Jens Ingvald og parlamentarismen

Jens Ingvald Olsen skriver i iTromsø 8. januar om «parodi» i fylkestinget. Det er mye man kan si om fylkestinget i Troms, men at det nå skulle være «nye skandaløse høyder», som han påstår, det er vel sterkt.

Fylkestinget vedtok i vår «utpekingsalternativet», som betyr at fylkesrådet ikke formelt må velges av fylkestinget. Fylkesordføreren får derfor selv utpeke hvem som skal lede fylkesrådet og hvem som skal være fylkesråder. Men det står klart i loven og forarbeidene at fylkesordføreren ikke kan peke på hvem som helst, men den som «kan samle størst politisk oppslutning», altså som har best forutsetning for å få igjennom sin politikk. Jeg tror nok Erna Solberg kan samle større politisk oppslutning enn Celina Midelfart, men det er kanskje bare meg.

Dette kaller Jens Ingvald Olsen «tilbake til tida før 1884». Merkelig nok er det akkurat det samme som Stortinget og regjeringen gjorde i høst. Jens Stoltenberg måtte gå av, og Erna Solberg ble ny statsminister med en regjering som samlet størst oppslutning på Stortinget. Stortinget velger ikke formelt regjering, og statsministeren, ikke Stortinget velger hver enkelt minister. Akkurat det samme som på fylkestinget i Troms. Her er det mye som skurrer.

Knut Werner Hansen har ikke gjort annet enn det loven sier, nemlig utpeke den fylkesrådslederen flertallet på fylkestinget ønsker å ha. Det er ikke vanskeligere enn at Ap, SV og Sp i 2005 fortalte kongen at deres statsministerkandidat var Jens Stoltenberg. Eller at Høyre og Frp i høst gjorde samme sak med Erna Solberg. Det er på langt nær det samme som at kongen fritt kunne velge hvem han ville som statsminister før 1884. Og dessuten tror jeg ikke fylkestingets flertall, når de nå er enige, ville valgt noen annen hvis fylkestinget skulle stemt for et fylkesråd i mars. Men da ville vel det vært udemokratisk, det også. Jeg lurer litt på hva Jens Ingvald Olsen hadde valgt hvis han var fylkesordfører, jeg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s