010

6. september i år avholdt EU-parlamentet første del av en høring om overvåkingsskandalen rundt NSA og PRISM. Duncan Campbell, en brittisk journalist med sikkerhetspolitikk som hovedområde, kom med oppsiktsvekkende opplysninger: Storbritannia har Sverige som hovedalliert i det sikkerhets- og overvåkingspolitiske samarbeidet  i Europa. Britene samarbeider i sin tur tett med USA, i og med deres «tette forhold» som landene har. Försvarets Radioanstalt (FRA), Sveriges myndighet med ansvar for såkalt signalspaning, har kodenavnet Sardine i GHCQ (britisk digital etterretningstjeneste) sin database.

Dette utløste selvfølgelig en stor storm i svensk media, og opposisjonen i Riksdagen har stilt spørsmål til justisministeren om hvilket samarbeid Sverige og USA egentlig har. Noen større debatt i Norge har det derimot ikke utløst, dessverre. Datatilsynet var ikke fornøyd med svarene fra Justisdepartementet og PST om hvordan samarbeidet mellom Norge og USA har fungert, og har bedt om ytterligere svar. Det er ikke et veldig godt signal.

Dårlige er også signalene Justisdepartementet har sendt, eller snarere ikke har sendt, omkring forholdet til FRA. FRA-loven som ble vedtatt i 2008 er blitt revidert og sperrer er lagt inn, men i grunnen kan kun svenske statsborgere klage og be om innsyn i hva FRA har i deres mappe. Akkurat som med NSA kan altså ikke nordmenn få vite hva FRA vet om dem, selv om hovedpoenget med FRA-loven er at utlendingers digitale kontakt med Sverige skal kunne overvåkes. Dette blir altså helt feil, og det burde Norge vært hardere på i møte med svenske myndigheter. Men den gang ei.

Siun, den myndighet i Sverige som skal granske at FRA følger lovverket (Sveriges svar på EOS-utvalget), har siden 2010 i ni rapporter avdekket feil og mangler. Ni ganger på tre år! Det dreier seg om alt fra mangel på rutiner til faktiske lovbrudd der FRA har overvåket folk uten lovlig grunn eller gitt overskuddsinformasjon videre i strid med loven. Det er menneskelig å feile, men når det skjer strukturelt på den måten som har skjedd med FRA, så begynner man å lure.

Norge får med all sannsynlighet en ny regjering og en ny justisminister 14. oktober. ICJ-Norge har stevnet Sverige for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg med påstanden om at FRA-loven er i strid med menneskerettighetene og må oppheves. Jeg tror ikke regjeringen nødvendigvis vil stille seg bak en slik påstand offentlig. Men Norge må ta hardere tak mot Sverige og USA. Det må da være lov for en ledende politiker å si at dette er uholdbart.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s