Omvända världen

I Norge debatteres det kommunesammenslåing litt overalt. I Bjugn sa befolkningen nei til sammenslåing på frivillig vis med Ørland, og minst en avisleder mener dette må føre til en sterkere debatt om at tvang må til. I vårt kjære naboland er ikke denne debatten i grunnen aktuell. I stedet har debatten de siste år dreid seg om regioner, etter at Västra Götaland og Skåne gikk fra seks län til to storregioner. Også Gotland er nå en egen «region». Men i en stockholmskommune er debatten helt motsatt av den som føres i Norge. I Botkyrka skal velgerne ved høstens riksdags- og lokalvalg holde folkeavstemning om å dele kommunen i to.

Botkyrka ble dannet i 1974 etter sammenslåing mellom landskommunene (herredene) Botkyrka og Grödinge samt Tumba municipalsamhälle og Salems kommun. Befolkningen var stort sett konsentrert til samfunnene som vokste frem langs jernbanen mellom Stockholm og Södertälje (primært Tullinge og Tumba). I Vårsta/Grödinge og nær Albysjön var befolkningen mer spredt. Uten egentlig entusiasme for den nye storkommunen ble Salem skilt ut som egen kommune ni år senere. Dette vil altså ikke være første gang i den 40 år gamle historien at kommunen deles.

Botkyrka ligger omtrent (med dagens hastigheter) en halvtime fra Stockholm, som i boligkrisens dager på 1960-tallet søkte ut til de ytre områder. I 1959 vedtok Riksdagen Lex Bollmora, som tillot kommunale boligbyggelag å bygge boliger i andre kommuner enn sin egen (oppkalt etter Bollmora i Tyresö). Store områder nært daværende europavei 3 (i dag E4) ved Albysjön lå brakke, og ble sammen med områder i nabokommunen Huddinge planlagt utbygd. Resultatet ble drabantbyene Fittja, Alby, Hallunda og Norsborg, lengst ut på t-banens røde linje. Drabantbyene fikk samlebetegnelsen «Norra Botkyrka». Befolkningen i kommunen økte fra 15 000 til 65 000 innbyggere på 20 år, og 30 000 flyttet til Botkyrka i løpet av en fireårsperiode da drabantbyene sto ferdige 1971-75.[1]

Likt mange andre millionprogramsforsteder har likevel utviklingen ikke vært ubetinget positiv. I Hallunda/Norsborg økte andelen med innvandrerbakgrunn med 14 prosentpoeng fra 1997 til 2008 (til 71 %). I Alby var tallet 77 % i 2008, og i Fittja 89 %.[2] Totalt sett hadde kommunen i 2006 51 % innvandrere, noe som også illustrerer en segregering mellom drabantbyene i nord og stasjonssamfunnene i sør. Riktignok vedtok kommunen i 2010 en «interkulturell strategi», og jobber målbevisst for å motvirke segregeringen mellom nord og sør. Det er omvendte roller sammenlignet med den internasjonale nord-sør-konflikten.

I kommunevalget i 2006 stilte et nytt parti opp: Tullingepartiet (TuP). Kommunen har allerede sin egen by- og bygdeliste, Botkyrkapartiet (BP), men Tullingepartiet tok form som et interesseparti for innbyggerne i sør. Tullinge hadde fått for lite ressurser til skole, omsorg og kommunens kjerneoppgaver, blitt nedprioritert til sammenligning med Norra Botkyrka, var mottoet. Som svar var partiets viktigste sak at kommunen skulle deles og at Tullinge gjenoppstår som egen kommune. I valget oppnådde de 3 % i Tullinge/Grödinge, og ett mandat i kommunestyret. Først ønsket man seg folkeavstemning rundt 2007/2008 (som ble nedstemt), deretter søkte partiet Kammarkollegiet om å lage en upartisk utredning av en kommunedeling. Man fikk nei, og regjeringen avviste klage.

Men saken var ikke død. Ved valget i 2010 fikk Tullingepartiet 44 % av stemmene i Tullinge, og ble største parti der. I mars 2012 gikk TuP sammen med Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet og Sverigedemokraterna inn for en folkeavstemning i kommunen, men ble nedstemt 32-28. Fire måneder senere hadde de samlet 6917 underskrifter til støtte for sin sak, og 24. januar 2013 vedtok kommunestyret enstemmig å si ja til en folkeavstemning. Kun to av de lokale partiene er for en deling av kommunen, dels Tullingepartiet og dels Centerpartiet (som har det unge fremadstormende riksdagsmedlemmet Fredrick Federley som listetopp), men knivingen har begynt. Skulle kommunen dele seg, vil Tullinge ha ca 15 000 innbyggere og Botkyrka ca 70 000. Flere har advart mot at delingen vil føre til økonomiske problemer for begge parter, men spørsmålet er om det biter på befolkningen. TuPs oppslutning i Tullinge ved sist valg taler sitt tydelige språk, og det er mer følelser enn fornuft i debatten. Det er lite sannsynlig at folket i andre deler av kommunen vil si ja, så et flertall ligger langt inne. Men håpet for de to partiene (som er sammen i Koalition för Tullinge) er at Tullinge sier ja, og at regjeringen, som fatter det endelige vedtaket, legger størst vekt på deres utsagn. Det blir en spennende høst.

(PS: Allerede i fjor vår var det stor kamp for å få folkeavstemning i Botkyrka om salg av kommunale leieboliger på Albyberget til en privat investor. Etter en mislykket underskriftskampanje stemte 18 av 60 i kommunestyret for en folkeavstemning, men ble nedstemt av flertallet.)

[1] Statistik: Kommunsammanfattningar 2008 (Stockholms läns landsting)
[2] Segregationen ökar stort i invandrartäta förorter (DN)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Journalistikk, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s