Åpenhet om kliniske studier i medisin

Kjære landsmøte!

I februar avslørte svensk TV at et legemiddel som er solgt siden 1997 mangler vitenskapelig effekt. Seks av syv studier på legemiddelet reboxetin viste at det ikke hadde bedre effekt enn placebo. 67 % av disse studiene ble aldri kjent for allmennheten eller uavhengige forskere. Først etter 14 år ble disse studiene kjent, og dette er ikke et enestående eksempel.

Altfor mange kommersielle studier som finansieres av legemiddelindustrien holdes hemmelige og blir aldri rapportert i tidsskifter eller åpne databaser. Å hemmeligholde resultatene av kliniske studier innen medisin betyr en stor risiko for at viktig informasjon aldri slipper ut. Uavhengige forskere gis ikke mulighet til å kontrollere og granske studiene.

Forskning innen medisin er livsviktig for å finne ut om enkelte legemidler eller virkestoffer har en helbredende effekt på ulike sykdommer. Åpenhet om kliniske studier er like viktig for å sikre at leger og spesialister tar de riktige valgene, for å sikre at riktig medisin kommer ut til de som trenger det og at feil medisin ikke spres. Åpenhet om kliniske studier er til menneskehetens beste og bidrar til å gjøre verden til et bedre sted.

Det skal ikke være riktig at særlig kommersielle studier som finansieres av selskaper innen legemiddelindustrien kan holdes hemmelige uten mulighet til uavhengig granskning. I ytterste konsekvens setter det hensynet til egen profitt foran hensynet til pasienter og leger, og en fornuftig ressursbruk. Det er derfor til alles beste å kreve at alle kliniske studier skal publiseres, og det er ansvaret til den nye regjeringens og norske politikere til at det initiativet tas, både i møte med norske studier og særlig i møte med utlandet.

Innlegg under generell politisk debatt på Unge Venstres landsmøte 2013.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s