Busskontrakter og alternativjournalistikk

I Nordlys rases det over at Troms fylkeskommune og Troms Fylkestrafikk takket nei til Nobinas «tilbud» om å fjerne hybridbussene fra Tromsøs gater. I alle fall i kommentarfeltet og blant bussjåførene. «Gavepakke», kaller en tillitsvalgt i Yrkestrafikkforbundet som anklager TFT for å «sabotere» kollektivtransporten med sitt nei. Magnar Nilssen i Nobina ble «veldig overrasket».

Problemet er at det er nesten umulig å si det på en god måte, men Troms Fylkestrafikk har egentlig ikke lov til å takke ja til tilbudet. Grunnen er enkel: Man kan ikke endre en anbudskontrakt sånn uten videre. Det fremgår av EU-retten og er et alminnelig prinsipp i avtaleretten. EU-domstolens dom i Pressetext-saken fra 2006 viser det med all tydelighet. En «vesentlig endring» av avtalen betyr etter EU-retten at det er laget en ny avtale – og for at ikke en ny avtale skal være lovstridig må det være gjort en anbudskonkurranse. Et eksempel EU-domstolen nevner er om det innføres vilkår som «skulle ha gjort det mulig å godkjenne andre tilbydere enn de som opprinnelig ble godkjent». Og det er klart at hadde ikke kravet om hybridbusser vært der, kunne flere busselskaper ha vært med i konkurransen. Takken for å ha gått med på denne gavepakken kunne i ytterste konsekvens vært milliongebyr fra KOFA. Akkurat det en skakkjørt fylkeskasse hadde trengt for å gjøre skandalen komplett.

Alternativet til å takke ja til dette kostbare tilbudet, ville vært et helt nytt anbud. Hvis Nobina ville gått med på det frivillig, hadde det egentlig vært uproblematisk. (Og da ville jeg vært storkritisk til TFT dersom de ikke gjorde det) Sier Nobina derimot nei, må fylkeskommune bevise «vesentlig mislighold». Det har jeg ingen forutsetninger for å vurdere, men jeg regner med at hvis det hadde vært sånn hadde saken vært løst for lengst. Hvis man derimot hadde åpnet for et nytt anbud mot Nobinas vilje hadde det sannsynligvis betydd at fylket måttet betale erstatning til Nobina. Det er heller ikke verdens beste idé.

Moralen i historien er – gjort er gjort, og spist er spist. Pass på å ikke falle i fallgruvene på forhånd. Da fylkeskommunen (ja, ikke TFT – men fylkeskommunen) i 2010 anså hybridbussene som en «teknikalitet» som var helt uproblematisk å kreve, ja da skortet det på innsikten. Jeg håper ikke, jeg forutsetter at man har lært til neste gang. Så galt som det har gått, kan man ikke gjenta.

DAGENS PS: iTromsø har vært på Alternativmessa i Tromsø og laget en artikkel om krystallsand, håndanalyse og polaritetsterapi. Og «et ark med bilder av energier» som ble brukt til å spå hvilke energier «man må jobbe med». Hvorfor ingen gadd å stille noen kritiske spørsmål til noe som helt åpenbart er overtro, er for meg den største gåten i dette. Men det kanskje er lettest slik – med ukritiske skildringer av harmløse (men sannsynligvis svindyre), ufarlige og fullstendig uvirkende «alternative» behandlinger.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s