Stortingsflertallets Pandoras eske

«Piratloven står ubrukt«, meldte NRK i romjula. Heldigvis, vil jeg si. At ingen ennå har brukt lovhjemmelen for å blokkere nettsider, er bra, men det kan ikke sies å være noens fortjeneste at det er sånn. Som Knut Olav Åmås kommenterte til NRK: «Etter Kulturdepartementets syn er det derfor ikke noe mål i seg selv at de nye reglene blir flittig brukt».

Men en ikke ubetydelig utfordring er at stortingsflertallet, da de sa ja til endringene i åndsverkloven og ekomloven, med overhengende sannsynlighet har åpnet Pandoras eske. Mulighetene for å blokkere enkeltnettsteder har hittil vært overlag små, ikke minst på grunn av ekomlovens ansvarsregler for innholdsleverandører (som bl.a. har ansvar for servere og at nettsteder kommer seg på nett). Nylig uttalte Hårek Elvenes, en av Høyres representanter i justiskomiteen, at det var en farlig utvikling hvis flere av dagens forvaltningsorganer, som tollmyndighetene, fikk myndighet til å drive etterforskning. Til hans forsvar satt han ikke på Akershusbenken 29. april i år da hans parti gikk inn for å tillate private parter å samle inn IP-adresser, men det er unektelig noe man burde vært mer bekymret for. Ikke minst fordi det sender signalet at det er greit at private gjør deler av politiarbeidet, så trenger ikke politiet å prioritere den innsatsen. Det finnes unektelig viktigere saker der private ikke kan jakte IP-adresser, f.eks. netthat, noe man ikke synes er en god idé.

«– Vi håper at internettleverandørene ser problemet og velger å blokkere nettstedene uten at vi må gå rettens vei, men har en følelse av at det ikke blir så enkelt«, sa Willy Johansen i Rettighetsalliansen til NRK. Jeg håper Rettighetsalliansen hadde sett problemet med sensur, men det var altså ikke så enkelt heller. I ekomloven står det riktignok at retten «kan pålegge» internettleverandører å blokkere nettsider, men det er ikke leverandørens ansvar å tolke lovens vilkår. Det er domstolenes. Leverandørene har ansvarsfrihet etter ehandelsloven, et prinsipp de med rette står fast på. Vil Rettighetsalliansen ha sensur, må de gå til domstolene. Ikke tro de kan skremme andre til handling.

I Stortinget 29. april stemte Høyre og Venstre for at de som samler inn IP-adresser må ha konsesjon bevilget av Datatilsynet. Det ble da nedstemt. Det er lite nytt å melde om personvernet fra den nye regjeringen, og regjeringsplattformen hadde sørgelig få ideer og forslag. Skulle Frp snu (et parti som under stortingsbehandlingen var veldig kritiske), er det flertall for et lite skritt i positiv retning. Det hadde i så fall vært et kjærkomment tegn etter en kontinuerlig utvikling med trangere og trangere kår.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s