AUF i Troms og barnetrygd

AUF i Troms har angivelig gått inn for å avskaffe barnetrygda for å i stedet prioritere gratis barnehage.

Det er et interessant forslag. Barnetrygdloven § 1 sier at «barnetrygden skal bidra til å dekke utgifter til forsørgelse av barn». I 2014 var summen på 970 kroner (for lavt etter min mening).

Litt av problemet (eller det meste, egentlig) med forslaget er at det faktisk bidrar til å øke sosiale skjevheter fremfor å kutte dem. Hvordan da?

Barnetrygda går til alle barn mellom 0 og 18 år, med andre ord også barn som ikke går i barnehage (i motsetning til kontantstøtten) men faktisk går på barneskolen, ungdomsskolen og også videregående skole. Satsen er like høy for rike som for fattige familier, men de rike familiene har større forutsetninger for å klare seg uten barnetrygda. En fattig familie med to barn i grunnskolealder får dermed nesten 2000 kr mindre å rutte med i måneden, mens en rik familie med barn i barnehagen får godt over 2000 kroner mer å sette på kontoen uten å måtte betale for barnehagen. Legg til da at barnetrygden i dag rekker til en 30 prosents barnehageplass i Tromsø kommune, og de to barnehagebarna fra den rike familien tilsvarer barnetrygden til fem-seks-sju barn.

Jeg vil heller ha behovsprøvd barnetrygd og gradert brukerbetaling. Da sørger man for at de som har mest behov for billig barnehageplass og for barnetrygden, får det. Det er å gi mer frihet og trygghet, som det AUF gjentok i skolevalgkampen rundt denne tiden i fjor.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s