En venstreside på fremmarsj

Vänsterpartiet har en stort sett positiv utvikling i svensk politikk om dagen. Avsløringene om partiets ideologi og tidl. partileder Lars Ohlys uttalelser om at han «gråt da Berlinmuren falt» bidro sterkt til å slå på bremsene blant folket på midten av 2000-tallet. Tilbake i 1998 lyktes Gudrun Schyman komme ut av den bølgedal partiet opplevde med kommunismens fall (så sent som 1991 het partiet «Vänsterpartiet kommunisterna»), og mot en bakgrunn av budsjettunderskudd og en storstilt økonomisk redningsaksjon fra den sosialdemokratiske regjeringen økte partiet fra 6,2 til 12,0 % ved valget etter en protestvalgkamp. Men etter Schyman klarte ikke Ohly å snu den negative utviklingen, og ved sist valg stemte kun 5,7 % av velgerne på V.

I den siste utgaven av Svensk väljaropinion, Novus’ sammenstilling av alle meningsmålinger den siste måneden for Sveriges Radio, får V 8,6 % og er fjerde størst. Utviklingen har bare gått oppover siden midten av 2012, samme år som partiet fikk en ny leder i Jonas Sjöstedt. Sjöstedt, som hadde 11 år bak seg i EU-parlamentet, har unngått flere av de mer betente ideologistrider partiet har gjennomgått og fått partiet til å stå relativt godt samlet bak en politikk som vil mer og går lenger enn det Socialdemokraterna vil. Stefan Löfven, socialdemokraternas leder og opposisjonens statsministerkandidat, er en fagforeningsmann, men han er ingen storideolog og ikke akkurat radikal i sin politiske fremtoning. Der S ikke vil omgjøre de siste skattekuttene, har Vänsterpartiet tatt til orde for nettopp dette. Der norske SV savner troverdighet og manger et tydelig ankerfeste i sin politiske gjerning, kan V bygge på forankringen som «partiet som tør» å utfordre fra venstreflanken.

Olof Palme hadde på 1980-tallet store problemer med grasrota og arbeiderbevegelsen i spørsmålet om lønnstakerfonder,  et nærmest umulig prosjekt å innføre på tross av at partiet og LO var sterkt for. Etter store protester og mye arbeid ble et kraftig redusert forslag til slutt stemt gjennom i Riksdagen. Nå er det spørsmålet om «vinster i välfärden» som gir sosialdemokratene hodepine. Landsmøtet har stemt for å begrense mulighetene til å ta ut utbytte på drift av skole og helsetjenester, men enda har ikke partitoppen gitt klar beskjed om hvordan. Imens er Sjöstedts utgangspunkt klart: Utbytte skal forbys. Selv en andel av de borgerlige velgere mener utbyttemulighetene bør begrenses, og helse seiler opp som en stor valgkampsak i Sverige. I dagens 1. mai-tog var Vänsterpartiets tog større enn Socialdemokraternas både i Stockholm og Göteborg, noe som gir grunn til bekymring for et parti som tross alt er fundert på et nært samarbeid med fagbevegelsen.

Ved sist valg stilte de tre opposisjonspartiene opp i en felles blokk – S, V og Miljöpartiet mot Alliansen. Mona Sahlin mot Fredrik Reinfeldt. Det skjer ikke i 2010. Sahlin klarte ikke å lokke velgere med et så nært samarbeid med V, og regjeringspartienes stadige bekymringsmeldinger om hva en vänster-regjering ville bety, påvirket velgermassene. Men Socialdemokraterna stiger ikke nevneverdig i oppslutning. Partiet har stabilisert seg på 32-34 prosent (32,9 i SVO for april 2014), lavere enn resultatet i 2002 (som er siste gang S vant makten). Vänsterpartiet er derimot i medvind. Det ligger an til at Löfven vil få det vanskelig med å overbevise om at en ny S-ledet regjering ikke vil måtte støtte seg på V. Så lenge Centerpartiet og Folkpartiet styres av Annie Lööf og Jan Björklund, er sannsynligheten for en bred blokkoverskridende løsning med S, Miljöpartiet og minst ett sentrumsparti lav. Og dermed er sosialdemokratenes balansegang som alltid delikat og vanskelig. Midt mellom en sliten borgerlig allianse med mange potensielle S-velgere og en venstreside i fremgang som tør å utfordre og søker markedsandeler. Et dilemma sosialdemokratene bør, og antakelig må, finne en løsning på før valget i september.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Journalistikk, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s