Ja takk, begge deler

I dag slapp Nordlys og iTromsø begge nyhetssaker der de skryter av å være størst. «iTromsø er nå det største mediehuset digitalt i byen», skriver den ene. «Nordlys nummer 1 og 2 i Tromsø i ny måling», skriver den andre. Det relevante spørsmålet er selvfølgelig: Kan begge to være nr. 1 (eller 2) samtidig? Tvilsomt. Hva er det så som gjør at de kan si dette?

Det viser seg raskt at det er snakk om to ulike meningsmålingsbyråer som har gjort undersøkelser av mediene i Tromsø. Nordlys har som vanlig anlitet InFact, iTromsø har bedt Norfakta spørre folket.

Nordlys har (prisverdig) offentliggjort tallene fra målingen på nett. Der kan en lese at folket er spurt om hvilken aktør som er best på nyheter i Tromsø og den viktigste nyhetsleverandøren i Tromsø. På begge disse spørsmålene kommer Nordlys papir ut først, og ser en papir og digital avis sammen, ligger Nordlys langt foran iTromsø. NRK ligger på hhv. 11,4 og 11,5 %. Rangeringen varierer ikke med kjønn eller alder (med partipreferanser er det vanskelig å trekke noen klare slutninger, som vanlig).

Hva gjør da at iTromsø titulerer seg selv med «nummer 1-posisjonen». Svaret er den ukentlige dekningen i Tromsø, der avisen iflg. Norfakta har 72 % dekning, mens Nordlys «bare» har 69 %. Hva Norfakta eventuelt har fått svar om hvem som er best eller viktigst, vites ikke.

Oppsummert sett mener altså folk ifølge InFact at Nordlys er viktigere og bedre enn iTromsø, mens det er litt flere som leser iTromsø enn Nordlys. Leserne får gjøre seg opp sin mening om hva de mener er det viktigste for å kalle seg nummer 1 i byen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Journalistikk, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s