Litt vel kreativt

OBS: Opposisjonen har lagt ut et nytt budsjettforslag på sine nettsider med noen justeringer. Har lagt til noen kommentarer under, markert i kursiv, der det ellers ville blitt misvisende.

Opposisjonen i kommunestyret i Tromsø har klart å bli enige om et felles forslag til budsjett og økonomiplan. Det er ikke verst, og betyr at kommunestyret neste onsdag (11. desember) vil ha to forslag å velge mellom. Byrådets og opposisjonens.

Det er bare noen haker ved opposisjonens forslag: Salderingen. Eller sagt med andre ord, hvor en skal kutte hen.

I årsbudsjettet for 2014 øker de utgiftene til drift med 40,4 millioner. Totalt kutter de 29,3 millioner andre steder i driften, i tillegg til å bruke 6,6 millioner mer fra disposisjonsfondet enn det byrådet gjør. Sånn tolker jeg i alle fall forslaget deres. Problemet er bare at det er igjen 5 millioner. 5 millioner som de ikke kan finansiere med kutt eller bruk av fond. Ergo må kommunen låne 5 millioner til driften i 2014. Ikke akkurat veldig lurt i en kommune der gjelden er større enn hele budsjettet (108,4 % i 2012). Også i 2015 og 2017 har de budsjetter som ikke går opp, og de må låne henholdsvis 250 000 og 5 millioner for å gå i null.

TILLEGG: I det nye forslaget går opposisjonen i null takket være rammeøkning. De vil likevel bruke mer av disposisjonsfondet enn de borgerlige neste år (8 mot 5,8 millioner), og i driften for 2015-2017 (bl.a. på grunn av forslaget om flere lærere) går de totalt 53 millioner i minus uten å bruke av fond, ekstratilskudd eller låne. Det er ikke alt man kan beregne på forhånd, f.eks. rammeøkninger, men årene etter 2015 er enda mer usikre nå enn de var i det første forslaget.

Disposisjonsfondet i Tromsø er i år på 18 millioner (1 mill. er øremerket kommunal pensjonskasse). Opposisjonen vil bruke 12,4 millioner bare i 2014. I 2015 vil de bruke ytterligere 1,3, i 2016 14,3 og i 2017 16,6 millioner. Totalt blir det 44,6 millioner på fire år. Hvordan går det sammen? Vel, i byrådets økonomiplan legges det opp til et overskudd på totalt 36,6 millioner fra 2015 til 2017, som byrådet vil sette inn på fondet. Det kan jo selvfølgelig opposisjonen velge å ikke gjøre, og i stedet bruke de til drift. Men da har de nesten ikke noe sikkerhetsnett hvis det skulle gå skeis med lånene eller hvis det skulle bli underskudd.

TILLEGG: Opposisjonen har fjernet alle henvisninger til disposisjonsfondet etter 2015. Det betyr at vi ikke vet hvor mye opposisjonen vil bruke av fondet i fireårsperioden. Spesielt siden de håper på å styre Tromsø i to av disse (2016 og 2017 års budsjett) hadde jo det vært greit å vite.

På investeringssiden har de 293 millioner mer enn byrådet. Penger de ikke har dekning for, og som må lånes inn. Problemet med alle disse lånene, som nå er på over 300 millioner, er at de ikke har budsjettert med renter og avdrag på alt. På driftssiden har de budsjettert med 2,7 millioner. Men investeringssiden? Å låne 290 millioner er jo ikke gratis.

TILLEGG: I det første forslaget lå det inne 2,7 millioner i «Endret rente (drift)». Det er tatt ut nå. Men det er jo fortsatt ikke gratis å låne minst 293 millioner, pluss eventuelle lån til ren drift.

Ellers har de andre kreative poster. Både skolefrukt, leksehjelp og økte sosialsatser (totalt 7,3 millioner) står bare i 2014. Men det er vel ikke rød-grønn politikk å heve sosialstønaden ett år og så kutte den igjen året etter? Eller tro at skolefrukten på magisk vis blir helt gratis fra 2015? Hvordan de vet at fritt brukervalg i hjemmetjenesten og konkurranseutsetting av sentralkjøkkenet på Mortensnes vil koste 68 millioner kroner, er en annen ting.

Det å lage et alternativt budsjett, er både lett og vanskelig. Lett fordi en kan gjøre mye rart når ens budsjett ikke har utsikter til å bli vedtatt, og man bare skal profilere seg. Vanskelig fordi en tross alt har innflytelse, og kan ende med flertall etter neste valg. Det håper de rød-grønne i Tromsø på, men jeg er ikke veldig imponert over budsjettet deres. Store lån, drift i underskudd og kreative salderinger. «Det er veldig positivt at vi har klart å samle oss om en økonomisk plattform», sier Jens Ingvald Olsen (R) til iTromsø. Hvor logisk, realistisk og ansvarlig plattformen er, derimot, er jeg mer i tvil om.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Litt vel kreativt

 1. Kristin Røymo

  Interessant kommentar. Du må gå gjennom tallene på nytt, kom gjerne med seriøs kritikk. Vedr engangssummer så er det både vanlig og nødvendig i alternative budsjettforslag i det offentlige 🙂

  http://www.tromso.kommune.no/getfile.php/2473547.1308.besewetswx/Felles+budsjettforslag+fra+Samarbeidspartiene+2014-2017.docx

  • Erik

   Til mitt forsvar var det ikke dette budsjettet som lå ute på nettsidene deres i går. Der manglet bl.a. rammetilskuddet, så totalen slett ikke var 0.

   Men det er jo fortsatt sånn at pålussingene i 2015-2017 er større enn inndekningene? 9,3 mill. i 2015, 19,8 mill. i 2016 og 24,3 mill. i 2017. Greit nok at en ikke vet rammetilskuddene for de tre årene, men det hadde jo vært hyggelig å vite hvordan dere skal oppdrive de ekstra 53 millionene. Eller plusse på renter og avdrag for de ekstra 293 millionene dere vil låne til investering.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s