FpU krever folkeavstemning om konsekvensutredning

Det rapporterer i hvert fall media etter at landsstyret i FpU tydeligvis har vedtatt en uttalelse om dette.

En folkeavstemning vil selvfølgelig være meningsløs all den tid samarbeidsavtalen mellom regjeringen, Venstre og KrF innebærer at det ikke skal åpnes for aktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja denne mandatperioden. Med mindre FpU vil si opp avtalen og kjøre sitt løp på egen hånd.

Men legger man samarbeidsavtalen til side, er det en rekke følgespørsmål som ikke er avklarte. Hvor er det avstemningen skal holdes? Bare i Lofoten, Vesterålen og på Senja? Er det ikke også andre kommuner som blir berørt? Og hvordan skal resultatet brukes? Blir det på samme måte som når Per Sandberg skulle forklare konsekvensene av en folkeavstemning om innvandringspolitikken – som en «meningsmåling» om innbyggerne er fornøyde?

Dette er ikke det samme som å stemme over om det skal bygges en ny skole eller nye veier (som lokale avstemninger i Sverige ofte handler om). Dette er selvfølgelig ikke bare et lokalt spørsmål heller – i så fall hadde ikke stortingspolitikere behøvd å befatte seg med det. En folkeavstemning blir å forminske problemstillingen.

Kristian Eilertsen er selvfølgelig ute i mediene med dette, og med fargefulle følgekommentarer.

– Innbyggerne må få avgjøre et så stort og viktig spørsmål. Tidligere har særinteressene fått blokkert alle forslag om dette.

Eilertsen sier at disse særinteressene egentlig er klimahysterikere med base i og rundt Oslogryta.

– De har alt for lenge fått påvirke dette spørsmålet.

Fire av seks kommuner i Lofoten sier nei til konsekvensutredning av olje- og gassutvinning. Jeg regner med at disse også har ordførere som i hemmelighet er søring-klimahysterikere.

Debatten om oljeutvinning i nordområdene har vært oppe før. Jeg sloss, både i skoledebatter og i den generelle valgkampen, for et nei til olje- og gassutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har veldig mye kunnskap allerede, og de faglige myndighetene vi og staten har satt ned for å forvalte havforskning, kunnskap om natur, miljø og polarområdene har alle sagt nei. Jeg har ikke et behov for en konsekvensutredning (som ubønnhørlig er steg nr. 1 på veien mot oljeutvinning) for å konstatere at grunnforholdene, at naturverdiene og næringsvirksomheten gjør det vanskelig å kombinere fisk, natur og olje. Da prioriterer jeg den mer evigvarende ressursen – og det er ikke olje og gass.

For øvrig er det utfordrende at norsk økonomi allerede er oljeavhengig i stor grad. Todelingen av norsk økonomi blir dessverre ikke mindre hvis den økonomiske veksten i Nord-Norge tilnærmet lik helt og fullt skal bygges på petroleumsutvinning, som vi vet at på sikt ikke er bærekraftig. Vi trenger vel ikke å legge enda flere egg i den ene kurven merket «Petro»? (At regjeringens andre ben for verdiskapning i Nord-Norge er mineralprosjekt som Nussir, som er hull i hodet miljø- og naturmessig, er en annen side av saken.) Som Thina Saltvedt, oljeanalytiker, skrev i Dagens Næringsliv 5. august:

Alternativt kan vi fortsette å lene oss på oljerikdommen i noen år til. Da vil vi risikere at omstillingene blir tøffere å gjennomføre og kan oppleves som mer dramatiske. Sjansene er da store for at vi vil sakke akterut, noe som kan redusere vår velferd i fremtiden.

«Vårt nei er et ja til noe bedre», var teksten som prydet materiellet til nei-siden da vi hadde folkeavstemning om EU i 1994. Det summerer i alle fall min holdning til oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Et ja til noe bedre og mer fremtidsrettet. Og et nei til klimafornekting og politikere som mener at global oppvarming bare er en teori.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s