Byrådet, Nygård og mistillit

Oddvar Nygård har skrevet en kommentar i dagens Nordlys. Den handler om byrådet, og hvordan kommunestyret «har gjort seg selv til en demokratisk evnukk».

At lite er lovregulert når det gjelder byrådets fullmakter, har å gjøre med det lokale selvstyret – og at kommunestyret best vet hva de vil og ikke vil la byrådet bestemme over. Debatten om hvor grensen går bør tas i den enkelte kommune med de partier og de forutsetninger som finnes der, ikke i Stortinget eller i regjeringen.

Jeg har ikke inngående studert forholdet mellom parlamentarismen i Oslo, Bergen og Tromsø. Det burde noen sikkert gjøre. Men i hvert fall på området byutvikling er det liten forskjell mellom Oslo og Tromsø. Jeg lurer på om noen sjefredaktører i Bergens- eller Oslo-avisene mener at Bergen bystyre eller Oslo bystyre er noen «demokratisk evnukk», slik Nygård mener Tromsø kommunestyre er blitt. I byrådsmodellen er det den enkelte fagkomité, i hvert fall slik erfaringen er fra Oslo, som driver høringer og presser byrådene. Og når flertallet står bak byrådet faller ikke nødvendigvis kritikken lett. Men den skjebnen deler de med regjeringen Stoltenberg II, som jo har flertallet og styringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på sin side.

Reformen av kommunedemokratiet i Tromsø har medført at den upolitiske makten som lå hos rådmannen, nå ligger hos folkevalgte politikere som foretrer et politisk flertall. Det var en stor omlegging. Da er det naturlig å gjøre en gjennomgang av reformen så langt. Er de ønskede effekter oppnådd, og hvis nei, hva skal til? En lærepenge fra Oslo kan være å gjøre representantenes skriftlige spørsmål og byrådens svar offentlig tilgjengelige på Internett, og det på en annen måte enn gjennom byrådenes postjournal. Fint for arkivmuldvarper som undertegnede, men ikke så fint for hvermannsen. Og spørsmålet om lovligheten med såkalte byrådskonferanser må ryddes opp i. En evaluering burde settes i gang ved halvtid i valgperioden, det vil si i høst. Men ytterst sett er og blir dette min personlige mening.

Arbeiderpartiet later til å ha mistet interessen for å gjøre en forskjell, skriver Nygård om holdningen til mistillit. For det er klart, hvis Frp eventuelt (dette vet vi jo ennå ikke) stiller mistillitsforslag er det jo for å markere avstand til byrådets avtale med Sametinget. Noe Arbeiderpartiet er for. Og det Ap er uenige med byrådet i, det har jo støtte fra et flertall i kommunestyret. Konkurranseutsetting, for eksempel. Etter det vellykkede mistillitsforslaget i Oslo bystyre 8. november 2000 ble det dannet et byråd med Høyre, KrF og Venstre. Enkelt og greit fordi Ap, SV og Frp ikke kunne styre sammen. Kan Ap styre med de rød-grønne og Frp? Det tviler jeg sterkt på. Interessen for å gjøre en forskjell må ikke bli interessen for å skape parlamentarisk kaos. Det har Ap skjønt, og det er bra.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s