Orbán vil bygge en «illiberal stat» i Ungarn

I mai i år stanset Norge utbetalingene av EØS-midler til Ungarn. «Bakgrunnen er at den ungarske regjeringen har flyttet gjennomføringen og kontrollen av den norske støtten ut av sentralforvaltningen og til et uavhengig statlig selskap. Dette er et brudd på regelverket for EØS-midlene», skrev NRK om saken.

For tre dager siden holdt statsminister Viktor Orbán (Fidesz) en tale i byen Băile Tușnad (Tusnádfürdö på ungarsk) i Romania, som både er omtalt i store ordelag på regjeringens nettsider og dessuten er ordrett lagt ut til offentlig syn. Băile Tușnad ligger i det østlige Transylvania og ligger i Székely-området, der flertallet av innbyggerne er etniske ungarere. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke kan ungarsk (det er tvert imot et ganske vanskelig språk, tilhørende den finsk-ugriske språkfamilien), så jeg har måttet ta hjelp av oversettersider. Bloomberg har allerede publisert – og det har funnet veien til Sverige og Tidningarnas Telegrambyrå – en sak om talen. Allerede for to år siden sa Orbán i en tale at han håpet at de ikke trengte å bytte ut demokratiet med et annet system. Nå har han altså gått et skritt lenger.

I sin tale til de fremmøtte sa Orbán at liberale demokratiske stater i de kommende årene ikke vil greie å være konkurransedyktige i den internasjonale økonomien, men stagnere med mindre noe radikalt gjøres. Han vil bygge en «illiberal stat» til erstatning for dagens liberale stat, og selv om noen liberale verdier (f.eks. frihet) er viktige, må ikke liberalismen gjøres til kjernen av statsmakten. I stedet er det en illiberal arbeidsbasert statsdannelse som trengs. Land som Singapore, Kina, India, Russland og Tyrkia er de internasjonale analysenes stjerner, sa statsministeren (og da åpenbart land en heller bør sikte etter). Etter talen hans forklarte han at velferdsstater har feilet på grunn av gjeldsbyrden, og at Vestens provinsialisme «dreper oss».

Særlig to forhold ble nevnt av Orbán som hinder i veien for denne nye statsorganiseringen som han mener må til. Det ene er «utenlandske aktivister», som han kaller det. Det norske fondet som tildeler EØS-midler, for eksempel, Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA). Fondet er «fizetett politikai aktivistákkal», eller «betalte politiske aktivister». En del i reorganiseringen av staten skal handle om å forhindre dette, men Orbán priste en ny parlamentarisk komité som kontinuerlig skal overvåke, dokumentere og rapportere om utenlandsk innflytelse på ungarske forhold. «Dere kan presist vite hvem som er de virkelige personene bak masken», sa han.

I slutten av juni ba Orbáns regjering om at Ernst & Young skulle oversende en granskning de gjorde av tildelingen fra EØS-midlene i 2008-2010. NCTA hadde ifølge regjeringen blitt påvirket av enkeltaktører og tildelingene (særlig fra Ökotárs Foundation, som regjeringen anklager for å stå i ledtog med opposisjonspartiet LMP) var gjort nettopp for å begunstige smale ideologiske prinsipper og partipolitikk. 27. juni rapporterte regjeringen at den, hvis mistankene deres stemte, ikke hadde annet valg enn å anmelde personene bak Ökotárs. Uansett tyder dette på at NGOer som bl.a. måtte arbeide for menneskerettigheter kan få vanskelige kår i fremtiden – i likhet med den faretruende utviklingen i Russland.

Det andre forholdet er EU. Fidesz-regjeringen har lenge hatt et anstrengt forhold til EU, lite overraskende med tanke på at EU har kritisert maktforskyvingene i Budapest. Grunnlovsendringene, valgsystemsendringene, endringene i domstolsvesenet og det stadig mer autoritære styret i Ungarn har EU vært svært kritiske til. I april stoppet EU betalingen av midler etter at regjeringen ble forsinket med sin søknad om videre støtte, etter EUs etterforskning av forholdene i Ungarn (ikke minst den såkalte Tavares-rapporten fra april i fjor). EU kan bestemme seg for å fortsette å ikke betale midler fra strukturfondet og samholdsfondet (Structural and Cohesion funds) hvis konklusjonen er at Ungarn har brutt EU-retten. Da er det ikke så rart at Orbán på den ene siden kritiserte EU, og på den andre siden etter talen ønsket å gjøre Ungarn mindre avhengige av EU. (At Orbán var den eneste ved siden av David Cameron som motsatte seg valget av Jean-Claude Juncker, og hans minst sagt milde linje overfor Russlands aksjoner i Ukraina, gjør ham heller ikke til en favoritt i Brussel.)

I Lisboatraktatens artikkel 2 står det eksplisitt at EU er grunnlagt på verdiene av bl.a. frihet, demokrati og respekt for menneskerettigheter. Etter artikkel 7 kan et lands stemmerett suspenderes hvis det eksisterer en reell risiko for at noen av de grunnleggende verdiene er brutt. Allerede i fjor ba flere parlamentarikere om at EU måtte bruke artikkel 7 mot Ungarn, uten at det skjedde. En ikke ubetydelig grunn til det er at Orbáns parti, Fidesz, er tett knyttet opp mot den største partigruppen i Brussel, EPP, og dermed til de andre kristendemokratiske partiene i Europa. Som igjen er mindre interessert i å gjøre noe med situasjonen.

Opposisjonspartiet E-PM har nå vendt seg til EU-kommisjonen og frykter en «Putinisering av Ungarn» under Orbán. DK, det største opposisjonspartiet, anklaget Orbán for å ønske seg en «fascistisk, frihetsundertrykkende stat». Det er helt tydelig på tide at Europas statsledere bekjenner farge og erklærer at det som skjer i Ungarn ikke er i orden. Det er i det minste vanskelig å se at Orbáns visjon for det fremtidige Ungarn i det hele tatt oppfyller grunntanken om demokrati og respekt for menneskerettighetene. Det er ille nok med de endringene som Fidesz allerede har brukt sitt grunnlovsflertall til å få gjennom. Vi trenger ikke enda et sentral- og østeuropeisk autokrati.

A munkaalapú állam korszaka következik (mediasak via regjeringens nettsider, på ungarsk)
A munkaalapú állam korszaka következik (hele talen ordrett, på ungarsk)
Orban says he seeks to end liberal democracy in Hungary, Bloomberg
DK: Orbán egy fasiszta, hazaáruló elmeháborodott, Mandiner
E-PM turns to Brussels over Orbán’s ‘end of liberalism’ speech, politics.huMedia Tax to Strain EU Relations, Emerging Europe Monitor (July 2014)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Journalistikk, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s