle bygge (Siemens) har hoppet av og overlatt arbeidet helt til franske Areva.

I 2010, mens arbeidet med OL3 allerede var tre år forsinket, vedtok regjeringen (bare måneder før statsminister Matti Vanhanen, Keskusta, gikk av av andre årsaker) og deretter riksdagen/eduskunta å gi tillatelse til bygging av to ytterligere reaktorer, en tilhørende TVO og en tilhørende konsortiet Fennovoima Oy. Fortum fikk avslag på å bygge en tredje reaktor i Loviisa, mens TVO fikk ja til en fjerde reaktor i Olkiluoto og Fennovoimas reaktor ville bli deres første i Finland. Fennovoima bekreftet året etter at de hadde valgt Hanhikivi, ikke langt fra Oulu i Pohjanmaa/Österbotten, som sted for deres reaktor. Denne gang stemte de grønne nei, men da de tapte ble Tuija Brax og Anni Sinnemäki værende som ministre i den grønnblå regjeringen.

Siden det har ting skjedd. TVOs tillatelse til OL4 ble trukket tilbake denne uka ettersom arbeidet med OL3 er kraftig forsinket og arbeidet med OL4 ennå ikke er kommet i gang. Etter Fukushima-ulykken trakk seg tyske E.ON ut av Fennovoima, og E.ON tok med seg en tredjedel av alle aksjene i selskapet. Etter flere års usikkerhet inngikk storeieren Voimaosakeyhtiö («Kraftselskapet») tidligere i år en avtale der RAOS Voima Oy fikk kjøpe en tredjedel av aksjene i Fennovoima-konsortiet, som sikrer finansieringen i prosjektet. Samtidig ba konsortiet om endringer i tillatelsen fra 2010.

Det er nettopp disse endringene som har skapt bruduljer for den nye statsministeren i Finland, Alexander Stubb (kok). RAOS Voima Oy er et selskap som er heleid av Rosatom, Russlands statseide kjernekraftselskap. I praksis betyr det at reaktoren i Hanhikivi blir delvis eid av den russiske staten, på et tidspunkt der Russland sanksjoneres av EU (og dermed også Finland) og det er en uro for Russlands innflytelse på det europeiske kraftmarkedet (da særlig gass). Etter krisen i Ukraina har motstanden mot investeringen økt, men næringsminister Jan Vapaavuori ga mer eller mindre offentlig klarsignal såfremt EU/EØS-eierandelen i Fennovoima er mer enn 60 %. Miljøminister Ville Niinistö erklærte at de grønne (igjen) ville forlate regjeringen hvis det ble et ja til de endrede planene for Hanhikivi 1, og til Financial Times uttalte han at det rår en viss «finlandisering» i finsk politikk om dagen, utsagn som ble dementert av statsminister Stubb og president Sauli Niinistö (som for øvrig er Villes onkel). Men debatten fortsatte.

Så, den 20. september, vedtok regjeringen å gi tillatelse med endringer til Hanhikivi 1, en tillatelse som nå går til riksdagen. De grønne, SFP (svenska folkpartiet, liberale) og fire sosialdemokratiske statsråder (bl.a. utenriksminister Erkki Tuomioja) stemte nei. De grønne forlot så regjeringen, som betyr at det nå bare er fire partier igjen i Stubbs regjering – Kokoomus (samlingspartiet), SDP (sosialdemokratene), RKP og KD (kristendemokratene). For et halvår siden hoppet Vasemmistoliitto (vänsterförbundet) av fordi de ikke kunne stille seg bak budsjettet (som etter deres mening var for usosialt). Regnbuen fra 2011 mangler nå altså grønt og mørkerødt, og er blitt til en mindre stor koalisjon (men fremdeles en storkoalisjon). Da Jyrki Katainen tiltrådte i 2011 hadde sekspartikoalisjonen 125 av 200 mandater. Nå har Alexander Stubb bare 101 bak seg.

I dag kom det dels en meningsmåling der opposisjonslederne i Keskusta (senterpartiet) går frem og er største parti, og dels nye avsløringer om at næringsminister Vapaavuori kan ha vært inhabil da regjeringen behandlet Fennovoimas tillatelse. Siste ord er åpenbart ikke sagt i denne saken. Og det er valg i Finland til våren, senest i april.

TILLEGG: Olli Rehn, Finlands avgående EU-kommissær (som blir erstattet av tidl. statsminister Jyrki Katainen), har nå gått ut og kalt saken et «lavmål» i energipolitikken, og påpeker at EU oppfordrer alle medlemsland til å avslutte energisamarbeidsavtaler de måtte ha med Russland (altså det stikk motsatte av hva som vil skje med Fennovoima).

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Journalistikk, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s