Tilbake til «Tromsøs styggeste hus»

I en pause på første dag av Lokalpolitisk nettverk i Tromsø gikk jeg en sightseeing-tur i Vestregata. Det var interessant, helt til jeg kom til krysset rett nedenfor innkjøringen til parkeringshuset Fjellanlegget.

DSC_0269

Skanckesmuget 4 er et eldre trehus som det ikke finnes mange opplysninger om på Internett. I nyhetsarkivet Retriever finner en likevel flere artikler om huset og dets mer moderne, og sørgelige endelikt.

I 2005 skriver Bladet Tromsø (i dag iTromsø) om rivalredaksjonen Nordlys. Nordlys forsøkte da å få huset revet, men fikk nei fra byggesaksavdelingen. Byggesakssjef Hallvard Thon sa da bl.a. at det ikke ville aksepteres om huset ble revet for å fremskaffe journalistene parkeringsplasser. I mai 2007 avslo avdelingen for byutvikling en formell rivningssøknad fra Berners AS. Fortsatt var Nordlys eiendommens eiere.

DSC_0271DSC_0291

Det gråe huset i bildet er Nordlys-huset (som rett nok også rommer andre leietakere enn Nordlys).

25. januar 2008 var Nordlys’ tid som eier over. Bygningen ble, sammen med en rekke andre eiendommer i Vestregata og Grønnegata, overdratt til Tromsø Eiendomsinvest AS. Et spesialisert eiendomsforvaltningsfirma. Selskapet eksisterer ikke i dag, det er konkurs og står under boforvaltning av en advokat.

DSC_0274DSC_0284

Vinduene i tilbygget er erstattet av planker. Taket litt på snei. Døren igjensnekret.

Kjeller med utendørs trapp og inngangsdør. Gikk aldri ned, men det så ut som noen hadde tatt den i bruk. I så fall den eneste delen av huset som fortsatt brukes.

I mai 2010 publiserer iTromsø en sak om «Tromsøs styggeste hus». Saken når forsiden, og og et bilde av Skanckesmuget 4 pryder løpesedlene.

Knut Wilhelmsen, en av Eiendomsinvest sine eiere, sa til avisen at de gikk inn for riving på grunn av byggets tilstand.

Til iTromsø 7. mai 2010 sa Eduardo da Silva (da A og leder for byutviklingskomiteen) som svar i artikkelen om de stygge husene, at bevaring av kulturarven er en plikt, og at fokus bør ligge på bevaring og ikke riving av de eldre husene.

DSC_0279

«Se, ingen hender!» Ingen dørhåndtak heller, åpenbart.

29. november 2010, etter nesten tre år, overdras eiendommen fra Tromsø Eiendomsinvest til Rådhusgata Tomteinvest AS. Et selskap som ser ut til å være registrert i Trondheim, og som også eier Vestregata 53.

DSC_0278

Callinganlegget har sett sine beste dager.

DSC_0301

Et «Fare for takras»-skilt har blitt satt opp. Om det menes fare for fallende vindusglass, er ukjent.

Ifølge en artikkel fra 1998 er bygget ansett som verneverdig av Troms fylkeskommune. Altfor mange verneverdige bygg har opplevd forfall og manglende vedlikehold. Noen har hatt lite hensynsfulle eiere. Andre har hatt spekulative eiere med hensikt å bygge nytt en eller annen gang, og ikke pusse opp.

Plan- og bygningsloven § 31-3 fastslår bl.a. en plikt til å sikre at ikke bygg «virker skjemmende i seg selv eller i forhold til omgivelsene». Med flassende maling, spiker som stikker ut av hussidene, brukne takrenner, utstikkende vindusglass er det liten tvil om at huset virker skjemmende på de aller fleste måter.

DSC_0294

Komplett med toalettdør tilgjengelig utenfra. Også her uten dørklink. Tilbys det innlagt vann, mon tro?

Den andre eiendommen som nevnes i iTromsøs artikkel, er Sjømannshjemmet i krysset Storgata/Bispegata. Her kom man til slutt til enighet med kommunen, slik at huset pusses opp, og det nedslitte nabobygget rives. Det skjer i dette nu. Skanckesmuget 4 har derimot ingen gjort noe med. Ingen konkrete, fremlagte, visjonære planer om nybygg. Tomteutnyttelsen er mildt sagt begredelig, med huset og tilhørende stor, åpen grusplass som nyttes som parkeringsplass.

Ikke noe galt i det, nødvendigvis, men i et Tromsø der mantraet er mange flere boliger og fortetting, og boligkrisen råder, er det vanvidd å la en tomt stå brakk på den måten. En ting er grøntområder og «grønne lunger». Noe annet er betong- og grusørkener.

Det lyktes å komme til enighet om istandsetting av Sjømannshjemmet. Det bør også være mulig med denne eiendommen. Med den dårlige tekniske standen må en kanskje belage seg på riving, men en må gjøre det beste ut av det. Dette er en oppfordring til kommune og eiere, til alle gode krefter. Det er på tide med handling.

 

Reklamer

1 kommentar

Filed under Journalistikk, Uncategorized

One response to “Tilbake til «Tromsøs styggeste hus»

  1. Erik

    Eierne, Rådhusgata Tomteinvest AS (som i ytterste ledd eies av DNB) har nå sendt inn rivesøknad. Det blir den tredje formelle siden 2005. Begge de tidligere har manglet planer for fremtidig tomteutnyttelse (utover parkeringsplass, men det ble ikke godkjent).

    Men det er fremdeles klart at bygget har fått stå og forfalle i tiår mens eierne har ventet på å få rive (nesten så jeg vil si med viten og vilje). Nå kanskje de får lov til det. Men det er ikke akkurat en seier for historien.

    http://www.nordlys.no/Vil_rive_sentrumsr_nner_for_nytt_Nordlys_kvartal-5-34-39120.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s