Oslopolitiets bråkmaker-forslag

Bråkmakere får sentrumsforbud, meldte NRK i går. Det er politiet i Oslo som har kommet opp med ideen. Stasjonssjefen ved Sentrum politistasjon, Bjørn Åge Hansen, forklarte innholdet slik:

«– De som lager bråk, vil få et bortvisningsvedtak. Det betyr at de må holde seg unna Oslo sentrum i tidsperioden kl. 21 – 06, natt til lørdag og søndag, forklarer stasjonssjefen.»

Ifølge NRK vil gjentatte bortvisninger føre til et «langvarig oppholdsforbud som kan vare opp til tre måneder».
Jeg var frempå nok til å spørre Oslopolitiet på Twitter hva det rettslige grunnlaget er. Grunnen er meget enkel – det er tvilsomt om politiet har lov til å ilegge slike langvarige forbud. Politiet svarte følgende:

@iveerik Det er hjemler både i Politiloven og Straffeprosessloven for å kunne bortvise

Etter politiloven § 7 kan politiet bl.a. «forby opphold i bestemte områder» og «bortvise, fjerne eller anholde personer». I 2006 skrev jusprofessor Tor-Geir Myhrer en artikkel etter at politiet noen år før hadde vært ute med oppholdsforbud mot rusmisbrukere på Plata. Konklusjonen i artikkelen, som er publisert i «Festskrift til Carl August Fleischer» fra 2006 er følgende: «Basert på drøftelsen foran kan det etter mitt skjønn vanskelig konkluderes annerledes enn at politiloven § 7 første og annet ledd ikke kan forstås slik at den gir adgang til langvarige individuelle påbud eller forbud.» Ifølge Myhrer er forbud som varer lengre enn 24 timer raskt «juridisk sett urent farvann». I en mastergradsoppgave fra UiB konkluderer kandidaten med at fem dager må være akseptabelt (s. 35), men likevel at «24 timer bør likevel være den veiledende grense, slik at oppholdsforbud utover dette forbeholdes de mer ekstraordinære tilfellene».

Sanksjonene på Plata gjaldt for hele døgnet, mens de politiet snakker om nå bare gjelder kveldstid lørdag og søndag. Samtidig er det geografiske området (Oslo sentrum) stort, fra Eckersbergs gate i vest til Kirkegata i øst og fra Aker brygge og Vippetangen til Slottet og Hausmanns gate (hvis en skal tro kartet til NRK). Spesielt hvis personen selv bor der, vil et oppholdsforbud i praksis bety et portforbud lørdag og søndag kveld, som må oppfattes som veldig inngripende for den det gjelder. Etter EMK må begrensninger i bevegelsesfriheten være «nødvendige i et demokratisk samfunn» og lovhjemmelen må være klar. Det er ikke politiloven § 7. Den som eventuelt blir utestengt fra sentrum i tre måneder kan formelt ikke klage på vedtaket, kan ikke få vedtaket overprøvd av domstolene og har heller ikke krav på begrunnelse. Det er forutsetninger som minst må være på plass for at en skal kunne akseptere at politiloven kan brukes til oppholdsforbud som varer så lenge som tre måneder, og med stor sannsynlighet for kortere tid også.

Politiet i Oslo henviste også til straffeprosessloven. §§ 222a, 222b og 222c gir et rettslig grunnlag for å ilegge oppholds- og besøksforbud. § 222a er den alminnelige regelen om besøksforbud, men her har departementet i forarbeidene allerede slått fast at loven ikke kan brukes for å generelt stenge ute bråkmakere fra Oslo sentrum. Det må dreie seg om et forbud mot å kontakte eller på annen måte nærme seg en mer bestemt personkrets. § 222b dreier seg om kriminelle gjenger og grupper (ikke brukbart her), og § 222c om barn og unge under 15 år. For godt voksne bråkmakere er derfor straffeprosessloven uanvendelig.

Etter alt dette er det vanskelig å konkludere med noe annet enn at politiet, om de ikke har bestemt seg for å være særdeles velvillige overfor de menneskene det gjelder (noe politistasjonssjefens uttalelser om at «de har kun seg selv å klandre» kanskje ikke tyder på), mest sannsynlig ikke har et gyldig rettslig grunnlag å bygge sine oppholdsforbud på. 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s