Studentene vinner ikke med Høyre

«Høyre er studentvinneren», skriver Universitas i dag. Anledningen er en spørreundersøkelse fra Sentio der 20 prosent av spurte studenter mente Høyre hadde best utdanningspolitikk. 12 prosent valgte Arbeiderpartiet. Venstre, på sin side, er tredje størst med 6 prosent av studentene i ryggen.

Unge Høyres leder Paul Joakim Sandøy uttaler til samme avis at

Sandøy mener Høyre har vedtatt mye bra politikk for studentvelferd på landsmøtet i forrige uke. Han peker på spissing av fagmiljøer, studentboliger og økning av Lånekassas inntektstak for studenter som viktig Høyrepolitikk.

Går vi til statsbudsjettet for 2013, fant Høyre 50 millioner til å bygge 200 ekstra studentboliger. 1200 studentboliger, altså. Mer enn regjeringen, men mer studentvelferd var det ikke å spore i det alternative budsjettet.

I det politiske programmet til Høyre står det ingenting om studentboliger. De har riktignok vedtatt en resolusjon om studentboliger, men programfesting har de ikke gjort. Det de derimot har programfestet, er at private skal få dele på potten som i dag utelukkende går til samskipnadene. Problemet er ikke manglende dynamikk, eller manglende konkurranse, som Høyre har sagt tidligere, problemet er mangel på penger fra staten. Hadde samskipnadene fått mer, hadde flere boliger blitt bygd. Elementær matematikk. Flere aktører = lengre oppsparingstid eller mer lånebelastning = enda lengre å vente på boliger eller enda dyrere boliger. Elementær matematikk.

Høyre sa også nei på sitt landsmøte til 11 måneders studiestøtte. Alle studenter som har eksamen i juni og dermed må spinke og spare, jobbe ekstra mye i eksamensperioden eller be om ekstra støtte hjemmefra, får altså ingen hjelp av Høyre. Ei heller har de en krone til økning av beløpet hver student får hver måned. Ikke i programmet, og ikke i alternativt statsbudsjett. Sånn sett er de 2000-3000 nye studentboligene de lover vel og bra, men helheten er mindre bra.

For ordens skyld, hva vil mitt parti Venstre gjøre? I alternativt statsbudsjett hadde vi penger til flere barnehageplasser for studenter, gjøre gradert sykestipend til en permanent ordning, 2000 studentboliger totalt, 11 måneders studiestøtte, og en indeksjustering av studielånet helt fra 2005 og fremover. Totalsum: 310 millioner ekstra. Høyre hadde, som sagt ovenfor, 50 millioner å rutte med. (Hvis en ser på alle bevilgninger fra statsbudsjettet til høyere utdanning, kom Høyre opp med 573 millioner. Venstre fant til sammenligning 1226 millioner…)

Høyre som studentvinner? Kanskje. Studenten som vinner med Høyres politikk? Næh. Det finnes bedre partier.

Kilder:
http://www.hoyre.no/filestore/Filer/Politikkdokumenter/Alternative_statsbudsjett/121116AlternativtSB2013.pdf (Høyres alternative budsjett for 2013, s. 34-36)
http://www.venstre.no/files/sentralt/venstres_alternative_budsjett_2013_endelig_versjon_201112.pdf (Venstres alternative budsjett for 2013, s. 17 og 58)
http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2012-2013/inns-201213-012/3/ (Budsjettinnstilling fra Stortinget, se særlig kap. 270 og 2410)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s