Forbud mot nye forbud?

«AUF blottlegger sin egen naivitet», skriver Kristian Eilertsen i Harstad Tidende om tiggeforbud. Begrunnelsen er selvfølgelig at AUF ikke vil ha et tiggeforbud i Harstad.

Eilertsen presenterer ikke særlig mange gode begrunnelser for å forby tigging. Det skal sende et «klart og tydelig signal» til omverdenen. Det er noe folket angivelig vil ha. Det er «direkte nedverdigende». Er det fordi tigging er stygt? Fordi det er noe syndig i Norge i 2014 å være så fattig at en må tigge for å overleve? At det er ubehagelig å gå forbi mennesker på gata som minner oss om at ikke alle mennesker er medlemmer av Folketrygden eller kan søke sosialhjelp? FpU vil heller ikke være med på at «tiggerne nok en sommer skal strømme til Harstad». Ærlig talt, det er mennesker vi snakker om. Ikke skadedyr.

Jeg mener også at tigging ikke løser fattigdomsproblemene i samfunnet. Men hva er det som gjør det? Tidligere i år tilbød seg den rumenske regjeringen å bistå Sverige med å sende rumensk politi over for å håndtere rumenske tiggere i Stockholm. Romanias regjering har selv sagt at dette er et problem som romfolket selv er skyld i, gamle forestillinger om romfolk og tatere som arbeidsskygge og «arbeidssløve». Problemet med tigging kommer ikke til å bli løst før de land i Europa som har en større andel romfolk klarer å bekjempe diskriminering og klarer å tilby en ordentlig skolegang og bedre livsvilkår. Så sent som på 2000-tallet ble Slovakia tatt i å tvangssterilisere romfolk. Jeg vil påstå at dette er betydelig viktigere å få bukt med enn å forby folk å sitte med en kopp foran seg og be om en slant man faktisk kan si nei til. Hva FpU vil gjøre for å forbedre deres livsvilkår, derimot, det har jeg faktisk ennå ikke hørt Eilertsen forklare. Kanskje er det på tide, heller enn å komme med floskler.

Dette er ikke noe problem, sa politiet da FpU var ute sist i avisen og krevde tiggeforbud. Da Troms politidistrikt sendte høringssvar til Justisdepartementet, var svaret det samme: Ingen ordensmessige problemer med tiggingen. Jeg er ikke veldig overrasket over at FpU er uenige. Vi som forholder oss til det fagfolk i kraft av sin erfaring og sitt arbeid sier, blir anklaget for å «stikke hodet i sanden og lukke øynene» av FpU. Det er synd at FpU velger å gå frem med forbud mot noe, ikke fordi det er et problem, men fordi det handler om å blidgjøre folket. Morallover er som regel helt feil, unntatt akkurat på dette punktet. Jeg lurer på hvor det ble av den der kampanjen «Forbud mot nye forbud» som FpU kjørte for ett år siden. Det er tydeligvis glemt nå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s