Slår inn åpne dører

Henrik Asheim, stortingsrepresentant for Høyre, (og tidligere leder for Unge Høyre) uttaler seg på Høyres nettsider om studentboligmangelen.

«- Målet med studentboliger må være at de som flytter til et nytt sted for å studere får en enkel vei inn i leiemarkedet. Derfor må førsteårsstudenter prioriteres i tildelingen av studentboliger. Der er mye enklere å leie privat i en by man er kjent enn som nyinnflytter, sier stortingsrepresentant Henrik Asheim.»

En viktig poengtering: SiO (Studentsamskipnaden i Oslo) prioriterer førsteårsstudenter i sitt opptak til studentboligene. SiB (Bergen) gjør det samme. SiT (Trondheim) gjør det. Stavanger (SiS) gjør det. Tromsø («Samskipnaden»/NAS) gjør det. Det er på disse studiestedene som studentboligkøen har vært klart størst. Agder gjør det riktignok ikke. Blant de mindre samskipnadene er det færre som eksplisitt prioriterer førsteårsstudenter. Hedmark gjør det f.eks.

Sånn sett har de fleste samskipnadene allerede gjort det som Asheim ber om, sånn at forslaget delvis blir et slag i luften.

Det vil si, med mindre Høyre nå mener at samskipnadene må slutte å prioritere internasjonale studenter i tildelingen. De fleste store samskipnader gjør det, ikke minst fordi det er enda vanskeligere for studenter å leie privat i en by i et land man kanskje aldri har besøkt og ikke behersker språket til ennå. Det hadde jo vært interessant hvis det var noe Høyre mente.

Men det er et annet interessant spørsmål som kommer i kjølvannet av utspillet.

«- Studentboliger er et begrenset privilegium som bør fordeles på flest mulig. Samskipnadenes prioriteringsreglementer hindrer (sic) at de som kommer seg inn er sikret gjennom hele studieløpet, mens en del aldri får tilgang til en studentbolig, fortsetter Asheim.»

På Unge Høyres landsmøte stemte flertallet ned et forslag om at boretten i samskipnadsboliger som hovedregel bare skal være ett år – fordi det var altfor lite fleksibelt. En kan tolke Asheim dithen at han mener at de som allerede har bodd ett år i studentbolig ikke skal få bo der lenger. Det hadde jo også vært spennende, særlig etter vedtaket til UH-landsmøtet, om det nå er Høyres politikk.

Jeg tror for all del ikke det (selv om man aldri kan vite). Men dette utspillet bidrar i hvert fall bare til å sparke inn åpne dører hos de samskipnadene som har de største boligkøene. «Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) vil løse utfordringene mange førsteårsstudenter har med å komme inn på leiemarkedet», står det i ingressen. Fint, men akkurat dette forslaget løser lite i de store universitetsbyene. Med mindre Høyre vil helt andre ting som de ikke nevner.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s