En sverigedemokratisk politiker på tiltalebenken

Tingshuset i Karlskrona torsdag. I Blekinge tingsrätt ble retten satt for en svært spesiell endags straffesak med politiske undertoner. På tiltalebenken står en sverigedemokrat tiltalt for hets mot folkgrupp, aktor har lagt ned påstand om betinget fengsel og bøter og mener handlingen har en straffverdighet lik to måneders fengsel.

8. januar i år skrev Michael Hess på Facebook at det er «djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshanda sådana kvinnor som inte rättar sig efter islams lära». Hess var da nestleder i Sverigedemokraterna i Karlskrona. Uttalelsene vakte, ikke overraskende, stor oppsikt og han fikk sterk kritikk fra forskere. Det er all grunn til å ta avstand fra et så bastant utsagn som man ikke har klart å belegge på en ordentlig og skikkelig måte. Det er bare feil.

I Sveriges Radio P4 Blekinge besvarte Ola Svensson, gruppeleder og lokallagsleder i SD i Karlskrona kritikken i en av de mer absurde ordvekslinger jeg har opplevd på radio. Uttalelsene var faktisk korrekte (om enn at Hess ikke burde ordlagt seg slik), mente Svensson, og på spørsmål om hvorfor det var korrekt svarte han at han «hadde fått en e-post fra han som jeg har brukt meg av», og regnet opp fra et A4-ark han hadde med seg inn i studio, uten å sitere og uten å oppgi kilden til e-posten eller skriftene.

«Det finns inget som jag anser vara fel i hans inlägg», sa riksdagsledamoten Richard Jomshof deretter til Blekinge Läns Tidning. Jomshof er tidligere leder for Sverigedemokraterna i såvel Blekinge län som Karlskrona kommun, og nå justispolitisk talsmann i Riksdagen. Også pressesekretær for partileder Jimmie Åkesson, Linus Bylund, ble sitert i BLT om saken. «Det är inte rasism. Det är ju fakta», sa Bylund og mente at voldtekt som straffemetode sto i Koranen, uten at han kunne peke på hvor det var. «Jag vet inte exakt vad som står i Koranen, men det är belagt att det är så.» I etterkant mener Bylund at BLT feilsiterte ham.

5. februar holdt partiet ekstraordinært årsmøte. Hess trakk seg som nestleder og inntok i stedet rollen som 2. vara til styret. Av eget initiativ tok medlemsutskottet i partiet opp spørsmålet om Hess hadde brutt mot den nulltoleranse som føres fra nasjonalt hold mot upassende uttalelser. Flere meningsmotstandere hadde ment at dette måtte være utenfor grensene til nulltoleransen, men til slutt kom medlemskomiteen med motsatt ståsted. Partiets nye lokallagsleder forklarte at «partiet anser [inte] att han gjorde något olagligt i samband med uttalandet på Facebook». 10. april ble Hess attpåtil valgt på 6. plass på partiets kommunevalgliste foran høstens kommunevalg. I 2010 fikk Sverigedemokraterna 6 mandater i kommunfullmäktige i Karlskrona.

I retten forklarte Hess at han hadde utgått fra «etablerad forskning» og at formålet var å opplyse journalister om «fakta kring invandring och brott». Aktor mente på sin side at tolkningen Hess hadde gjort var tilstrekkelig ladet til å utgjøre hets mot folkgrupp.

Tingsrätten skal etter planen avsi dom 8. mai. Skulle svaret bli domfellelse, vil det ikke bare gi sverigedemokrater enda større muligheter til å rope at svensk innvandringsdebatt er lukket og innskrenket og at legitim politisk debatt er forbudt og belagt med rasist-stempel. Hess kan selv bruke et potensielt martyr-stempel i valgkampen til sin fordel, antakelig også uten å si det høyt. Det er vanskelig å si hva som er det beste utfallet i saken, men en fellende dom er antakelig ikke svaret hvis målet er å bekjempe Sverigedemokraterna politisk. Og det er åpenbart det rette.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s