Merkelig av Folkebladet

«De mest innbarkede oljemotstanderne sier at en konsekvensutredning er det samme som et ja til oljeboring. Det er tull.» Slik skriver sjefredaktøren i Troms Folkeblad i spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja i en lederartikkel fra sent i går (23. august).

Folkebladets redaksjonelle linje er at det bør gjennomføres en konsekvensutredning om oljeboring utenfor LoVeSe. Det skinner klart frem, man tar ikke stilling til spørsmålet og hopper galant over alle varseltrekanter som lyser når en tar for seg fakta. «Forskningen gir ingen tydelige svar.» «Viser en konsekvensutredning at disse ressursene [fiskeriressurser] kan være truet av olje […]». Ja eller nei til olje er et «kinkig politisk spørsmål», skriver sjefredaktør Steinulf Henriksen. Folkebladet tar den lette veien ut ved å avstå fra å ta stilling. Ikke et nei, ikke et ja, men et kanskje. Eller kanskje, et heller tydelig tja.

Det er ikke tull at en konsekvensutredning er et ja til olje. Alle konsekvensutredninger Norge har gjennomført etter petroleumsloven, har resultert i oljeboring. Alle. Det er ikke tull, det er høyst sannsynlig. Også den som ble gjennomført utenfor Nordlandskysten i 1994, endte med oljeboring – bare ikke i Lofoten og Vesterålen. Grunnen da var miljøet og de kystnære forholdene. Det som har endret seg på 20 år er antall oljereserver og Norges behov for olje. For å si det sånn: Kunnskap kan man fint få uten konsekvensutredning, men oljeboring kan man ikke få uten konsekvensutredning. Når Henriksen skriver at forskningen ikke er entydig, glemmer han Havforskningsinstituttet. De advarte i 2003, og advarer i 2013. Direktoratet for naturforvaltning og Norsk Polarinstitutt gjør det samme. Hvilke kilder har Henriksen? Jeg vil gjerne se dem.

Folkebladet står fritt i å velge politisk linje. Men de står ikke fritt til å fremstille saken som om Norge mangler kunnskap om hva som vil skje hvis det bores etter olje i Lofoten og Vesterålen. Vi er ikke kunnskapsløse, tvert imot. «Det er lov til å være i tvil, det er lov å være skeptisk», skriver Henriksen. Det er faktisk lov å si tydelig ifra hva man vil, ja eller nei, også. Det er kanskje enda mer lov når man går langt i å antyde det førstnevnte.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s