Transpersoner fortjener mer enn bare handlingsplaner

“Regjeringen jobber for å sikre at alle har like rettigheter uavhengig av seksuell orientering og kjønnsidentitet,” står det på regjeringens nettsider. Regjeringen har gjort mye for å styrke stillingen til homofile og lesbiske. Når det derimot gjelder transpersoner, har lite skjedd siden regjeringen la frem en handlingsplan for bedre livskvalitet i 2008. Den utløp dessuten i 2012, uten å bli fornyet. Det er på tide med virkelige handlinger nå, ikke flere handlingsplaner.

Transpersoner utfordrer våre vanlige forestillinger om kjønn. Noen er født inn i feil kropp, med et biologisk og et psykologisk kjønn, og vil skifte til sitt riktige kjønn. Andre er født som både mann og kvinne samtidig, og er fornøyd med det. Felles er det at transpersoner sprenger rammene for det å være mann eller kvinne, og det må samfunnet ta høyde for på en bedre måte enn i dag.

Transpersoner som vil skifte kjønn har i dag bare én mulighet i Norge – gjennom Rikshospitalet. Det gir ikke bare lang ventetid, men mange får også nei når de går til legen og ber om å få skifte kjønn. Behandlingsmonopolet må derfor avvikles, sånn at flere kan få hjelp raskere og bedre enn i dag.

En del av behandlingen er dessuten at transpersoner må la seg sterilisere før de endelig kan få skifte kjønn. I Sverige har domstolene stoppet denne praksisen fordi den er i strid med menneskerettighetene. Vi er i 2013, og staten skal ikke kunne kreve at noen må sterilisere seg for å få medisinsk behandling de har krav på. Det er inhumant og uverdig. Kravet om sterilisering må derfor oppheves så fort som mulig.

Norge bør gjøre som Australia og New Zealand, og innføre et tredje kjønnsalternativ i passene, “X”. Det bør også bli lettere å endre sitt juridiske kjønn ellers, for eksempel på ID-kort, sånn at man ikke må gjennomgå et fullt kjønnsskifte. Dette vil gjøre det lettere for de som er ute og reiser mens de gjennomgår kjønnsskiftebehandling, for de som ønsker å være hverken menn eller kvinner, og for de som føler seg fanget i feil kjønn men som likevel ikke får kjønnsskifte. Det offentlige bør akseptere at det er mer enn bare menn og kvinner som lever i samfunnet, og at disse fortjener å bli sett.

Det er på tide at Norge tar steget og blir et foregangsland også når det gjelder transpersoners stilling i samfunnet. Vi har ennå et stykke igjen å gå før vi kommer dit. Unge Venstre har en politikk som betyr noe. Selv om jeg skulle ønske det, kan jeg ikke si det samme om regjeringen.

Innlegget sto på trykk i Nordlys 15. juli 2013.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s