Korsbergs løfte

4. april i år deltok jeg på et «boligmøte» om situasjonen for studentboliger i Tromsø. Jeg dekket møtet på oppdrag fra Studentavisa Utropia (PDF av artikkelen her, s. 5 (9)), for der var ikke bare innledere som skulle forklare hva samskipnad, universitet og kommune gjør for å bøte på boligkrisen i byen. Der var også et panel av stortingsrepresentanter fra Troms: Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og SV var alle representert. En kan trygt si at det som ble sagt kan oppsummeres slik: «Vi er alle enige». At det likevel skjer så lite, er egentlig et dårlig tegn.

Øyvind Korsberg var den som gikk lengst av de fire stortingspolitikerne. Han kom med gullkorn som:

I revidert nasjonalbudsjett skal det ligge inne et tilskudd til flere boliger i Tromsø.

og

Jeg skal jobbe så hardt for studentboliger at dere vil merke det i revidert nasjonalbudsjett (det skal være revidert statsbudsjett, forf.anm.)

Dette førte selvsagt til applaus og relativ glede i salen, og en god del oppfattet det nok som en budsjettlekkasje. Til dette kan det sies at jeg umiddelbart før boligmøtet intervjuet kunnskapsministeren om saken, og han kunne ikke love noe (i kjent statsrådsstil, naturligvis).

I går kom så revidert statsbudsjett. Posten for studentboliger får kr 0 i økning. Ingen nye hybelenheter ligger inne, hverken til Tromsø eller andre byer. For all del, det kan ha skjedd ting den siste måneden som forklarer mangelen på bevilgninger. Likevel er det et faktum at studentene i Tromsø åpenbart ikke kan merke Korsbergs innsats når nå revidert statsbudsjett er kommet. Akkurat denne gangen rakk ikke Frps handlekraft særlig langt. Det studentene i Tromsø kan håpe på nå, er et slagkraftig budsjettforlik. Selv om det heller ikke er gitt at det fører til noe som helst.

Det er egentlig symptomatisk at det eneste innlegget som i grunnen viste handlekraft og i grunnen hadde noe konkret å peke på – utover de sedvanlige ordene om at alle egentlig var enige om at det må bygges flere studentboliger, og Tromsø på grunn av de geografiske forholdene er spesielt utsatt (høyeste boligprisvekst i landet). Men når alt kommer til alt så skjer det likevel så godt som ingenting.

Men dette gjelder selvfølgelig ikke bare studentene i Tromsø, selv om man kan være hvor selvopptatt man bare vil. 0 nye studentboliger betyr også 0 til resten av landet, til de andre byene i vekst og med press på prisnivået, der gjennomsnittlig leiepris steg med 12 % i 2012 og 13 % i 2013. Null til andre studentaviser, velferdsting og studentpolitikere som sitter og venter på det lille som skal til før de kan sette i verk sitt neste utbyggingsprosjekt. Alle har kanskje ikke like høye forhåpninger eller forventninger om støtte denne gangen, men en ting er sikkert: Alle har i hvert fall fått like mye.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s